WK (D): Italië verrast met ruime zege op China | Hoofdklasse Hockey Nederland

WK (D): Italië verrast met ruime zege op China

De dames van Italië hebben voor de tweede verrassing van het WK gezorgd. Na de 3-1 zege van Ierland op de Verenigde Staten op zaterdag waren de Italianen zondag met 3-0 te sterk voor China. Beide ploegen zitten in de poule bij Nederland, dat later op de dag nog in actie komt tegen Zuid-Korea.

Terwijl China een bekend gezicht is op internationale toernooien heeft Italië vrij weinig ervaring op titeltoernooien. In 1976 nam de Italiaanse ploeg voor het laatst deel aan een wereldkampioenschap. Drie jaar geleden was Italië nog aanwezig op het EK, maar vorig jaar zomer ontbrak de ploeg tijdens de Europese titelstrijd in Amstelveen.

Geen goals in eerste kwart

Het eerste kwart kende weinig hoogtepunten. Een schot van Giuliana Ruggieri vanaf de kop van de cirkel ging naast het Chinese doel en de eerste Chinese strafcorner werd slecht uitgevoerd. Het was dan ook geen verrassing dat het na een kwartier spelen nog steeds 0-0 stond.

Maar daar kwam snel verandering in. Het tweede kwart was nog maar net begonnen of de Italianen konden juichen. Elisabetta Pacella ontving de bal in de Chinese cirkel. Ze wilde de bal spelen op Valentina Braconi. Er zat echter een Chinese stick tussen, waardoor de bal omhoog ging. Die belandde alsnog bij Braconi die de bal in het doel tikte.

Embed from Getty Images

Weinig kansen voor China

Hoewel China voor rust vaker in de Italiaanse cirkel te vinden was, werden er nauwelijks kansen gecreëerd. Het gevaar moest vooral komen uit strafcorners, maar de Italiaanse keepster Martina Chirico stond Chinees succes in de weg.

Net als in het tweede kwart scoorde Italië in het derde kwart snel na de afslag. De eerste strafcorner werd meteen verzilverd. Chiara Tiddi flatste vanaf de kop van de cirkel de bal op doel die door Lara Oviedo bij de paal werd getipt. De Italiaanse was net even eerder bij de bal dan Zixia Ou.

Derde Italiaanse goal

En het werd nog mooier voor Italië. Nadat Celina Traverso met groen naar de kant moest, besloot bondscoach Jamilon Mülders van China om de keeper in te wisselen voor een extra veldspeler. Deze beslissing werd vlak voor het verstrijken van het derde kwart afgestraft. Na een Italiaanse counter kon Ruggieri de bal in het lege doel tikken. Het leek erop alsof de Italiaanse de bal met de bolle kant raakte, maar China vroeg geen referral aan.

Het was de beslissing in het duel, dat in het vierde kwart niet meer kon boeien. Italië hoefde niet en China kon niet. Beide ploegen incasseerde in dat laatste kwart elk nog wel een gele kaart. Voor China was het de tweede gele kaart van het duel.

China-Italië 0-3 (0-1)

17.Valentina Braconi 0-1
32.Lara Oviedo 0-2 (sc)
45.Giuliana Ruggieri 0-3

Reageer