Yibbi Jansen en Famke Richardson in trainingsgroep Oranje | Hoofdklasse Hockey Nederland

Yibbi Jansen en Famke Richardson in trainingsgroep Oranje

Bondscoach Alyson Annan van de Oranjedames heeft de trainingsgroep bekendgemaakt waarmee zij van 10 januari tot en met 1 februari 2018 in San Francisco (Verenigde Staten) op trainingsstage gaat. De trainingsgroep bestaat uit 27 speelsters.

De opvallendste namen in de groep zijn die van Yibbi Jansen (Oranje-Rood) en Famke Richardson (SCHC). Voor beide speelsters is het de eerste keer dat zij zijn opgenomen in de trainingsgroep van Annan.

Trio keert terug

Kitty van Male en Eva de Goede (beiden Amsterdam) keren na hun blessures weer terug in de groep. Ook Lisanne de Lange (Laren) sluit weer aan, nadat onderzoek heeft uitgewezen dat ze geen hartafwijking heeft. Het trio miste het eindtoernooi van de Hockey World League Final in Nieuw-Zeeland.

In vergelijking met de trainingsgroep in aanloop naar de Hockey World League Final in Auckland ontbreken Charlotte Vega (Amsterdam) en Valerie Magis (Oranje-Rood).

Voorbereiden op WK

De Nederlandse dames beginnen in de Verenigde Staten met de voorbereiding op het WK, dat van 21 juli tot 5 augustus wordt afgewerkt in Londen.

Trainingsgroep Nederlands elftal
Ireen van den Assem – Den Bosch
Carlien Dirkse van den Heuvel – SCHC
Margot van Geffen – Den Bosch
Eva de Goede – Amsterdam
Lieke Hulsen – Den Bosch
Yibbi Jansen – Oranje-Rood
Kelly Jonker – Amsterdam
Marloes Keetels – Den Bosch
Josine Koning (K) – Den Bosch
Sanne Koolen – Den Bosch
Maartje Krekelaar – Den Bosch
Lisanne de Lange – Laren
Laurien Leurink – Laren
Caia van Maasakker – SCHC
Kitty van Male – Amsterdam
Frédérique Matla – Den Bosch
Laura Nunnink – Oranje-Rood
Malou Pheninckx – Kampong
Julia Remmerswaal (K) – hdm
Famke Richardson – SCHC
Pien Sanders – Den Bosch
Lauren Stam – Amsterdam
Anne Veenendaal (K) – Amsterdam
Maria Verschoor – Amsterdam
Xan de Waard – SCHC
Lidewij Welten – Den Bosch
Margot Zuidhof – Hurley

Comments (13)

 1. Keuzestress

  Waarom daar spelen? Waarom nu deze speelsters?
  Verveling? Gezellig? Strategische zet?

 2. @keuzestress: wat? Elk jaar gaat het elftal op stage, vorig jaar was dat Cadiz. Ik hoop alleen dat behalve de VS ook Argentinië een tegenstander is.

  Ik vind de keuze voor Yibbi Jansen wel verrassend. Misschien met oog op de olympische spelen?
  Kersthol neemt toch steeds rust? Jammer voor Vega overigens.

 3. Kerstholt is inderdaad wel vreemd. Draait een heel goed seizoen en is één van de beste spitsen van Nederland. Famke Richardson goede verdediger maar daar zijn er wel meer van die ik hier niet terug zie. Yibbi Janssen zal wel om de corner gaan die bij het NL team nog niet draait. Zal wel achterin gezet worden want laat verder bij OR niet veel zien dit seizoen. Qua inzicht en zonder bal ook te licht. Er lopen in de hoofdklasse wel veel betere middenvelders rond. Al met al is de tendens wel het loslaten van het mooie combinatiehockey en verder naar lange klappen en renhockey. De laatste toernooien waren niet om aan te zien en dat wordt dus alleen maar erger. Het is te hopen dat het bedroevende niveau van de andere landen wat bijtrekt want anders kun je het dameshockey wel afschrijven als olympische sport.

 4. Goede keuze voor Famke, ze heeft duidelijk de weg naar boven gevonden obv techniek en drive. Hopelijk ziet SCHC bestuur nu eindelijk in dat ze de eigen jeugd een kans moeten geven en niet weer een karrevracht aan internationals over de hele wereld naar binnen fietst… laten we zien wat er gebeurt komende zomer!

 5. Ik ben ook erg benieuwd naar de afwezigheid van Kerstholt zeker tov Zuidhof. NL heeft veel goede spitsen. Oranje heeft met de onomstreden Jonker en de uistekend preterende Matla en Krekelaar topspitsen in huis. Staat Leurink ook niet vaak in de spits bij Oranje? Hulsen zie ik ook graag een kans krijgen, gelukkig krijgt ze die nu een. Dan heb je ook nog Zerbo en Veen rondlopen, voor hen die afvallen wordt het erg lastig. Voor Magis en Vega zie ik het somber in.

