Jelle Galema terug bij Oranje met als doel om met jonge spelers een team te gaan smeden
Jelle Galema in actie tegen Duitsland.

Jelle Galema terug bij Oranje met als doel om met jonge spelers een team te gaan smeden

Gistermiddag maakte de nieuwe bondscoach Jeroen Delmee de trainingsgroep van Oranje bekend. Een van de spelers die we weer terug gaan zien op het wedstrijdformulier, is die van Jelle Galema. De aanvaller van Oranje-Rood viel vorig jaar af richting de Olympische Spelen van Tokyo. Komend jaar mag Galema het opnieuw laten zien bij Oranje.

“Maandag werd ik gebeld door Jeroen. Hij vroeg hoe ik erin zou staan om weer aan te sluiten bij Oranje. De keuze was makkelijk, uiteraard gaf ik aan dat ik er vol voor wilde gaan. Het blijft een eer om voor Oranje te mogen spelen”, aldus een blije Jelle Galema.

Onvoldoende aandacht voor afvallers

De snelle en gevaarlijke aanvaller speelde afgelopen seizoen bij Den Bosch, maar maakte begin dit jaar bekend om weer bij Oranje-Rood te gaan spelen. Dit deed hij, nadat hij eerder dat jaar slecht nieuws had gekregen. In december 2020 moest de ervaren Galema het bericht verwerken dat de voormalig bondscoach Max Caldas, geen toekomst in hem zag. Een harde klap in het gezicht van de topsporter pur sang: “Er is veel gezegd en eigenlijk wil ik deze periode achter me laten. Ik heb er in die periode veel last van gehad dat ik afviel richting de Spelen. Echter ben ik niet de persoon die bij de pakken neer is gaan zitten. In mijn ogen is er alleen onvoldoende aandacht geweest voor de menselijke kant in zo’n situatie. Achter de speler schuilt namelijk ook een mens, die er ten alle tijde alles voor heeft gedaan en gelaten”.

Gisteren maakte de nieuwe bondscoach bekend te gaan starten met vele nieuwe gezichten. Oud-gedienden zoals Sander de Wijn, Robbert Kemperman, Glenn Schuurman en Roel Bovendeert zijn niet meer opgeroepen.

“Het klopt dat ik een eigen mening heb en dat ik die durf uit te spreken”

– Jelle Galema keert terug bij Oranje

Niet het beste team

De bondscoach gaf in de persconferentie aan een groep te willen hebben die zich meer zal moeten uitspreken. Het geven van een eigen mening zal belangrijker zijn in het proces richting de Olympische Spelen van 2024. Het is iets wat voor Jelle Galema geen probleem lijkt te zijn: “Het klopt inderdaad dat ik een eigen mening heb en dat ik die durf uit te spreken. Ik ben een teamspeler en dat hebben jullie kunnen zien bij Den Bosch. Misschien hadden we over het algemeen niet de beste spelers van de competitie, wel waren we een team. Ik ben van mening dat er bij Oranje te vaak de beste individuen zijn geselecteerd, maar dat er zeker niet altijd voor is gekozen om ook het beste team te selecteren. Individuen leggen het altijd af tegen een sterk team, dit hebben wij met Den Bosch de afgelopen jaren bewezen”.

Topsporter met stabiele basis

Toch is de keuze om Galema weer te selecteren opvallend. Met 28-jaar is de spits een van de oudere spelers van het ‘jonge’ en nieuwe Oranje. Daarnaast heeft Galema al een gezin en de vraag is of hij clubhockey met Oranje en een gezin dus kan combineren. Delmee kiest voor spelers die topsport voor alle andere zaken kunnen zetten. Voor de nog altijd energieke Galema is er geen enkele twijfel: “De basis die ik heb thuis, is heel vertrouwd. Ik heb een sterke vriendin en het ‘huisje-boompje-beestje’ verhaal is goed op orde. Het is fijn om in een warm gezin thuis te komen. Ik ben topsporter en ik zie geen enkel probleem. Blij ben ik dat ik weer een kans krijg van Jeroen. We zullen straks in de FIH Pro League tegen België laten zien dat we er met Oranje weer zijn”.

Reageer