EK Londen: Oranje zonder moeite langs zuiderburen

Oranje Nederland India dames RU6233 Paumen

Nederlands derde poulewedstrijd woensdagavond tegen België leverde opnieuw weinig problemen op. Oranje was al zeker van de halve finale van het Europees kampioenschap in Londen, de zuiderburen moesten minstens gelijkspelen om deze ronde eveneens te bereiken. Geen moment maakten de Red Panthers aanspraak op een remise. Het werd 5-0, desondanks keepte Aisling D’Hooghe een meer dan puike wedstrijd.

Oranje Nederland India dames RU6992 Paumen

Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam voort uit een actie van Lidewij Welten. De aanvalster van Den Bosch komt voor haar doen nog weinig voor in het verhaal van Oranje dit toernooi. Haar actie stuitte op de Belgische verdediging. Even later enterde Valerie Magis vanaf dezelfde kant de cirkel, haar voorzet verdween via de stick van Stephanie Vanden Borre in het doel.

Oranje kreeg vervolgens nog legio kansen en strafcorners, maar de inzetten werden verijdeld door D’Hooghe of op sensationele wijze van de lijn gehaald door Joanne Peeters.

Maria Verschoor verdiende de zevende corner toen zij de bal van de uitverdedigende Stephanie De Groof onderschepte. De verdedigster van Oranje Zwart ging op dezelfde manier in de fout als toen zij op HWL in Brasschaat de bal zomaar bij Zuid-Korea inleverde waaruit de 2-2 viel met nog enkele seconden op de klok. Dit keer strafte Caia van Maasakker de misser van De Groof hard af.

D’Hooghe hield haar ploeg op de been met antwoorden op acties van Kelly Jonker, Ginella Zerbo en Naomi van As. De goalie had pech toen zij na een redding op een strafcornerinzet van Maartje Paumen verkeerd neerkwam en vervangen moest worden door Megane Simons. De substituut had in haar eerste actie geen antwoord op de inglijdende Oranje-aanvoerder.

Met nog 45 seconden in het derde kwart vond Pascal Kina het mooi geweest, Ellen Hoog had net na een knappe Nederlandse aanval de 4-0 gescoord. De Belgische oefenmeester bracht de herstelde D’Hooghe weer terug in de ploeg.

Pas twee minuten voor het eind werd die sluitpost, ondanks meerdere pogingen van Oranje, weer gepasseerd. Paumens strafbal was hard en gericht.

Nederland speelt de halve finale tegen Engeland of Duitsland. België, dat zich nog voor Rio de Janeiro kon plaatsen bij winst op het EK, stroomt de onderste helft van het wedstrijdschema in.