Yibbi Jansen: ‘Je hockeyt echt met de wereldtop’

(c) Roel Ubels

Met haar 18 jaar is Yibbi Jansen de benjamin in de trainingsgroep van Oranje. De speelster van Oranje-Rood is met de Oranjedames naar San Francisco afgereisd, waar het Nederlands team een stage afwerkt in de voorbereiding op het WK later dit jaar in Londen.

Het is snel gegaan met Jansen. Afgelopen seizoen maakte ze na de winterstop voor het eerst deel uit van Jong Oranje. Samen met Famke Richardson, die ook is uitgenodigd voor de stage, won Jansen afgelopen september in Valencia goud op het EK. En een paar maanden later kreeg ze een uitnodiging voor het ‘echte’ Oranje voor de trainingsstage in San Francisco.

Ervaren

“Een mooie beloning dat ik ben toegevoegd aan de trainingsgroep”, begint Jansen. “Het is leuk dat ik op zo’n jonge leeftijd mag ervaren hoe het er bij het Nederlands elftal aan toe gaat.”

Jansen begint aan haar allereerste stage met Oranje. Veel druk legt ze zichzelf dan ook niet op. “Ik ga gewoon lekker hockeyen en genieten dat ik op zo’n mooie trip naar Amerika mag”, zegt Jansen.

Wereldtop

De speelster ziet de trainingsstage als een mooie uitdaging. “Het niveau is een stuk hoger dan bij Jong Oranje”, vertelt Jansen. “De beste speelsters van de Hoofdklasse zitten bij het Nederlands elftal. Je hockeyt echt met de wereldtop. Ik heb niet te hoge verwachtingen van mezelf, maar ik wil natuurlijk wel laten zien wat ik kan.”

Over haar plek in de trainingsgroep van Oranje zijn de meningen verdeeld. De jonge speelster maakt zich er niet echt druk om. “Er zijn altijd meningen, positief en negatief”, zegt Jansen. “Positieve meningen zijn natuurlijk leuk om te lezen. Negatieve reacties horen er ook bij. Dat kan me alleen dwars zitten, als ik daar veel waarde aan hecht. Er zullen altijd wel mensen zijn die het te vroeg vinden, en dan is het aan mij om te bewijzen dat ik het niveau aan kan.”

Eindexamenjaar

Naast haar hockeyambitie, heeft Jansen ook als doel om dit jaar te slagen voor haar eindexamen. De trainingsstage valt tegelijkertijd met een toetsweek. “Het is druk als ik terug kom van stage, maar dat hoort wel een beetje bij topsport.”

HockeyBaas-Logo
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met HockeyBaas. HockeyBaas biedt jonge tophockeytalenten extra begeleiding en ondersteuning die hen helpt het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Meer weten? www.HockeyBaas.nl.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

hockeyfan

Van dit soort talenten moeten wij het in de toekomst hebben. Goede hockeyster met een potentiële topcorner. Vorig jaar DE uitblinkster van de tweede seizoenshelft. Super dat zij gedurende deze stage kan trainen en omgaan met de wereldsterren…! Succes!

lynn

@hockeyfan: uitblinkster vanwege haar corner, niet vanwege het spel. Haar leeftijd doet er niet zoveel toe als je echt goed bent (denk aan Welten, De Goede), maar het spel van Yibbi kan zich niet meten met die van Keetels, De Goede of Nunnink. Yibbi is er een voor de toekomst en ik hoop echt dat ze haar droom zal waarmaken. Ik wens haar veel succes en ben erg benieuwd hoe ze zich staande houdt!

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.