WK (D): Ierland verrast Verenigde Staten - Hoofdklasse Hockey Nederland

WK (D): Ierland verrast Verenigde Staten

Op de openingsdag van het WK heeft Ierland voor een grote verrassing gezorgd. De nummer 16 van de wereldranglijst versloeg zaterdag in Londen de Verenigde Staten met 3-1.

Eerder op de dag kwamen in dezelfde poule al Engeland en India tegen elkaar in actie. De Engelse ploeg voorkwam een complete valse start door vlak voor tijd gelijk te maken. De treffer van Lily Owsley betekende dat Engeland nog een punt overhield aan haar eerste duel van het WK.

VS favoriet

De puntendeling van de concurrentie betekende dat met een goed resultaat de Verenigde Staten of Ierland een goede stap zou kunnen zetten op weg naar de kwartfinales. De Amerikaanse ploeg, onder leiding van Janneke Schopman, was de grote favoriet voor de overwinning. Vier jaar geleden in Den Haag waren de Amerikanen de positieve verrassing met een vierde plaats. Ierland was voor het laatst in 2002 actief op een WK en eindigde toen als 15de.

Embed from Getty Images

Het duel was nog maar amper begonnen of Ierland kwam al op voorsprong. Een lange klap van achteruit bereikte Deirdre Duke, die helemaal vrij in de Amerikaanse cirkel stond. Ze raakte niet in paniek en wipte de bal over de duikende keepster Jackie Briggs in het doel.

Ierland op 0-2

Ondanks de achterstand leek de Verenigde Staten nog niet te beseffen dat het duel was begonnen. De Ierse ploeg had het heft in handen en trok veelvuldig op naar de Amerikaanse cirkel. De eerste strafcorner leverde zelfs het tweede Ierse doelpunt op. Briggs had geen antwoord op de klap van Shirley McCay vanaf de kop van de cirkel.

Vlak voor het einde van het eerste kwart verkleinde de Verenigde Staten de achterstand. Nadat keepster Ayeisha McFerran al twee keer handelend had opgetreden, was ze kansloos op de Amerikaanse strafcornervariant die werd afgerond door Margaux Paolino.

Kans voor Mullan

Ierland verzuimde in het tweede kwart het verschil weer naar twee te tillen. Na een schitterende individuele actie van Duke gaf Alison Meeke voor. Kathryn Mullan liet vervolgens de bal te ver van haar stick vallen waardoor Briggs het gevaar kon neutraliseren.

Ook de Verenigde Staten was dichtbij een treffer. De corner van Ashley Hoffman werd aangeraakt en belandde tegen de lat. In de rebound redde McFerran voordat Caitlin van Sickle aan de bal kon komen.

Geel voor Van Sickle

Ook na rust kwam Ierland beter uit de startblokken dan de Verenigde Staten. Het leidde tot een backhandschot van Mullan en een strafcorner. Beide keren redde Briggs. Aan de andere kant was McFerran attent op een inzet van Van Sickle, die even later met een gele kaart naar de kant moest.

In ondertal kreeg de Verenigde Staten een strafcorner. De inzet van Kathleen Sharkey ging naast. De Amerikaanse ploeg verwachtte een lange corner, maar de scheidsrechter besloot ten onrechte anders. Ierland zette meteen een counter op en profiteerde van de verwarring bij de Amerikanen. Megan Frazer voedde met een lange bal Evans die Duke in de cirkel vond. Duke leek in balbezit te treuzelen, maar wist uiteindelijk toch de bal langs Briggs in het doel te tikken.

VS komt niet meer terug

Het was de beslissing in de wedstrijd. De Amerikaanse ploeg werd in het laatste kwart niet echt meer gevaarlijk. Een schot van Van Sickle werd schitterend gered door McFerran, die terecht werd gekroond tot speelster van de wedstrijd.

Verenigde Staten-Ierland 1-3 (1-2)

4.Deirdre Duke 0-1
11.Shirley McCay 0-2 (sc)
15.Margaux Paolino 1-2 (sc)
28.Deirdre Duke 1-3

Stand:

Rang Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1. Ierland 1 1 0 0 3 1 3
2. Engeland 1 0 1 0 1 1 1
3. India 1 0 1 0 1 1 1
4. Verenigde Staten 1 0 0 1 1 3 0

Reageer