EK Londen: Zakelijk Oranje zonder tegengoals naar finale

Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU de Wijn

Nederland won de halve finale van het Europees kampioenschap met 1-0 van Ierland. De overwinning leidt de ploeg van Max Caldas naar de finale op zaterdagmiddag. Zakelijk, zoals de spelers vaak naar elkaar riepen in het veld, was de overwinning. Zonder al te veel fratsen, met een oerdegelijke defensie. Jaap Stockmann bracht geen enkele redding. Het was niet nodig.

Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Kemperman

De Ierse keeper David Harte, in de Nederlandse hoofdklasse uitkomend voor Kampong, werd daarentegen meerdere malen op de proef gesteld. Gedurende 58 minuten, Harte werd vlak voor tijd opgeofferd voor zijn broer Conor die als extra veldspeler de gelijkmaker moest forceren voor Ierland, verrichte de oudste van de broers heldendaden.

Hartes hoogtepunt waren de vier reddingen op rij een paar minuten voor tijd. De forehand van Robbert Kemperman, de forehand van Thierry Brinkman, de backhand van Brinkman en inzet van dichtbij van Valentin Verga, Harte had een antwoord. Het doelpunt dat Jeroen Hertzberger in de twaalfde minuut maakte, zijn vierde in Londen, bleek de enige treffer van de wedstrijd. Het grootste gevaar van de Ieren kwam direct hierna, maar het schot van Michael Darling belandde tegen de paal.

Oranje ontmoet in de finale Duitsland of Engeland, maar kan er met vertrouwen naar uitzien. Tot zoverre werd er dertien keer gescoord in vier wedstrijden en kreeg de Nederlandse defensie nog geen enkele goal tegen.