WK (D): Nederland ook ruim langs China | Hoofdklasse Hockey Nederland

WK (D): Nederland ook ruim langs China

De Oranjedames hebben vrijdag in Londen ook met ruime cijfers afgerekend met China. Na de 7-0 zege op Zuid-Korea werd China in het tweede WK-duel met 7-1 verslagen.

Nederland trof China eerder al tijdens de 4-Nations Trophy in Breda. Toen was Oranje met 7-0 te sterk. Met dezelfde cijfers opende de ploeg van bondscoach Alyson Annan het WK zondag tegen Zuid-Korea, een stand die na 23 minuten op het bord stond.

China niet op haar sterkst

China kende een valse start met de 3-0 nederlaag tegen Italië, de laagste gerankte nationale ploeg op deze eindronde. Een verrassende nederlaag, die misschien uiteindelijk weer niet verrassend is omdat de Chinese bond meer waarde hecht aan de Asian Games, die op 18 augustus beginnen. Tijdens de Aziatische kampioenschappen kan China een ticket bemachtigen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Daarom is de ploeg van bondscoach Jamilon Mülders niet met de sterkste selectie naar Londen afgereisd.

Na een rustige openingsfase waarin China ook even in de Nederlandse cirkel verscheen, kwam de titelverdediging op voorsprong. Caia van Maasakker pushte meteen de eerste strafcorner binnen. Even daarvoor had Lidewij Welten de openingstreffer op haar stick. De speelster van Den Bosch veroverde de bal, versnelde, maar schoot net voorlangs.

Jonker verdubbelt voorsprong

Een goede actie van Xan de Waard leverde de tweede Nederlandse corner op. De push van Van Maasakker werd door de Chinese verdediging tot lange corner verwerkt. Even later was het wel raak. Van Maasakker sloeg de bal hard de cirkel in waar Kelly Jonker haar stick tegen de bal zette: 0-2.

Na vier minuten in het tweede kwart werd het duel stilgelegd. Vanwege de heftige regenval rolde de bal nauwelijks meer. Bovendien waren er boven het stadion bliksemflitsen te zien. Na een kleine twintig minuten pauze werd de wedstrijd weer hervat.

Embed from Getty Images

Welten aan basis derde treffer

Het duel moest even weer op gang komen. Welten stond aan de basis van de 3-0. Haar inzet werd slecht verwerkt door keepster Jiao Ye, waarna Marloes Keetels de bal binnen hield. De speelster van Den Bosch behield het overzicht en bediende Laurien Leurink: 3-0.

Daarna drong Oranje aan en was een aantal keer dichtbij een vierde treffer. De strafcorner van Ireen van den Assem werd gered. Kitty van Male raakte de paal, nadat ze goed voor haar directe tegenstandster kwam en Fréderique Matla trof met de backhand de zijplank.

Treffer uit snelle counter

Het doelpunt kwam er in de slotminuut voor rust. Nadat keepster Anne Veenendaal een schot van Yang Chen had gestopt, scoorde Oranje uit een snel uitgevoerde tegenaanval. Leurink bediende Welten die de bal in het lege doel kon tikken.

In het openingsduel tegen Zuid-Korea wist Nederland na rust niet te scoren. Tegen China gebeurde dat wel, al had de ploeg daarbij wel de hulp van de tegenstander bij nodig. Carlien Dirkse van den Heuvel kon ongehinderd de Chinese cirkel binnendringen en legde af aan Welten. Zij zag haar inzet vervolgens via een verdedigende stick in het doel belanden.

Een beetje geluk

Ook bij de zesde Nederlandse treffer was er sprake van enig fortuin. Na een combinatie tussen Leurink en De Waard belandde de bal via een Chinese stick voor de stick van Van Male, die bal tussen de benen van de keepster in het doel tikte.

China kroop iets meer uit haar schulp. De eerste strafcorner na een overtreding van Lauren Stam leverde geen gevaar op omdat de push van Jiaqi Zhong stroopte. In de slotfase moest keepster Josine Koning, die de plaats onder de lat had ingenomen van Veenendaal, zich gewonnen geven op een prachtig schot van Jing Yong. Twee minuten voor tijd bepaalde De Waard de eindstand op 7-1 na een pass van Dirkse van den Heuvel.

China-Nederland 1-7 (0-4)

7.Caia van Maasakker 0-1 (sc)
15.Kelly Jonker 0-2
24.Laurien Leurink 0-3
30.Lidewij Welten 0-4
37.Lidewij Welten 0-5
56.Kitty van Male 0-6
57.Jing Yong 1-6
59.Xan de Waard 1-7

Opstelling: Anne Veenendaal (K), Sanne Koolen, Kitty van Male, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Caia van Maasakker, Laura Nunnink, Lauren Stam, Eva de Goede.
Wissels: Malou Pheninckx, Laurien Leurink, Lidewij Welten, Fréderique Matla, Ireen van den Assem, Josine Koning (K), Margot van Geffen.

Reageer