HWL4 Raipur: Oranje groepswinnaar na zege op India

Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU van der Weerden

Oranje is dankzij de 3-1 zege op India al voor de laatste wedstrijd in poule B tussen Argentinië en Duitsland, zeker van de eerste plaats in poule B van de Hockey World League in Raipur. De Nederlandse winst kwam pas in de tweede helft tot stand, Mink van der Weerden en Mirco Pruyser scoorden in het derde kwart. Chinglensana Kangujam maakte in het afsluitende kwartier de aansluitingstreffer, maar Roel Bovendeert zorgde niet veel later weer voor een marge van twee goals.

Toegejuicht door een vol Sardar Vallabh Bhai Patel International Hockey Stadium werkten de landen hun derde groepswedstrijd af. Oranje had op voorhand voldoende aan een gelijkspel om zich als nummer één of twee te plaatsen voor de kwartfinale, maar liet weten tegen India voor de tweede winst van het toernooi te gaan.

De eerste dertig minuten stonden niet bol van de kansen. Beide ploegen stonden achterin stevig en kregen nauwelijks doelpogingen en geen strafcorners tegen. De eerste korte hoekslag, in de 36ste minuut toegekend aan Oranje, bleek doorslaggevend. Van der Weerden kreeg ruim de tijd om hard in de rechteronderhoek te pushen.

Zeven minuten later was het opnieuw raak. Oranje bouwde de aanval zorgvuldig op vanuit de achterste linie. Valentin Verga kwam de bal halen op het middenveld en legde deze met een geplaatste scoop diep op de doorgelopen Van der Weerden. De Oranje Zwart-verdediger gaf voor met een stuit die voor de Indiase verdediging te machtig was, maar waar Pruyser wel raad mee wist.

Bondscoach Roelant Oltmans spoorde zijn Indiase mannen aan tot het gaatje te gaan in het laatste kwart. Dit resulteerde in de eerste strafcorner voor de Aziaten, die uit de rebound van Chinglensana ook een doelpunt opleverde. Oranje antwoordde enkele minuten later met een knap backhandpassje van man of the match Billy Bakker op Bovendeert, die ongenadig hard in de korte kruising flatste.

Nederland is zeker van de groepswinst en speelt zo goed als zeker tegen Canada. Enkel als de Noord-Amerikanen dinsdag ruim van Australië winnen ontlopen zij Oranje als tegenstander in de kwartfinale.