WK (D): Duitsland opent met zege op Zuid-Afrika - Hoofdklasse Hockey Nederland

WK (D): Duitsland opent met zege op Zuid-Afrika

De Duitse dames zijn zaterdag het WK in Londen gestart met een overwinning. Zuid-Afrika werd met 3-1 verslagen. Het was een verdiende overwinning, maar de zege had hoger uit kunnen vallen als de Duitse ploeg effectiever met de kansen was omgegaan.

Vooraf was de verwachting dat Duitsland de bovenliggende partij zou zijn. De nummer zes van de wereldranglijst bleef in de laatste zes onderlinge ontmoetingen met Zuid-Afrika, de nummer 13 van de wereld, ongeslagen. De laatste Zuid-Afrikaanse zege dateerde van 2004 toen de ploeg tijdens de Olympische Spelen in Athene met 3-0 zegevierde.

Duitsers domineren

Duitsland domineerde de openingswedstrijd van het WK op het Lee Valley Hockey & Tennis Centre in Londen. De cijfers spraken na afloop boekdelen. Veertig cirkelpenetraties tegenover slechts zeven van Zuid-Afrika en 23 schoten tegen 3.

Embed from Getty Images

Ondanks het overwicht kwam Duitsland pas tegen het einde van het eerste kwart op voorsprong. Een voorzet vanaf rechts kwam via keepster Phumelela Mbande voor de stick van Viktoria Huse terecht. De speelster behield het overzicht, ontweek de uitstromende Mbande en tikte rustig binnen.

Effectiviteit laag

Duitsland beloonde zichzelf met name voor rust te weinig. De kansen waren er. De effectiviteit liet te wensen over. Charlotte Stapenhorst stuitte op Mbande en een backhand van Hannah Gablac ging naast het doel. Ook het vizier van Nike Lorenz stond niet op scherp. Uit een strafcornervariant schoof ze de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Meteen na rust benutte Duitsland de eerste kans. Na een goede individuele actie van Anne Schröder kwam de bal bij Selin Oruz terecht. Haar inzet werd gered door Mbande, maar de rebound werd afgerond door Stapenhorst.

Kans Stepenhorst

Niet veel later leek de speelster van SCHC haar tweede treffer te maken. Ze pikte een rebound op na een schot van Cecile Pieper. Stapenhorst probeerde de bal hoog in het doel te wippen. De bal kwam echter op de bovenkant van de lat terecht.

Duitsland had het duel stevig in handen, maar zag Zuid-Afrika toch de achterstand verkleinen. Lisa-Marie Deetlefs flatste de eerste strafcorner binnen. De scheidsrechter vroeg zelf nog aan een referral. Alles bleek volgens de regels te zijn gegaan waardoor Zuid-Afrika de spanning in het duel hield.

Mävers scoort niet

De beste kansen bleven voor Duitsland. Marie Mävers tipte een schot van Jana Teschke naast. Even later slaagde de aanvalster erin om een voorzet over het lege doel te tikken. Op dat moment had Duitsland al de voorsprong vergroot naar 3-1.

Zes minuten voor tijd werd een overtreding op Lisa Altenburg door de videoscheidsrechter bestraft met een strafbal die werd benut voor Huse, haar tweede van het duel.

Uitzicht kwartfinales

Met de duels met Argentinië en Spanje voor de boeg zal het voor Zuid-Afrika nog een zware kluif worden om de kwartfinales te halen. Ook Duitsland zal er voor moeten knokken. De ploeg mag hopen dat de poule niet wordt beslist op doelsaldo.

Duitsland-Zuid-Afrika 3-1 (1-0)

14.Viktoria Huse 1-0
32.Charlotte Stapenhorst 2-0
40.Lisa-Marie Deetlefs 2-1 (sc)
54.Viktoria Huse 3-1 (sb)

Reageer