Oranje Dames pakken definitief eerste plek in Pro League na zege op Argentinië

20190620_202441

In Utrecht hebben de Oranje Dames definitief de eerste plek gepakt in de groepsfase van de Pro League. Op de Klapperboom ging de ploeg van Alyson Annan er met hun dertiende achtereenvolgende zege  (2-1) vandoor, ditmaal ten koste van Argentinië. De Zuid-Amerikanen konden nog eerste worden bij eventuele winst, maar zijn nu sowieso veroordeeld tot de tweede plek.

In het eerste kwart lag het tempo direct hoog. Het had er geen moment de schijn van dat Oranje met minder dan drie punten genoegen zou nemen vandaag. Na vijf minuten was Oranje voor het eerst gevaarlijk na een voorzet van Matla, maar het leidde niet tot een schot. Ook Veen was even later gevaarlijk, maar ook zij wist niemand te bereiken. Argentinië kwam vervolgens wel tot een counter, maar Nunnink was attent. Erna werd het eenrichtingsverkeer. Veen betrad de cirkel en kwam tot het eerste schot, maar de Argentijnse goalie Belen Succi stond in de weg. Kort daarna had Marijn Veen weer een prima actie in huis, waarna ze Malou Pheninckx in stelling bracht. Haar schotje vormde geen gevaar voor Succi. Wat volgde was een tweetal strafcorners. De poging van Caia van Maasakker werd gepakt door Succi, datzelfde gold voor de poging van Matla.

Het tweede kwart begon ietwat stroef, maar het was Argentinië dat voor het eerst gevaarlijk werd. Granatto pakte de bal af van Stam, maar kon geen medespeelster vinden. Kort daarna was het echter wel raak. Het was opnieuw de uitstekend spelende Granatto die met een heerlijke actie twee man passeerde en Retegui wist te bereiken die de bal zo in kon tippen, 0-1. Nederland ging direct op zoek naar een passend antwoord. Uit het niets kwam Matla oog in oog te staan met Succi, waarna ze de bal over de goalie heen liftte. Haar poging ging naast. Een minuut later versierde Nederland een strafcorner, waarna de variant via van Maasakker aankwam bij Welten die zo in kon tippen: 1-1. De ploeg van Annan liet het er echter niet bij en  ging meteen op jacht naar de voorsprong. Twee minuten later kwam Matla na een mooie aanval wel tot scoren. Keetels speelde de bal op Verschoor, die in de cirkel Matla bereikte die geen moment aarzelde: 2-1. De Argentijnen verdienden nog wel een strafcorner, maar dit leidde niet tot gevaar.

Na de rust waren er enkele strafcorners aan beide kanten die voor de kansen zorgde. Argentinië stichtte het eerste gevaar via Rebecchi, maar haar poging werd gestopt. Direct daarop volgde nog een corner voor de Argentijnen, maar de eerste poging werd van de lijn gehaald. De rebound belandde vervolgens in het zijnet. Aan de andere kant versierde Oranje een corner, waarna een Argentijnse te vroeg kwam uitgelopen. De push van Matla ging via Welten over de Argentijnse goal. De fase die daarop volgde leverde geen noemenswaardige kansen op, totdat Verschoor in de 40e minuut een goede actie in huis had op de achterlijn. Een schot leverde het helaas niet op. Een aanval op links bereikte vervolgens Frédérique Matla, die uithaalde. Succi ruimde vervolgens op met de voet. Het was een fase waarin Oranje hard op zoek ging naar een derde treffer en de Argentijnen er niet aan te pas kwamen. Echt grote kansen waren er in het derde kwart echter niet.

In het vierde en laatste kwart moest het dan gaan gebeuren voor de Argentijnen. Er moest gescoord worden om in ieder geval shoot-outs te forceren. De eerste kansen waren desalniettemin voor Nederland. Een schotje van Leurink was een makkelijke prooi voor Succi, die direct opnieuw in actie mocht komen. De poging van Keetels was moeilijker, maar ook op deze poging bracht ze redding. Belen Succi hield haar ploeg hier in de wedstrijd. Argentinië ging wel op zoek naar die ene aanval, maar kon deze maar niet vinden. Een counter van Leurink werd vervolgens onschadelijk gemaakt. In de slotminuut kreeg Oranje nog een gigantische kans op de 3-1, toen Veen en Leurink de cirkel penetreerden. Marijn Veen gaf voor, maar Leurink miste. Het bleek de laatste kans van de wedstrijd, die eindigde in 2-1. De dertiende zege op een rij en de eerste plek in de Pro League zijn hiermee een feit.