Xan de Waard: ‘We maken het onszelf moeilijk’

Balen deed Xan de Waard niet. “Dat doe je als je verliest”, maar de international van SCHC was niet tevreden over het eerste optreden van Nederland tijdens de 4-Nations Trophy in Breda. De Oranjedames wonnen dinsdag overigens wel, met 2-0 van Spanje.

“Ik denk dat we onszelf gewoon tekort doen”, begint De Waard met haar analyse. “We maken het onszelf veel te moeilijk en veel te zwaar eigenlijk.”

Slordig

“We zijn erg slordig geweest. Het leek wel of we twijfelden bij elke bal die we wilden spelen”, gaat De Waard verder. “Daardoor snapten we elkaar niet zo goed en liepen we elkaars lijnen dicht. Omdat we slordig waren, moesten we twee keer zo hard werken, want we moesten twee keer die bal afpakken.”

Over de oorzaak moet De Waard vooralsnog gissen: “We moeten het bij onszelf zoeken waarom het niet ging. Ik denk ook dat het eraan ligt dat we nog niet heel veel potjes met elkaar hebben gespeeld. Maar ik denk met een stappie erbij, iets meer om elkaar heen kijken en gewoon niet twijfelen. Wel de eerste pass, die we zien, spelen en dan kan het wel leuker worden dan het nu is.”

Kansen, geen doelpunt

De Oranjedames domineerden tegen Spanje, maar wisten die dominantie in de eerste twee kwarten niet uit te drukken in doelpunten. De kansen waren er wel. Kitty van Male en Eva de Goede waren dichtbij maar stuitten op keepster Maria Ruiz. Fréderique Matla tikte de bal bij de tweede paal naast het lege doel.

Zeven minuten na rust zette Van Male dan eindelijk de 1-0 op het bord. De speelster van Amsterdam was het eindstation van een goede opgezette aanval waarbij de Ruiz compleet werd uitgespeeld. In de voorlaatste minuut zette Matla met een backhand de eindstand op het bord.

Makkelijker maken

“We hadden het onszelf wel makkelijker kunnen maken als we de kansen gewoon maken natuurlijk”, zegt De Waard. “Als we wat minder slordig zijn, komen we nog wat vaker in de cirkel en dan kunnen we ze echt killen.”

De tegenstand van Spanje was pover, hoewel de ploeg wel wat kansjes kreeg. “Ze hadden wel de afvallende ballen”, zegt De Waard. “Als wij slordig waren, waren zij er wel als de kippen bij. Zij waren daar goed in, maar ik denk wel dat we ze hockeyend hebben afgestopt.”

Programma

Nederland speelt woensdag tegen China en vrijdag tegen Japan. Op zaterdag staat in Breda de strijd om het brons en de finale op het programma.

Reageer

Contact Us