WK (D): Nieuw-Zeeland begint met zege op België - Hoofdklasse Hockey Nederland

WK (D): Nieuw-Zeeland begint met zege op België

Nieuw-Zeeland en België waren de laatste twee ploegen die nog in actie moesten komen op het WK in Londen. Het werd een duel waarin de doelpunten zich in snel tempo afwisselden en uiteindelijk Nieuw-Zeeland aan het langste eind trok. Zaterdag boekte Australië in dezelfde poule al een 3-2 zege op Japan.

De dames van Nieuw-Zeeland draaien al een aantal jaren mee in de top van de wereld, maar de ploeg grijpt vaak naast de titel of eremetaal. Recentelijk pakte Nieuw-Zeeland eindelijk een hoofdprijs door goud te grijpen tijdens de Commonwealth Games in het Australische Gold Coast.

EK-zilver

België zit in de lift. De nummer 13 van de wereld pakte vorig jaar in Amstelveen verrassend EK-zilver en zal het succes een vervolg willen geven op het WK. Vier jaar geleden eindigden de Belgische dames als twaalfde en laatste. De verwachting is dat de ploeg dit keer hoger zal eindigen.

Embed from Getty Images

Het venijn van het duel tussen Nieuw-Zeeland en België zat hem rondom de rust. Er werd vier keer gescoord netjes verdeeld over beide ploegen.
Na een doelpuntloos eerste kwart kwam Nieuw-Zeeland aan de leiding door een rake push uit een strafcorner van Kelsey Smith. Daarvoor was België gevaarlijk geweest in de Nieuw-Zeelandse cirkel, maar keepster Sally Rutherford kon de bal net voor de stick van Louise Versavel wegwerken.

Belgische gelijkmaker

Versavel zorgde vlak voor rust voor de gelijkmaker. Nadat Alix Gerniers na een goede individuele actie maar net naast had geschoten, profiteerde Versavel van een rommelige situatie. Nieuw-Zeeland kreeg de bal niet weg uit de cirkel. De bal kwam uiteindelijk bij Versavel terecht die Rutherford kansloos liet.

14 seconden voor het rustsignaal nam België zelfs brutaal de leiding. Een pass vanaf links van Anouk Raes rolde door de benen van een Nieuw-Zeelandse speelster in de stick van Jill Boon. Ze nam de tijd om aan te leggen en knalde de bal door de benen van Rutherford binnen.

Nieuw-Zeeland buigt achterstand om

Een mooie voorsprong voor België, die twee minuten na rust was omgedraaid in een achterstand. Nieuw-Zeeland forceerde na de afslag meteen een strafcorner die via een tip van Shiloh Gloyn in het Belgische doel belandde. 15 seconden later kon Olivia Merry ongehinderd de Belgische cirkel in sprinten en uithalen: 3-2.

De Belgische dames lieten hun hoofd niet hangen en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Een inzet van Barbara Nelen werd gered door Rutherford, die ook een antwoord had op de backhand van Boon. Zes minuten voor tijd gooide Nieuw-Zeeland het duel definitief in het slot. Merry benutte een strafbal en bepaalde zo de eindstand op 4-2.

Nieuw-Zeeland-België 4-2 (1-2)

24.Kelsey Smith 1-0 (sc)
28.Louise Versavel 1-1
30.Jill Boon 1-2
32.Shiloh Gloyn 2-2 (sc)
32.Olivia Merry 3-2
54.Olivia Merry 4-2 (sb)

Stand:

Rang Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1. Nieuw-Zeeland 1 1 0 0 4 2 3
2. Australië 1 1 0 0 3 2 3
3. Japan 1 0 1 2 3 0
4. België 1 0 0 1 2 4 0

Reageer