Nederlandse hockey dames maken korte metten met België | Hoofdklasse Hockey Nederland
De Nederlandse dames winnen de FIH Pro League 2019-2021.

Nederlandse hockey dames maken korte metten met België

In de laatste wedstrijd van de FIH Pro League hebben de Nederlandse hockey dames een prima indruk achtergelaten door België te verslaan. Waar in de eerste helft nog weinig kansen werden gecreëerd, ging het tempo in de tweede helft snel omhoog. Uiteindelijk won Oranje met 0-3.

Vandaag bleven Kyra Fortuin en Felice Albers als reserve op de tribune. Beide speelsters zagen Eva de Goede weer haar rentree maken. De Goede was lange tijd geblesseerd door een gebroken pols. Daarnaast mocht vandaag Stella van Gils haar debuut maken bij Oranje.

Eva de Goede begint meteen in de basis bij Oranje
Eva de Goede begint meteen in de basis bij Oranje. Foto: Roel Ubels

Vroeg doelpunt

Meteen in het begin van de wedstrijd leek het alsof Nederland tegen een vroege achterstand zou oplopen. Een mooie aanval kon bijna binnen worden geslagen, maar keepster Veenendaal kwam goed uit. Ook de rebound van Ambre Ballenghien zorgde voor dreiging, maar werd uiteindelijk afgekeurd door gevaarlijk spel.

Na vijf minuten werd Stella van Gils binnen de lijnen gebracht. De middenveldster van Pinoké heeft een sterk seizoen in de Hoofdklasse dames laten zien en krijgt vandaag de kans om zich bij Oranje te laten zien.

In de negende minuut was het raak. Een slimme ‘chop’ van Frederique Matla vanaf de achterlijn belandde bij Marloes Keetels, die uit de draai door de benen van de keepster kon scoren. Op dat moment een terechte voorsprong, want Nederland kende een prima periode.

Marloes Keetels slaat uit de draai de bal op de goal.
Marloes Keetels slaat uit de draai de bal op de goal. Foto: Roel Ubels

Toch was België niet kansloos in de eerste helft. Meerdere corners en aanvallen zorgden voor gevaar. Toch hoefde Anne Veenendaal niet echt in actie te komen. De verdediging van Oranje had de organisatie goed neer gezet.

Tempo omhoog

In de tweede helft begon Oranje sterk. Toch mislukten de eerste drie corners. De eerste twee pushes waren van Matla en de derde ging terug naar de aangeefster, Pien Sanders.

Eva de Goede maakte vandaag weer haar rentree na een dikke maand geblesseerd te zijn.
Eva de Goede maakte vandaag weer haar rentree na een dikke maand geblesseerd te zijn. Foto: Roel Ubels

Duidelijk was wel dat het tempo bij Oranje omhoog ging. Het duurde dan ook niet lang voordat Laura Nunnink slim weer een corner versierde. Ditmaal was het Lauren Stam op de kop van de cirkel. Haar flats belandde op een Belgische voet op de doellijn, waardoor de scheidsrechter een strafbal gaf. Een koud kunstje voor Frederique Matla, haar push belandde in de goal. Ook na dit doelpunt bleef Oranje drukken richting de goal van België. Een nieuwe strafcorner werd gepusht door wederom Matla. Via de kluts kwam deze bij Caia van Maasakker terecht, die soepeltjes de bal op de plank kon slaan.

De dames vieren met elkaar de 0-2 van Frederique Matla.
De dames vieren met elkaar de 0-2 van Frederique Matla. Foto: Roel Ubels

In het laatste kwart probeerde België er iets meer uit te komen. Maar net zoals in het eerste kwart stond de defensie van Oranje als een huis. Koning, die als keepster in de tweede helft Anne Veenendaal verving, hoefde niet in actie te komen.

Met nog een paar minuten op de klok, leek daar ‘the moment of fame’ voor van Gils te komen. Een schot vanaf de kop van de cirkel ging net naast de goal. De laatste minuten werden er geen kansen meer gecreëerd, waardoor de Nederlandse hockey dames een makkelijke overwinning op België konden pakken .

Reageer