Zaalrubriek: Op weg naar.. Leipzig

Naast de veld- internationals zijn ook de Nederlandse zaalteams weer begonnen met trainen. Zowel de heren als de dames bereiden zich voor op de Wereld Kampioenschappen die van 4 tot en met 8 februari plaatsvinden in Leipzig. De komende weken zullen we ze volgen in deze zaalrubriek ‘Op weg naar Leipzig’.

De selectie van bondscoach Marieke Dijkstra is inmiddels bekend en dus zijn de dames bezig de laatste puntjes op de i te zetten voor het WK dat over enkele weken van start gaat. Mila Muyselaar legt onder meer uit dat het team tijdens wedstrijden met duo’s zal werken en vertelt wat er de komende tijd verder op de planning staat.

Oranje zaal dames RU Muyselaar
Credit: Roel Ubels

Was je, ondanks je ervaring bij het Nederlands zaalteam, gespannen voor het selectiemoment?

Ja, ondanks dat ik al twee keer eerder een EK gespeeld heb is zo’n selectie elke keer weer spannend. Je bent natuurlijk nooit zeker van je plek. Ook dit jaar deden er weer veel nieuwe mensen mee dus je moet jezelf altijd weer opnieuw bewijzen.

Hoe zagen de afgelopen weken eruit?

We hebben rond de kerst een toernooi gespeeld tegen jongensteams en ook tijdens een driedaagse stage in Utrecht tegen heren gespeeld. Vorige jaren speelden we vaak oefenwedstrijden tegen Duitse damesteams maar die spelen in de competitie met vijf spelers dus daarom is het nu beter om dit jaar tegen heren te oefenen. De stage in Utrecht was in ieder geval het laatste testmoment want daarna is ook de selectie bekend gemaakt.

Jullie hebben in deze voorbereiding vooral geoefend tegen herenteams. Was dat wennen?

Je moet wel eventjes aan de bak. Je krijgt tegen heren veel minder ruimte en als zij eenmaal gaan rennen moet je wel even je best doen om ze bij te houden. Het tempo ligt veel hoger en daardoor leren we er wel veel van. Qua hardheid op fysiek gebied valt het wel mee, ze houden zich ook in. Eigenlijk hockeyden die teams allemaal best braaf tegen ons dus dat scheelt.

Zijn jullie nu de selectie bekend ook specifieker gaan trainen?

We richten ons nu wel wat meer op hoe we het in de wedstrijden zullen gaan doen. In welke samenstellingen we gaan spelen, hoeveel minuten je elke keer maakt, hoeveel we doorwisselen enzo.

Heeft iedereen ook een ‘eigen’ positie in het veld of maakt dat met vier spelers eigenlijk niet meer uit?

Ja, we hebben wel echt een duidelijke positie in het veld maar er wordt voornamelijk gekeken wie het best met wie kan spelen. We werken namelijk in duo’s. Voorin hebben we drie duo’s en ik sta achterin waar we met z’n vieren doordraaien. Op het veld ben ik altijd spits maar ik vind het in de zaal juist wel leuk om verdediger te zijn, je kunt wat meer bepalen, je start eigenlijk de aanval. Of ik er daardoor ook in het veld beter zal worden? Ja, ik denk het wel. Je leert wat zekerder te spelen. Als je voorin staat kun je gewoon gaan en nu moet je wat meer je momenten kiezen.

Het toernooi komt langzaam dichterbij. Wat staat er tot jullie vertrek naar Leipzig op de planning?

We hebben dinsdag in Düsseldorf een wedstrijd tegen Duitsland gespeeld en dat ging wel goed. Zij hebben weliswaar gewonnen maar naarmate de wedstrijd vorderde speelden we steeds beter en aan het einde vond ik ook sterker. Zij zijn volgens mij gewoon met het nationale veldteam de zaal in gegaan dus het is een sterke ploeg.  Verder spelen we volgende week spelen we nog twee keer tegen Australie en dat zijn gelijk ook de laatste oefenwedstrijden die we spelen. Hoe ik hun niveau inschat? Vorig jaar waren zij voor een Europese tour ook al in Nederland en toen hebben we al tegen ze gespeeld. Het zijn grote liefhebbers van het spel maar het is toch wel minder dan de Europese landen en dat zal het dit jaar ook zijn. Ik denk dat we minder bang voor hen hoeven te zijn dan voor de Oostbloklanden.

Reageer