WK (D): Nederland wint wereldtitel na ruime zege op Ierland | Hoofdklasse Hockey Nederland

WK (D): Nederland wint wereldtitel na ruime zege op Ierland

De Nederlandse dames hebben de wereldtitel veroverd. In Londen werd Ierland zondag in de finale verslagen met ruime cijfers: 6-0. Het is de elfde titel in totaal, waarvan acht onder de vlag van de internationale hockeyfederatie FIH.

De Oranjedames waren de torenhoge favoriet voor de wereldtitel. In de vijf onderlinge ontmoetingen op grote internationale toernooien wist Ierland niet te scoren. Nederland was in totaal 28 keer trefzeker. Vier van de vijf duels eindigde in een 6-0 overwinning voor Oranje.

Halve finales

Beide ploegen hadden zaterdag shoot-outs nodig om een plek in de finale te bemachtigen. De Ierse dames versloegen Spanje, nadat de wedstrijd in reguliere speeltijd in 1-1 was geëindigd. Die stand stond ook na zestig minuten spelen op het bord bij Nederland tegen Australië. Keepster Josine Koning werd in de shoot-outs slechts een keer gepasseerd, waarna Lidewij Welten Oranje naar de finale schoot.

Embed from Getty Images

Ierland kreeg in aanloop naar de finale een bittere pil te slikken. Megan Frazer liep in de halve finales een blessure op en werd op zondagochtend vervangen door Emily Beatty. Voor de nummer 16 van de wereld was het bereiken van de finale al een hoofdprijs.

Elfde plek beste prestatie

De beste prestatie van Ierland was tot deze eindronde een elfde plaats in eigen land in 1994. Tijdens de afgelopen drie wereldkampioenschappen ontbrak de ploeg zelfs op de deelnemerslijst. Enige hoop op het winnen van een gouden medaille werd snel in de kiem gesmoord.

Hoewel de Ierse ploeg, gesteund door een uitverkocht Lee Valley Hockey and Tennis Centre, in de beginfase goed voor de dag kwam, was de eerste mogelijkheid voor Nederland. Het backhandschot van Fréderique Matla belandde ver naast het doel, maar even later was het wel raak. Laurien Leurink vond Welten, die de bal uit de draai in de korte hoek schoot.

Jonker zet 2-0 op het bord

Vroeg in het tweede kwart verdubbelde Kelly Jonker de voorsprong. De spits pikte de rebound op na een schot van Xan de Waard. De bal was bij De Waard beland na een scrimmage voor het Ierse doel na een voorzet van Malou Pheninckx.

Nog voor rust liep Nederland uit neer 4-0. Bij de derde treffer zat wel enig fortuin. De push van Ireen van den Assem vanaf de kop van de cirkel kwam via de stick van de uitloopster bij Kitty van Male terecht, die haar achtste doelpunt van het toernooi maakte. Pheninckx maakte er vlak voor het rustsignaal nog 4-0 van. De speelster van Kampong haalde vanaf de rechterkant snoeihard uit. De meter stopte bij 94 km/u.

Krachtsverschil groot

Het krachtsverschil in de eerste twee kwarten was duidelijk. En dat was ook te zien in de statistieken: Cirkelpenetraties (20-0) en schoten op doel (13-0).

Meteen na rust tilde Marloes Keetels de stand naar 5-0. Ze rondde het goede voorbereidende werk van Welten af, hoewel Keetels de bal niet vol raakte. En twee minuten later pushte Caia van Maasakker raak uit een strafcorner, die opnieuw niet goed liep.

Oranje neemt gas terug

De dubbele cijfers leken binnen handbereik, maar met deze stand nam Nederland gas terug. Ierland kon niet beter hoewel de ploeg in het derde en vierde kwart nog wel in de Nederlandse cirkel verscheen. De beste kans op een eretreffer was voor Nicola Daly. Ze speelde Van Maasakker uit, maar haar schot werd gekeerd door Josine Koning, die in de rust Anne Veenendaal had afgelost.

Met de winst prolongeerden de Oranjedames de wereldtitel van vier jaar geleden in Den Haag. Voor Alyson Annan is dit na de Europese titel van vorig jaar de tweede hoofdprijs als bondscoach van de Nederlandse dames.

Nederland-Ierland 6-0 (4-0)

7.Lidewij Welten 1-0
19.Kelly Jonker 2-0
28.Kitty van Male 3-0 (sc)
30.Malou Pheninckx 4-0
32.Marloes Keetels 5-0
34.Caia van Maasakker 6-0 (sc)

Comments (8)

 1. WOW wat een reacties!

  Zijn we de wk titel soms aan het vieren?

