Xan de Waard: 'We hebben gisteren niet echt plezier gemaakt' | Hoofdklasse Hockey Nederland
Xan-de-Waard-oranje-groot-brittannie-fih-pro-league

Xan de Waard: ‘We hebben gisteren niet echt plezier gemaakt’

Het werd uiteindelijk een teleurstellende dag voor de dames van Oranje. Waar de speelsters afgelopen weken nog heel blij waren dat zij toch wel door mochten gaan met trainen, mocht de ploeg van Annan gisteren blij zijn met een punt. De Britten hielden de Oranje-hemden makkelijk in haar greep, iets waar Xan de Waard niet op had gehoopt.

Nederland kwam al snel op voorsprong. Pien Dicke zorgde er in de tweede minuut al voor dat het een makkelijke middag voor Oranje leek te gaan worden. Niets bleek minder waar. De Britten bleven strijden. Met fysieke duels kregen de snelle middenvelders zoals Verschoor, de Goede en de Waar geen enkele kans om goed in de wedstrijd te komen. Uiteindelijk zorgde Hunter er in de 43ste minuut voor dat Groot-Brittannië kon scoren. Middenveldster Xan de Waard baalde flink na de wedstrijd van het spel van haar ploeg: ‘We kwamen er gewoon niet uit. Vooraf wisten we dat de Britten ons wilden bespelen met fysiek spel. Daarom hadden we afgesproken om ‘eromheen’ te gaan hockeyen. Hiermee wilden we proberen nog minder duels aan te gaan dan normaal. Toch lukte dit niet. We kwamen geen enkel moment in het spel’.

Xan-de-Waard-oranje-groot-brittannie-fih-pro-league
Xan de Waard moest vele fysieke duels afleggen tegen Groot-Brittannie waardoor ze niet goed in haar spel kwam. Foto: Roel Ubels

Onterechte strafbal

Doordat Oranje gelijk speelde, moest het een shoot-out serie gaan nemen. Hier viel nog een bonuspunt te halen. Uiteindelijk won Oranje de shoot-outs met duidelijke cijfers. Xan de Waard zag haar shoot-out gestopt worden door de Britse keepster, maar doordat dit volgens de scheidsrechter onreglementair was gegaan, kreeg zij een strafbal: ‘Het is lastig te beoordelen of het ook een strafbal was. Ik denk uiteindelijk dat er niet veel aan de hand was. Ik stond op de stick van de keepster. Achteraf was het misschien een betere keuze van de scheidsrechter geweest om de shoot-out opnieuw te laten nemen’.

Plezier maken

De Nederlandse dames nemen het morgen op hetzelfde tijdstip weer op tegen de Britten. De wedstrijdselectie is hiervoor nog niet bekend. Vandaag zal de ploeg nog even goed moeten nadenken hoe er morgen dan wel gewonnen zal moeten worden: ‘Het is natuurlijk een stukje concentratie wat beter had gemoeten. Aan de andere kant denk ik dat iedereen dit ook wel had. Sterker nog, we hadden gewoon heel veel zin om samen weer te mogen hockeyen. De focus was daar wel degelijk. Op het moment dat het niet wil in de wedstrijd, dan ga je denken: ‘shit het gaat niet goed’. Je komt in een soort ‘neerwaartse’ spiraal terecht. Niemand zat uiteindelijk echt goed in de wedstrijd. Gisteren kwamen we met weinig plezier van het veld af. Morgen gaan we met elkaar weer veel plezier maken en winnen van Groot-Brittannië.

Hoofdklassehockey geeft morgen live-updates van de FIH Pro League wedstrijden in Amstelveen. Volg de site of bekijk de wedstrijden live via Ziggo.

Reageer