Paumen wilde zelfde winnaarsmentaliteit als Booij | Hoofdklasse Hockey Nederland

Paumen wilde zelfde winnaarsmentaliteit als Booij

Minke Booij en Maartje Paumen schitteren in de eerste documentaire die de Rabobank maakte voor de ‘Samen met’ campagne. De carrières van (oud-) Den Bosch- en Oranje speelsters kennen veel overeenkomsten. De Sp!ts sprak de twee verdedigsters.

Booij en Paumen staan aan de basis van de successen van het Nederlands elftal. Voormalig aanvoerder pakte in 2008 met de Olympische titel in Peking nam de aanvoerdersband over en veroverde vier haar later Olympisch goud in Londen. Paumen vertelt veel gehad te hebben aan haar voorgangster. “Ik was vroeger een rustig en behouden meisje. Toen ik net van Oranje Zwart naar Den Bosch was overgekomen en met Minke Booij samen speelde, keek ik mijn ogen uit. Haar uitstraling en de manier waarop ze in het veld stond, niemand kwam haar voorbij. Ze had die absolute winnaarsmentaliteit. Dat wilde ik ook.” Booij zag al snel hoe talentvol haar nieuwe teamgenoot destijds al was. “Terwijl ik het altijd vooral van mijn inzet moest hebben, heeft zij zeer bijzondere technische vaardigheden. Paumen beschikt niet alleen over een goede corner maar ook over een uitstekende slag. En ze is ijzersterk in de kleine ruimte.”

Inmiddels is dat talent uitgegroeid tot de onbetwiste captain van Oranje. “Ik weet nog dat Minke zich als aanvoerder van het Nederlands elftal altijd heel erg druk maakte over allerlei zaken waar ik me als jonge speler totaal niet mee bezig hield,” aldus de Geleense terug die daar inmiddels meer begrip voor heeft. “Ik heb nu het gevoel dat Minke vroeger had. Soms wil ik als aanvoerder alle problemen die bij een team komen kijken zelf oplossen. Dan kan het teveel worden en kom je jezelf tegen. Ik vind het heerlijk om daar met Minke over te kunnen sparren, omdat ze vroeger precies hetzelfde heeft meegemaakt.” Booij voegt daaraan toe dat het absoluut niet zo is dat Paumen alles op dezelfde manier moet doen als zij. “Integendeel zelfs. Ik was soms verbaal juist teveel aanwezig en dat was zeker niet altijd goed voor mijn teamgenoten. Maartje moet blij zijn dat ze niet is zoals ik,” lacht de oud-international die het wel belangrijk vindt dat Paumen zich als aanvoerder laat gelden en moet durven zeggen wat ze ergens van vindt.

Tot slot heeft Booij nog een goed advies voor haar oude teamgenote. “Omdat het toernooi in eigen land wordt gespeeld, zal de druk op Maartje als aanvoerder en boegbeeld van het Nederlands elftal nog groter zijn. Het gaat erom dat ze niet de hele wereld op haar schouders neemt en het klein houdt. Ze moet toch op een of andere manier dat meisje van vroeger blijven en doen waar ze goed in is. Maar dat hoef ik haar niet meer te vertellen. Ze heeft inmiddels zoveel ervaring en weet precies wat ze moet doen.”

In het kader van de Rabobank campagne ‘Samen met’ maakte de hoofdsponsor van het WK vier documentaires. Booij en Paumen trappen af.

Reageer