WK (D): Oranje vermorzelt Zuid-Korea

De Oranjedames zijn het WK in Londen met een klinkende overwinning van start gegaan. Zondag werd Zuid-Korea met 7-0 verslagen. Die stand stond al bij rust op het bord. Eerder op de dag had Italië in de poule voor een verrassing gezorgd door China met 3-0 te verslaan.

In de laatste vier onderlinge ontmoetingen incasseerde Nederland geen enkele Zuid-Koreaanse treffer. Zelf scoorde Oranje in die duels opgeteld 18 keer. Ook vier jaar geleden in Den Haag troffen beide ploegen elkaar in de poulefase. Ook toen wonnen de Oranjedames. Het werd 3-0. Nederland pakte de wereldtitel, Zuid-Korea eindigde als zevende.

Oranje snel op voorsprong

Ook dit keer viel er geen eer te behalen voor Zuid-Korea. Binnen een minuut na de afslag kwam Nederland op voorsprong. Lidewij Welten soleerde langs vier, vijf Koreaanse speelsters de cirkel in. De aanvalster behield het overzicht en vond Fréderique Matla, die de bal in het lege doel kon tikken.

Embed from Getty Images

Drie minuten later verdubbelde Oranje de score. Carlien Dirkse van den Heuvel sprintte de cirkel in en speelde Welten aan. Die kreeg te veel vrijheid van de Koreaanse verdediging. Welten kon naar de backhand draaien en verschalkte keepster Sora Bae in de korte hoek.

Makkelijk door Koreaanse verdediging

Bae had vervolgens ook geen antwoord op de inzet van Kitty van Male. De speelster van Amsterdam werd ook weinig in de weg gelegd door de Koreaanse verdediging. Van Male dreigde met de backhand, liep door en scoorde vervolgens met de forehand.

Voor Bae zate de wedstrijd er niet veel later op. Ze werd vervangen door Hyeon A Hwang, nadat Matla opnieuw had gescoord. Dit keer tipte de spits een voorzet van Dirkse van den Heuvel tussen de benen van de keepster binnen.

Keepster Bae snel vervangen

Maar ook de vervangster van Bae hield haar doel niet schoon. Hwang pareerde een mislukte schot van Dirkse van den Heuvel, maar via Xan de Waard en Hwang kwam de bal bij Kelly Jonker terecht, die na 14 minuten de 5-0 op het bord zette.

De Nederlands storm ging pas liggen toen Laurien Leurink de zesde treffer produceerde. Opnieuw ging aan het doelpunt een actie van Welten vooraf. Ze speelde de vrijstaande Leurink aan, die de bal hard en hoog tegen de touwen schoot.

7-0 in tweede kwart

Zuid-Korea kon even naar adem happen, maar zodra Oranje in de buurt van de cirkel kwam was het alarmfase één bij de Aziaten. Laura Nunnink zette een combinatie op en zag Van Male bij de tweede paal staan: 7-0.

De kansen op een achtste Nederlandse treffer waren er voor rust zeer zeker. Welten slaagde er net niet in om de bal in het doel te tennissen en Leurink zag haar schot naast het Koreaanse doel gaan. Zuid-Korea kwam in de eerste dertig minuten welgeteld een keer in de Nederlandse cirkel. En dat leverde nog een kans op, nadat Ireen van den Assem de bal niet onder controle kreeg. Seunga Park haalde uit met de backhand, maar de bal zeilde over het doel van Josine Koning.

Gas terug na rust

Na rust nam Nederland wat gas terug. Af en toe was het slordig met name aan Zuid-Koreaanse kant. Oranje verdiende de eerste strafcorner van het duel. De inzet van Ireen van den Assem werd gered, waarna de tweede rebound voor de stick van Marloes Keetels kwam. Haar schot kwam tegen de paal. Het houtwerk stond even later ook een treffer van Caia van Maasakker uit een strafcorner in de weg.

In het laatste kwart kreeg Jonker nog de beste kans om de score op te voeren. Na een goede rush van Welten kwam de bal bij de spits van Amsterdam terecht. Ze draaide om keepster Hwang, maar zag haar backhand in het zijnet belanden. Ook omdat Jonker net voor haar uithaal uit balans werd gebracht de Hwang.

Nederland-Zuid-Korea 7-0 (7-0)

1.Fréderique Matla 1-0
4.Lidewij Welten 2-0
9.Kitty van Male 3-0
11.Fréderique Matla 4-0
14.Kelly Jonker 5-0
17.Laurien Leurink 6-0
23.Kitty van Male 7-0

Opstelling: Laurien Leurink, Xan de Waard, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Fréderique Matla, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Josine Koning (K), Margot van Geffen, Eva de Goede.
Wissels: Anne Veenendaal (K), Sanne Koolen, Kitty van Male, Malou Pheninckx, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Laura Nunnink.

Stand:

Rang Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1. Nederland 1 1 0 0 7 0 3
2. Italië 1 1 0 0 3 0 3
3. China 1 0 0 1 0 3 0
4. Zuid-Korea 1 0 0 1 0 7 0

Comments (1)

  1. Goed te zien dat het plezier er ook is, we konden het al even in de wedstrijd zien. Gewoon een goede wedstrijd naar het geheel gekeken. Eerste helft was erg leuk om te zien!

Reageer

Contact Us