Nederland wint op EK Hockey van Spanje en plaatst zich voor halve finale - Hoofdklasse Hockey Nederland
Stella van Gils in actie op de FIH Pro League 2021.

Nederland wint op EK Hockey van Spanje en plaatst zich voor halve finale

In de tweede poulewedstrijd van het EK Hockey heeft Nederland een mooie overwinning geboekt op Spanje. Door de overwinning hebben de dames zich geplaatst voor de halve finale.

Het duurde even voordat het openingsdoelpunt voor Oranje viel. De Spaanse dames gingen als leeuwen achter hun prooi aan. De Nederlandse dames moesten de gaatjes proberen te zoeken om een aanval te krijgen. Pas vlak voor het einde van het eerste kwart kon Eva de Goede de score openen. Een mislukte voorzet werd door een Spaanse verdediger achter haar eigen keeper gewerkt.

Frederique Matla

In het tweede kwart was het Spaanse verzet toch gebroken. Nederland kon de bal rond laten gaan en voor Spanje was het zaak de golf van aanvallen te stoppen. Na vijf minuten spelen kon Nederland uit een counter de 2-0 maken. Een verkeerd gestopte strafcorner van Spanje werd opgepikt door Eva de Goede. Via een combinatie met Stella van Gils kwam de bal bij Frederique Matla. Met een lepe backhandschot, passeerde zij de keepster van Spanje.

Strafcorners

De 3-0 viel uit een strafcorner. In de vorige wedstrijd tegen Ierland liep deze corner stroef. Het rendement was toen 25%. Ook vandaag lukte het nog niet. Pogingen van Caia van Maasakker en Eva de Goede mislukten. Pas bij de vijfde corner was het raak. Lauren Stam sleepte bal rechtdoor. Een houdbare bal, maar keepster Ruiz zat er naast.

En ook in de tweede helft was de eerste de beste poging meteen raak. Caia van Maasakker had haar vizier nu wel op scherp. Hard sleepte zij de bal hoog in de linker bovenkruising. Uiteindelijk scoorde Nederland deze wedstrijd twee keer uit zeven pogingen.

Topspits

Vlak voor het einde van het derde kwart was het wederom Frederique Matla met twee hoogstandjes. Met de eerste situatie is het Eva de Goede met een splijtende pass naar de topspits. Vrij kan ze wegdraaien en de bal hoog in het net werken. In de tweede situatie is het Marloes Keetels met een mooie voorzet. Op de lijn kan wederom Matla het laatste tikje geven.

In het laatste kwart is het Felice Albers met een mooie backhand klap. Droog slaat zij de bal op de plank. Nog geen minuut later maakt Spanje de eretreffer. Een rolletje onder Josine Koning wordt Nederland fataal. Laura Barrios scoort het doelpunt aan Spaanse zijde.

De Oranje dames boeken een monsterzege op Spanje. Door de overwinning heeft Nederland de halve finale van het EK Hockey bereikt.

Lees hier de hele liveblog van de EK wedstrijd Nederland tegen Spanje.

Reageer