WK (D): Nederland naar finale na winst in shoot-outs

De Oranjedames hebben de WK-finale bereikt. De ploeg was zaterdag in Londen pas na shoot-outs te sterk voor Australië. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1.

De beginfase was voor Australië. De ploeg kreeg drie strafcorners op rij, waarbij de Oranjedames bij de eerste poging ontsnapte aan een achterstand. Jodie Kenny pushte niet vanaf de kop van de cirkel, maar sloeg de bal via de klomp van keepster Anne Veenendaal op de lat.

Kenny in de basis bij Australië

Het was Australië een enorme meevaller dan strafcornerspecialiste Kenny aan de afslag stond. Tijdens de shoot-outs in de kwartfinales tegen Argentinië werd de Australische hardhandig onderuit geschoffeld door de Argentijnse keepster Belen Succi. Hierbij ging de schouder van Kenny uit de kom. Het probleem kon snel worden verholpen en met een ingepakte schouder kon de Australische spelen tegen Nederland.

De beste kans voor Nederland in het eerste kwart kwam eveneens voort uit een strafcorner. De Australische keepster Rachael Lynch had weinig moeite met de push van Caia van Maasakker.

Kelly Jonker scoort

In het tweede kwart kwamen de Oranjedames vaker voor het Australische doel. De ploeg werd sterker en sterker. Een schot van Fréderique Matla in kansrijke positie ging naast, maar werd afgefloten wegens bolle kant. Twee corners leverden vervolgens niets op voordat Kelly Jonker de 1-0 maakte.

Met een hoge bal stuurde Eva de Goede Marloes Keetels de diepte in. Ze sprintte de cirkel in en gaf voor. Jonker kroop voor haar tegenstandster en tikte de bal binnen. Niet lang daarna redde Lynch op een inzet van Lidewij Welten en een vierde Nederlandse corner leverde niet meer dan een lange corner op. Vlak voor rust was De Goede dichtbij een tweede Nederlandse treffer. Opnieuw lag Lynch goed in de weg.

Keepster Lynch sterk

Een paar seconden voor rust mocht Australië aanleggen voor een strafcorner. Het was de eerste keer dat de Hockeyroos in het tweede kwart in de Nederlandse cirkel kwamen. De uitvoering van de corner liet behoorlijk te wensen over, waardoor het gevaar al snel was geweken.

Embed from Getty ImagesNa rust leverde balverlies van Kenny bijna een Nederlands doelpunt op. Lynch reageerde voortreffelijk op de backhand van Welten. Even later was de Australische net even eerder bij de bal dan De Waard. Lynch hield Australië op de been. Ze voorkwam dat Van Male in de korte hoek kon scoren.

Oppassen

Toch bleef het gezien de stand oppassen voor Australië. Josine Koning, die in de rust de plek onder de lat had ingenomen van Anne Veenendaal, redde op de inzet Stephanie Kershaw. Het was het begin van een fase waarin de Australische ploeg weer wat meer op de Nederlandse helft te zien was. Kenny mocht aanleggen voor de vijfde corner, maar Margot van Geffen zat er goed tussen en maakte de flats onschadelijk. Zes minuten voor tijd viel de gelijkmaker. Georgina Morgan pushte de strafcorner laag in de hoek net buiten het bereik van Koning. Daarvoor had Van Maasakker mogen aanleggen vanaf de kop van de cirkel, maar Lynch redde opnieuw.

Shoot-outs

De stand bleef dus gelijk, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen. Drie jaar geleden tijdens het EK ging het op hetzelfde veld mis in de finale tegen Engeland, maar dit keer bleven de Oranjedames aan de goede kant van de score. Keepster Josine Koning werd in vier pogingen slechts één keer gepasseerd. Matla en De Waard waren trefzeker, waarna Welten Nederland naar de WK-finale schoot. Oranje speelt zondag in die finale tegen de verrassende Ieren. De strijd om het brons gaat tussen Australië en Spanje.

Nederland-Australië 1-1 (1-0) Nederland wint na shoot-outs 3-1

21.Kelly Jonker 1-0 54.Georgina Morgan 1-1 (sc)

Shoot-outs
1.Fréderique Matla (Ned) – 1-0
1.Kristina Bates (Aus) – 1-1
2.Carlien Dirkse van den Heuvel (Ned) – mis
2.Brooke Peris (Aus) – mis
3.Margot van Geffen (Ned) – mis
3.Kaitlin Nobbs (Aus) – mis
4.Xan de Waard (Ned) – 2-1
4.Karri McMahon (Aus) – mis
5.Lidewij Welten (Ned) – 3-1

Opstelling: Anne Veenendaal (K), Kitty van Male, Laurien Leurink, Xan de Waard, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Margot van Geffen, Eva de Goede.
Wissels: Sanne Koolen, Malou Pheninckx, Marloes Keetels, Lidewij Welten, Fréderique Matla, Laura Nunnink, Josine Koning (K).

Comments (5)

 1. Het WK leeft niet echt he ?

  Dat is wel eens anders geweest.
  Vroeger stonden hier wel 50 reacties en discussies , nu niets.

  Het zal wel komen door het miserabele niveau vd mondiale dames hockeywereld .

  Het is een totale walkover, alle landen zijn achter op geraakt ipv dichter bij gekomen.

  De finale tegen Ierland of all countries wordt lachwekkend, de dames gaan met 11-0 winnen .

  Dat kan je niet meer serieus nemen als topsport en WK finale

 2. Onzin, wat een negatieve reactie. Mooi WK, niets mis mee.

 3. @SJ. Het is ook nooit goed hè! Zeurpiet. @Oranje. Succes meiden in de unieke finale tegen Ierland. Ik hoop dat het de Ierse hockeybond een enorme boost geeft zodat er weer een stukje winst gemaakt kan worden in de “mondiale dames hockeywereld”.

 4. Dit is geen mooi WK , dit is lachwekkend.
  Net zo lachwekkend als schaatsen .
  Azie, Australie, Duitsland, GB, die doen allemaal niet meer mee.
  De hoofdklasse finale is van 100x hoger niveau dan de WK finale .
  Dit wordt een 11-0 walk over..
  Kom op mensen wees kritisch, dit kan je niet meer serieus nemen .
  Aan de vele reacties op deze site is dat ook te zien.
  Vroeger waren er vele reacties en discussies maar nu niets meer..

 5. Als SJ een discussie wil nodig hem uit op hockey.nl! Daar zijn veel meer reacties te vinden.

Reageer

Contact Us