WK (D): Nederland wint dik verdiend van Engeland - Hoofdklasse Hockey Nederland

WK (D): Nederland wint dik verdiend van Engeland

De Oranjedames hebben de halve finales van het WK in Londen bereikt. De ploeg van bondscoach Alyson Annan was donderdag in een uitverkocht huis met 2-0 te sterk voor gastland Engeland.

Nederland nam na de afslag meteen het initiatief. Dat leidde na zeven minuten tot de eerste grote kans van Oranje. Kelly Jonker slalomde door de verdediging, maar stuitte op de snel uit het doel komende Maddie Hinch.

Hinch moet aan de bak

Even later was Hinch kansloos op de push van de strafcorner van Caia van Maasakker. De bal kwam echter tegen de lat. Lauren Stam pikte de rebound op en haar schot werd gekeerd door Hinch. De Engelse keepster had het druk in het eerste kwart en moest vlak voor het einde van het eerste kwartier buigen voor de inzet van Lidewij Welten, die prachtig werd aangespeeld door Xan de Waard.

Embed from Getty Images

In de beginfase van het tweede kwart liet Engeland zich aanvallend wat meer zien, maar echte kansen leverde dat niet op. Sophie Bray nam de bal in een kansrijke positie in de cirkel slecht aan, waardoor de kans was verkeken.

Goede kansen

De beste kansen waren voor Oranje. Margot van Geffen kreeg een goede kans na een voorzet van De Waard. Er ontstond een scrimmage voor het doel, waarbij Suzy Petty de bal uiteindelijk voor de lijn wegwerkte. Een minuut later dook Laura Nunnink de Engelse cirkel in, maar opnieuw redde Hinch.

Na rust kwam Nederland direct op 2-0. De Engelse defensie werd compleet uit positie gespeeld. Laurien Leurink kon de bal in het lege doel tikken op aangeven van Fréderique Matla nadat Giselle Ansley de bal had ingeleverd bij Welten. Op dat moment had bij Oranje onder de lat Anne Veenendaal plaatsgemaakt voor Josine Koning.

Koning grijpt in

Met nog een kwart te gaan moest de Engelse ploeg komen wilde het nog kans maken op een plek in de halve finales. Lily Owsley zorgde meteen voor gevaar bij de achterlijn, maar Koning kon haar voet tegen de bal krijgen voordat Alex Danson gevaarlijk kon worden.

Met iets meer dan zes minuten op de klok werd Hinch gewisseld voor een extra veldspeelster. Het leverde echter niet het gewenste slotoffensief op, waardoor de Oranjedames zaterdag met Australié gaat strijden om een plek in de WK-finale.

Nederland-Engeland 2-0 (1-0)

14.Lidewij Welten 1-0
31.Laurien Leurink 2-0

Opstelling: Anne Veenendaal (K), Laurien Leurink, Xan de Waard, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Fréderique Matla, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Margot van Geffen, Eva de Goede
Wissels: Sanne Koolen, Kitty van Male, Malou Pheninckx, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Laura Nunnink, Josine Koning (K)

Reageer