Mooi eind van 2013 voor 'Franse' hockeytweeling Van Straaten - Hoofdklasse Hockey Nederland

Mooi eind van 2013 voor ‘Franse’ hockeytweeling Van Straaten

Het AD/Haagsche Courant blikt met HDM-tweeling Niels en Pieter van Straaten terug op een bijzonder hockeyjaar. Niet alleen is hun team koploper in de overgangsklasse, ook wonnen ze recentelijk met Frankrijk zilver op het WK-onder 21.

“Het was een onvergetelijk toernooi,” vertelt Pieter van Straaten. “Je denkt misschien: hockeyen in India, dat is een ramp. Maar het is volkssport nummer twee, naast cricket. Het toernooi werd daar op televisie uitgezonden. We zaten in een waanzinnig hotel, tien minuten van het stadion. En we hebben historie geschreven met de tweede plaats. Zelfs de grote sportkrant l’Équipe besteedde er aandacht aan op zijn website. Ja, dit zorgt wel voor een opbloei van het Franse hockey.” Vooral de lastige poule waarin Frankrijk zich bevond met Argentinië, Spanje en Australië maakte het nog opmerkelijker dat ‘Les Blues’ het zover schopte.

Ondanks de mooie tweede plek zit de verloren finale ze nog steeds dwars. “We kwamen 2-1 voor, hadden kans op 3-1, maar gaven daarna cadeautjes weg. Echt heel jammer.” De tweeling, die zowel de Nederlandse als Franse nationaliteit bezit, kwam in een team terecht dat niet van opgeven houdt. “We zijn een echt team. Eerst denken we aan onze verdedigende taak en dan pas aan aanvallen. Achterin hebben we fysiek sterke spelers, voorin de meer technische. Andere teams, zoals Australië hebben juist alleen dat fysieke. Bij ons is de balans goed. En het geluk lachte ons toe. Tegen België stonden we 2-4 achter, maar wonnen we alsnog met 5-4.

Al met al dus een mooi eind van 2013 voor de tweeling van Straaten. “Heel mooi om het zo af te sluiten,” aldus Pieter. Doel van 2014? “Ja, we willen nu in de hoofdmacht van Frankrijk komen, natuurlijk.”

Reageer