Yibbi Jansen behoort nu tot echte wereldtop en wint eerste titel op WK Hockey | Hoofdklasse Hockey Nederland
Yibbi Jansen viert feest met Laurien Leurink en Sabine Plönissen na het behalen van de wereldtitel.

Yibbi Jansen behoort nu tot echte wereldtop en wint eerste titel op WK Hockey

Een prachtige avond voor de dames van het Nederlands elftal. Gisteravond won de selectie de wereldtitel door Argentinië te verslaan. Iets na middennacht spraken wij met de enthousiaste Yibbi Jansen die voor het eerst in haar carrière de titel op het WK hockey pakte.

De ondertussen alweer 22-jarige Jansen won gisteravond met Oranje voor het eerst in haar leven de wereldtitel. Talent, dat kunnen we Yibbi Jansen eigenlijk niet meer noemen. Als middenveldster van beroep, kende Jansen in 2020-2021 een lastig jaar waarin zij er voor verkoos een stapje terug te doen als international. Aan het begin van dit hockeyseizoen keerde Jansen terug. Niet gek, in dit jaar ontpopte Jansen zich als één van de beste speelsters in de Hoofdklasse dames en kon de bondscoach niet om de veelzijdige speelster heen. Met Oranje werd Jansen dit jaar tweede bij de FIH Pro League en won zij gisteravond de wereldtitel.

“Het is een super mooi seizoen geweest. Om het zo af te sluiten en om dan wereldkampioen te worden, dat had ik niet durven dromen. In zo’n stadion spelen waar veel Argentijnen zitten te schreeuwen, dat maakt het voor mij extra speciaal”, aldus de blije Yibbi Jansen.

Yibbi Jansen in actie tegen Duitsland op het WK Hockey.
Yibbi Jansen in actie tegen Duitsland op het WK Hockey. Foto: Worldsportpics

Lastige corners

Oranje kende misschien wel een lastig toernooi. In de groepsfase werd er steeds een tegendoelpunt gemaakt. Ook scoorde het zelf vrij moeizaam. Vooral de strafcorner liep bij Oranje voor geen meter. Frederique Matla, Sabine Plönissen en Yibbi Jansen zagen verschillende pogingen gestopt worden. Bijzonder, want juist deze speelsters scoren in de Hoofdklasse dames vrij gemakkelijk. Ook Jansen, die dit WK hockey maar twee keer scoorde, had moeite om het net te vinden: “Ik ben natuurlijk blij dat Matla gisteren scoorde. De corner verdedigend van de andere landen is gewoon heel goed. Achteraf gezien had ik misschien andere keuzes moeten maken. Het blijft toch een principe van het erin blijven geloven. Maar ja, er hadden inderdaad meer in kunnen gaan”.

De strafcorner liep bij Jansen dit WK niet altijd even goed.
De strafcorner liep bij Jansen dit WK niet altijd even goed. Foto: Worldsportpics
Yibbi Jansen staat op de gedeelde vijfde plek met de meest gescoorde strafcorners dit WK Hockey

Lang seizoen

Misschien is Jansen wel degene die van alle speelsters gisteravond die op het veld stonden dit seizoen degene die de meeste wedstrijden heeft gespeeld. De Hoofdklasse dames, de play-offs, de FIH Pro League en het wereldkampioenschap. Ook ging de middenveldster, als één van de weinige internationals die dit WK speelde, mee naar India voor wedstrijden van de Pro League. Met zoveel wedstrijden in de benen, zou de specialiste nu wel eens hockeymoe kunnen zijn: “Laatst had ik het er met Renee van Laarhoven en Freeke Moes over, waarin we over dit onderwerp spraken. We gaven aan dat we inderdaad wel even moe waren geweest. Gek genoeg, dat gevoel is nu weer helemaal weg. We hebben dit toernooi zoveel plezier gehad. Het is pas mijn eerste echte grote toernooi, maar motivatie om straks weer aan het nieuwe seizoen te gaan beginnen, die heb ik zeker”.

Coverfoto: Worldsportpics

Reageer