EK Londen: EK-titel voor briljant Oranje

Nederland Oranje Australië van der Weerden

De Oranjemannen lieten geen spaan heel van Duitsland in de finale van het Europees kampioenschap in Londen. Zaterdagmiddag onttroonde een ontketend Nederland de heersend kampioen in een fenomenale wedstrijd. De 6-1 uitslag was gezien de wedstrijd terecht, maar geen kenner had er rekening mee gehouden. Nederland is Europees kampioen, voor de vierde keer in de geschiedenis.

Nederland Oranje Australië van der Weerden

Billy Bakker zette de reeks treffer in voor zijn land. Een afgestopte strafcorner stuitte terug van de keeper, de Amsterdammer ving de bal op en sloeg hem met de backhand achter Nicolas Jacobi. De tweede toegekende strafcorner, ook nog in het eerste kwart, verdween van de stick van Mink van der Weerden in het Duitse doel.

Een droomscenario voor de eerste vijftien minuten. Hadden de Duitsers dan geen mogelijkheden? Jawel, Oskar Deecke en Florian Fuchs waren dichtbij, maar Jaap Stockmann en Hidde Turkstra voorkwamen een tegentreffer.

Van der Weerden leverde in Q2 een scoop af bij Jeroen Hertzberger, die de bal net over de middellijn aannam. Op zijn weg naar de cirkel stond nog Martin Häner, maar de Rotterdammer rende aan de verdediger voorbij alsof hij er niet stond. Zijn backhandschot kwam rechts op de plank. De 4-0 viel twee minuten later, Van der Weerden benutte zijn tweede mogelijkheid feilloos.

Vlak voor het rustsignaal deed Oranje er nog een schepje bovenop. Dit keer werd Rogier Hofman vooruit gestuurd door Hertzberger. Vanaf ongeveer dezelfde plek als zijn aangever tien minuten eerder verdween ook Hofmans backhandinzet in het Duitse goal.

Natuurlijk was de wedstrijd in de tweede helft al in kannen en kruiken, maar het doelpunt van Mirco Pruyser maakte is ook zeker de moeite van het beschrijven waard. Opnieuw een snelle omschakeling van Nederland, dit keer lever Sander de Wijn, één van de uitblinkers van het fantastisch spelende Oranje, een hoge bal van de ene 23-meterlijn naar de andere. De Amsterdamse aanvaller pikte daar de bal op, trok op kop-cirkel Jacobi in beweging en schoof de bal met zijn, jawel, backhand achter  de Duitser.

Er was ook nog een tegendoelpunt. Christopher Rühr redde enigszins de zwaar toegetakelde Duitse eer. Het was de eerste keer dat Oranje dit toernooi moest vissen. Negentien doelpunten voor, slechts één tegen. Het zijn geweldige cijfers voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Bovendien, de eerste grote prijs voor het Nederlandse mannenhockey sinds het EK van 2007.

Gras

Prachtige wedstrijd, gefeliciteerd! De spelers van Duitsland hadden duidelijk hun dag niet.

Toevallig dat Nederland 2 jaar geleden met dezelfde uitslag tegen Australie onderuit ging in de finale van het WK.

klasse

Met vertrouwen de toekomst in!

Grappig

Wel grappig dit, als de mannen van Oranje hadden verloren, had hier waarschijnlijk weer een shitload aan negatieve reacties gestaan. Nu wordt er een keer gewonnen en zie je nauwelijks reacties.

Klasse gedaan mannen! Deze lijn doorzetten en verbeteren en wie weet gebeurt er wat moois in Rio!

Gras

@Grappig Mocht ook wel na 6 verloren EK finales.. te hopen dat ze deze lijn door kunnen zetten en ook op wereld niveau tegen Australie partij kunnen geven.

Ben benieuwd wie er van de 18 mannnen af gaat vallen, er schijnen maar 16 spelers mee te mogen…

mike

Wat een geweldig resultaat voor het team! Inderdaad heel geestig dat er nu zo weinig reacties zijn en als er al wat is dat het een off day was voor Duitsland.

Ik denk dat succescoach Caldas hiermee zijn visitekaartje heeft afgegeven. Hij lijkt alles goed op orde te hebben voor dit moment. Nu nog een jaar lang vol doorknallen om het gat met Australie proberen te dichten, want die zijn vrees ik nog wel weer een maatje groter. Maar 1 tegendoelpunt in 5 wedstrijden biedt een hoop perspectief!!

Veel sterkte en succes de komende 12 maanden!

Tom

Moeten we dan allemaal juichend de polonaise lopen? Nadat we eindelijk een keer een toernooi winnen. De finale was leuk om te zien de andere wedstrijden waren niet om aan t zien, zo speelde Caldas ook al met de dames in Londen in 2012. we winnen nu de EK dat zegt dus helemaal niks want we staan 2 e op de wereldranglijst en het land wat ons altijd de Baas is deed niet mee, België kan maar niet aanhaken en de Duitsers hadden in de finale een totale of-day zoals ze ook volledig niet thuis gaven op de WK .

tictac

Duitsland is een stuk teruggevallen, maar Nederland boekt echt wel progressie. Nu idd nog het gat naar de Aussies dichten. Hup Max!

Tikkietakkie

heerlijk om die mannen zo te zien vechten. Gaat Caldas dan toch het (vrij) onmogelijke presteren?