Tijmen Reijenga van ‘onbekend’ naar international van Oranje - Hoofdklasse Hockey Nederland
Tijmen Reijenga maakte zijn debuut voor Oranje in december 2021.

Tijmen Reijenga van ‘onbekend’ naar international van Oranje

Niet iedereen kende de naam van international Tijmen Reijenga, toen bondscoach Jeroen Delmee voor het eerst zijn selectie van Oranje bekend maakte. De verdediger van Den Bosch kreeg na de Olympische Spelen een kans om zich te laten zien. De snelle opkomst van onder andere Reijenga bij Oranje zorgde ervoor dat er afgelopen maanden weer genoten kon worden van een fris en fruitig Nederlands elftal.

Het ging opeens heel snel. Oud-bondscoach Max Caldas maakte plaats voor Jeroen Delmee. Al snel bleek dat Delmee grootse plannen had. De bezem ging door de selectie en nieuwe spelers werden opgeroepen. Een van deze spelers was Tijmen Reijenga. De speler van Den Bosch kwam nooit in de plannen van Caldas voor, desalniettemin zag Delmee heil in de verdediger.

Galema belt met nieuws

“Eigenlijk wist ik het al voordat Jeroen mij ging bellen. Ik kreeg namelijk een telefoontje van mijn teamgenoot Jelle Galema met de vraag: “En, ben je al gebeld?”. Op het moment dat ik aangaf dat dit nog niet zo was, hing hij snel de telefoon op. Nog geen vijf minuten later had ik de bondscoach aan de telefoon met de vraag of ik aan zou willen sluiten bij Oranje”, aldus Reijenga. 

De periode september tot en met december in 2021 werd een periode waarin een nieuwe weg in geslagen moest worden. Een nieuwe bondscoach, veel nieuwe spelers, nieuwe tactieken en een nieuw beleid. Allen zouden moeten helpen om het Nederlands elftal weer terug aan de top te brengen. Want ondanks het winnen van het EK Hockey 2021, liet het Nederlands elftal afgelopen jaren weinig van zichzelf horen. De vraag was, zou de zeer teleurstellende periode onder leiding van Max Caldas echt afgesloten kunnen worden? 

Tijmen Reijenga (tweede van rechts) maakte tegen België in de FIH Pro League zijn debuut voor Oranje.
Tijmen Reijenga (tweede van rechts) maakte tegen België in de FIH Pro League zijn debuut voor Oranje. Foto: Roel Ubels

Clubgevoel

Het is iets waar waar Reijenga geen ervaring mee heeft en eigenlijk ook niet teveel over wil praten: “Het vorige Oranje heb ik eigenlijk nooit meegemaakt. De jongens die nu nog bij Oranje zijn, daar heb ik een goede klik mee. Iedereen gunt elkaar heel veel. Daarnaast zijn we heel open naar elkaar, we durven elkaar aan te spreken op bijvoorbeeld elkaars gedrag. Doordat wij dit doen, merk ik dat er een hele hechte band is ontstaan. We zijn naar elkaar toegegroeid. Na de FIH Pro League wedstrijden in Zuid-Afrika zei ik tegen mijn teamgenoot Thijs van Dam: “Het lijkt wel alsof dit Oranje mijn nieuwe club is”.

Nieuw Oranje

Het is tekenend voor het beleid van Delmee. De oud-speler van Oranje was afgelopen jaren coach van de heren van Tilburg en bondscoach van Frankrijk. Bij de eerste persconferentie van het Nederlands elftal was hij duidelijk: “Ik wil gaan werken met jongens die alles aan de kant gaan zetten voor Oranje”.

Na een korte voorbereiding, mocht Oranje eind december voor het eerst in de FIH Pro League gaan spelen tegen de huidige Olympische kampioen België. Ondanks de kou en de lege tribunes, stonden de nieuwe spelers te trappelen om het veld op te mogen. Voor de aanwezige media en de fans die de wedstrijd thuis op de televisie keken, was het genieten. België werd af en toe overrompeld en de nieuwe spelers, waaronder Reijenga deden niet onder voor de Zuidelijke ‘vedetten’. De goede start van Delmee kreeg een vervolg. Een maand later won Oranje in Spanje en korte tijd later werden er ook sterke wedstrijden in Zuid-Afrika afgewerkt. 

Anders fluiten

Voor Reijenga waren de wedstrijden in Spanje en Zuid-Afrika zijn eerste officiële interlands buiten Nederland: “Voor Oranje heb ik nog nooit grote toernooien gespeeld. Dat we naar het buitenland gingen, dat was voor mij iets nieuws. Het niveau in de Tulp Hoofdklasse Heren en internationaal is beduidend anders. Het spel gaat sneller en er wordt bijvoorbeeld ook anders gefloten. Bij Oranje kan ik minder fouten maken, iets waar ik door mijn coach Eric Verboom bij Den Bosch nog wel eens op wordt geattendeerd. Hij is nu ook assistent-bondscoach en samen hebben we het er wel eens over dat ik niet door deze ondergrens moet zakken”.

BEKIJK OOK:
Speelschema, uitslagen en standen FIH Pro League Heren 2021-2022

Ondergrens

De ‘ondergrens’, een woord wat menig Nederlands trainer/coach nog wel eens gebruikt. Hiermee doelt men dan op het feit dat iemand niet goed in de wedstrijd zit en veel fouten maakt. Ook voor Oranje-verdediger Tijmen Reijenga is het een begrip die steeds belangrijker wordt: “Ik speel vaak op gevoel. Als ik iets zie, dan maak ik snel een beslissing. Dit gaat vaak goed. Mijn zwakte hierin is dat ik ook wel eens een periode heb waarin ik vaker fouten maak. Eric attendeert me hier dan op. Het is voor mij een leerproces waar ik veel mee bezig ben. Echter, tot nu toe krijg ik veel vertrouwen vanuit de technische staf en medespelers. Komende maanden gaan we een mooie periode tegemoet, ik kijk er naar uit straks om voor het eerst in Nederland voor volle tribunes tegen Argentinië te mogen spelen”.

Reageer