EK Indoor: Nederland is Europees kampioen | Hoofdklasse Hockey Nederland

EK Indoor: Nederland is Europees kampioen

Na de wereldtitel vorig jaar, zijn de dames van het Nederlands elftal indoor zondag 24 januari Europees kampioen geworden in Minsk. In de finale trof Nederland Polen. Oranje had die tegenstander eerder in het toernooi, tijdens de poulefase, reeds met 9-0 van de mat geveegd. In de finale bleek nog eens dat de ploeg van bondscoach Marieke Dijkstra een stuk verder is dan de opponent. Het werd 2-6.

Oranje dames zaal MdW (3)

Nederland startte opnieuw sterk aan het duel. Donja Zwinkels kwam in de vierde minuut binnen de lijnen en maakte prompt vanuit vrijstaande positie het eerste doelpunt van de wedstrijd. Dezelfde MOP-speelster haalde ongeveer tien minuten later een strafcorner, waar haar voormalig teamgenoot Lieke van Wijk wel raad mee wist. Oranje leidde met 02-, maar direct na rake Oranjestrafcorner herhaalde Joanna Mika dat kunstje aan de andere kant van het veld. 1-2 was de ruststand, Lieke van Wijks strafbalinzet vlak voor de pauze verdween naast het Poolse doel.

Na de thee moest de tegenstander van Nederland in de aanval. Tot dan hadden de Polen een erg effectieve muur opgetrokken rond hun eigen cirkel en het aanvallende werk beperkt tot wat sporadische uitbraken. De Poolse dames schoven op naar boven en probeerden meer vanuit de opbouw tot de Nederlandse cirkel te komen. Lieke Hulsen maakte uitstekend gebruik van de ontstane speelruimte door in de 22ste minuut te scoren. Polen kwam opnieuw terug tot één doelpunt verschil dankzij een score van aanvoerder Paulina Okaj, maar daarna was het gedaan met de tegenstand. In korte tijd verschalkte zowel Lisanne de Lange als Marijn Veen keepster Marta Kucharska.

Met de 5-2 op het scorebord kon Polen niet veel anders dan in de laatste minuten diezelfde Kucharska te wisselen ten behoeve van een extra veldspeler. Dijkstra beantwoordde deze tactische zet van haar collega door Alexandra Heerbaart eveneens naar de kant te halen. Ook in deze situatie liet Oranje zien de bovenliggende partij te zijn, Frederique Matla bepaalde de eindstand op 6-2.

 

Comments (3)

  1. Leuk dat jullie daarbij een foto van het wk gebruiken…..

  2. Klasse dames! Van harte gefeliciteerd.

    Het publiek in Minsk was overigens ook fantastisch. Goede reclame voor de sport.

  3. Marieke Dijkstra heeft alweer een goede coachingsprestatie geleverd. Wanneer krijgen de clubs en bond door dat zij een topper is? Zo jong en al zo goed bezig. Petje af.

Reageer