  Richardson doet het goed, hou wel van dat rauwe dat ze in zich heeft.

  Jansen is natuurlijk mee om haar corner. Ze is nog veel te licht voor het middenvekd van oranje. Maar zou zomaar de Paumenroute kunnen bewandelen en een grote in de toekomst worden.

 6. Keuzestress

  Yibbi Jansen triggert iets in mensen. Niet de inmiddels jonge vrouw zelf, want die heeft een hoge gunfactor (ook bij trainer/coaches).
  Ze heeft dan ook jarenlang hard gewerkt om zich te ontwikkelen.
  Volgens mij symboliseert Yibbi voor velen het teamgenootje (vaak dochter van de coach) dat altijd alle kansen krijgt, vaak ten koste van andere meer getalenteerde teamgenoten. Het meisje dat eigenlijk intrinsiek in niets uitblinkt, maar wel het middelpunt van het team mag zijn.
  Uiteindelijk wordt zo’n meisje ook een aardige hockeyster, zodat ze opnieuw alle mogelijkheden krijgt, “want het is zo’n talent”.
  Boeiend hoe ze ook nu weer alle kansen krijgt, terwijl (Annan) “Ik heb haar op het EK onder 21 in Valencia zien spelen. Toen haalde ze nog niet het niveau dat ik graag zie, maar ze is onmiskenbaar een talent”. Realiteit is dat ze ondanks heel hard werken en werkelijk ongekend veel mogelijkheden om zich te ontwikkelen hockeyend nog niet verder komt dan een aardig niveau. Het wordt tijd dat “talent”, na zoveel investeren in ontwikkeling, omgezet wordt naar “het niveau dat ik graag zie”.
  Volgens mij zijn er veel meer hockeysters van die leeftijd waar niet zoveel in geïnvesteerd is, die ook “niet het gewenste niveau halen”, maar die krijgen niet deze nieuwe kans om zich te ontwikkelen.
  Dit zijn geen leuke teksten. Terwijl ook ik de vrouw Yibbi haar droom gun, gun ik al die andere meiden met minstens zoveel potentie, meer kansen dan ze nu krijgen. Jammer dat de persoon Yibbi hiermee ook slachtoffer is van de cultus die om haar heen gevormd is. Ook al weet zich zich verder te ontwikkelen, het blijft een beetje wringen.

 7. @keuzestress

  Ik denk dat iedereen zich wat bij het beeld van het meisje dat altijd alles mag kan voorstellen. Los van of dit voor Yibbi Jansen geldt.
  Ontwikkelingsvoorsprong wordt vaak verward met talent. Ook in het onderwijs speelt dit.

 8. Gewoon hard gewerkt, doorzettingsvermogen en een beetje geluk. Daarmee al jong in de buurt van het “gewenste niveau” gekomen.
  Geweldig! Geniet ervan en haal eruit wat je zelf wil. Het is haar van harte gegund.
  Het is aan Annan om de conclusies te trekken, maar dat zit zo te zien wel snor.
  Laten wij als toeschouwers ook genieten en niet verzuren.

 9. Keuzestress

  @kritisch.
  Ook door mij van harte gegund.
  De door mij bedoelde trigger leidt inderdaad tot mijn zurigheid en dat heeft ze niet verdiend.

 10. opportunity

  @choice stress, can’t you just let the young girl be. She has worked hard and whether you think she deserves it or not she is getting an opportunity.
  Hard work beats talent that doesn’t work hard

 11. @opportunity

  Een heel goed teken dat er over je gepraat wordt, toch.
  “The young girl” is inmiddels 18 trouwens.
  Ook deze ervaring zal altijd in haar voordeel spreken. Al vindt Annan het te vroeg, dan is ze over 4 jaar nog steeds het talent dat al op haar 18de mee mocht op trainingsstage met het grote oranje.
  Ook Annan zal weer verdwijnen, dit zal blijven staan.

 12. opportunity

  yes she is 18, but this is still second full season (first non-eligible to double) in league.
  Nevertheless, she is very talented along with a number of other young players in her age group in league. However at this point only her Lisa Post have played above their age in dutch selections.

 13. Heel goed dat Annan nieuwe speelsters uitprobeert en triggert . Zie link oefenwedstrijden USA-Ned,
  httpss://www.teamusa.org/USA-Field-Hockey/EVENTS/2018/January/25/USWNT-vs-NED

Reageer