  Of zijn we nog niet bekomen vd schok.

  WK onwaardig dit

  Sneu voor de dames want ze doen hun best maar op deze manier zal hockey nog zijn olym status verliezen ..

  Elke topsport heeft concurrentie en strijd nodig en dat hebben we vandaag en het gehele toernooi niet 1 x gezien ..

  We zijn vandaag getuige geweest van het overlijden van hockey, de vraag is alleen wie trekt de stekker er uit en wanneer ?

 2. Gefeliciteerd dames!

 3. SaschA Tamarinof

  Helemaal eens met SJ. Helaas kunnen de dames daar niets aan doen… die hebben prima gepresteeed, maar door het gebrek aan niveau in de rest van de wereld zal hockey(helaas) als Olympische sport verdwijnen, het IOC zal het hockey op hetzelfde (internationale) podium als korfbal plaatsen.

 4. Helemaal eens met SJ!

 5. Fan van Hockey

  SJ, SachA Tamarinof en JAJA, lekker negatief zijn jullie. Hebben jullie soms last van de hoge temperaturen? Hebben jullie een zonnesteek opgelopen?

  Wat is er nou WK onwaardig? Zijn de prestaties van onze Nederlandse Dames soms WK onwaardig? Is het ontbreken van concurrentie WK onwaardig? Gaan we hiermee de Olympische status verliezen? Wat een onzin verkondigen jullie. Mijn advies aan jullie: neem snel een koude douche of ga snel in een ruimte met goedwerkernde airconditioning staan voor je jezelf nog belachelijker maakt.

  Ik heb prachtige combinaties gezien en hele fraaie doelpunten.
  Ik heb prachtig hockey gezien waar de tegenstanders van Nederland geen antwoord op hadden.
  Ik heb ook nog een aantal zwakke punten in het Nederlands team gezien, die gelukkig niet zijn uitgenut door Engeland en Australie.
  Ik heb ook gezien dat we wereldkampioen zijn geworden.

  Ik ben trots op het Nederlands Dames team. Ze hebben een prachtig resultaat neergezet!

  SJ, SachA en JAJA, staan jullie al onder de koude douche?

 6. Bij het IOC werken geen fans…..

 7. Sascha Tamarinof

  @Fan van Hockey….. zoals ik al opmerkte…. Oranje heeft prima gepresteerd,
  Maar…. om een volwaardig WK te hebben moet je wel gelijkwaardige tegenstanders hebben, en ja… ik heb ook prachtige combinaties gezien, maar,,,, dat heb ik ook vaak bij de Nederlandse korfbalteams gezien…. en toch geen Olympische sport omdat het IOC het aantal landen dat op niveau speelt te weinig vindt,,, en dat is nu juist het gevaar dat voor het hockey op de loer ligt, en…BTW… ik heb veel affiniteit met hockey, heb geen last van de hitte en heb geen zonnesteek. Ik . ben indertijd met Hoofdklassehockey.nl gestart en in die tijd veel aandacht besteed aan de hockeysport en wijs nu gewoon op een dreigend gevaar dat al een paar keer bij het IOC aan de orde geweest en nu door de suprematie van Oranje en het belabberde niveau van de andere landen dreigender wordt, Het hoofd in het zand steken is gevaarlijker dan de feiten signaleren….. don’t shoot the messenger……

 8. Fan van Hockey

  We kunnen toch ook niet de Dames van Jong Oranje of Ned A naar een WK of EK sturen om de Olympsche status bij het IOC veilig te stellen? Dat is toch ook geen oplossinng? Ik ben er daarbij van overtuigd dat de voorsprong die onze Dames nu hebben, als we even achterover hangen, zo vervlogen is.

  Als de situatie inderdaad is zoals je (Sascha) beschrijft, dat hockeyers als we niet oppassen enkel als toeschouwers op Olympische Spelen mogen verschijnen, dan ligt er een dringende taak bij KNHB om de collega hockeybonden snel wat aan deze situatie te laten doen, desnoods bieden we hulp in de vorm van capabele Nederlandse coaches en hockeytalenten die een buitenlands avontuur tegen een fraaie beloning wel aandurven, maar dan moeten we later (als we geen kampioen meer worden) niet gaan jammeren dat Nederland de andere landen te goed heeft gemaakt.

Reageer