EHL: Harvestehuder verslaat titelverdediger OZ in thriller

AMSTERDAM- Euro Hockey Leaque KO16
08 Oranje-Zwart - Royal Leopold HC
foto: Robert van der Horst.
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

Harvestehuder heeft ten koste van Oranje Zwart de halve finale van de Euro Hockey League bereikt. De ploegen legden een pot van de hoogste kwaliteit op de mat, die uiteindelijk resulteerde in een 4-4 stand en zestien shoot-outs, waarin de Duitsers aan het langste eind trokken.

De grote man aan Harvestehuder-kant was Michael Körper. De aanvaller maakte het openingsdoelpunt, de 2-4 en de gelijkmaker, raakte de door zijn ploeggenoot Pöhling tot strafbal gepromoveerde shoot-out en besliste uiteindelijk met zijn tweede shoot-out de wedstrijd.

Alhoewel Körper Harvestehuder in de achttiende minuut uit een strafbal op 0-1 zette, keerde titelverdediger OZ nog voor de rust de rollen volledig om. Door goals van Jelle Galema en Niek van der Schoot stond met 2-1 bij de pauze. Toen de Eindhovenaren vlak na de hervatting opnieuw twee keer scoorden, Galema en Benjamin Stanzl, leek de kwartfinale met een 4-1 stand wel gespeeld.

Harvestehuder zou geen Duitse club zijn als het niet bleef vechten. Met succes, vlak voor het einde van Q3 stond het door Körper en Jan-Philipp Heuer alweer 3-4. Tien minuten voor het eindsignaal maakte de Oostenrijks international bovendien gelijk. In de resterende minuten onderscheidde Vincent Vanasch zich onder de OZ-lat. De Belgische goalie redde goed bij een tweetal strafcorner en toen David Goodfield vrij mocht uithalen stortte Vanasch zich zonder angst met goede afloop voor de bal.

OZ leek in de laatste seconden nog een strafcorner te krijgen, maar de videoscheidsrechter vond de beelden waarop Rashid Mahmood gehinderd werd niet voldoende overtuigend de beslissing van zijn collega te veranderen. Net als in de EHL-finale van 2014 tussen de ploegen moesten shoot-outs uitkomst bieden. Drie inzetten gingen raak aan beider zijde, waardoor de wedstrijd in volledig extremis van de shoot-out sudden death belandde.

Galema, met twee doelpunten en een rake shoot-out reeds op zijn naam, was tijdens zijn tweede poging minder scherp en vond Tobias Walter op zijn weg. Körper besliste vervolgens de wedstrijd en vliegt tijdens Pinksteren met Harvestehuder naar Barcelona voor de halve finale en slotstuk van deze editie van de EHL.