Round-up Pro League (D): Oranje dames boeken in Londen twaalfde zege op rij na matige wedstrijd

20190601_185125

In het Lee Valley Hockey and Tennis Centre heeft het Nederlands elftal wederom een zege geboekt in de FIH Pro League. In Londen werd Groot-Brittanië met veel moeite opzij gezet, door een treffer in voorlaatste minuut werd het er 0-1. Voor de ploeg van Annan betekent het alweer de twaalfde achtereenvolgende Pro-League-overwinning.

Olympisch kampioen Groot-Brittanië begon sterk aan de wedstrijd, wat in de tweede minuut al leidde tot een treffer. De Oranje dames keken echter direct naar de videoreferral die de treffer van Petter afkeurde wegens shoot. Wat volgde was een lange fase zonder grote kansen, waar Oranje wel het meeste aan de bal kwam. De Engelsen stonden echter prima te verdedigen. Pas in de twaalfde minuut was de eerste kans er voor Lidewij Welten, maar haar backhandschot ging ruim naast. Het bleek de enige kans in het eerste kwart voor Oranje.

In het tweede kwart begonnen er kansjes te ontstaan. Oranje begon met een mooie aanval, maar dit leidde niet tot gevaar. Na een groene kaart voor Matla werden de Engelsen gevaarlijk, wat leidde tot een tweetal aan strafcorners. De eerste ging naast via de variant, de tweede was wel gevaarlijk. In eerste instantie stopte Caia van Maasakker de bal op de lijn, waarna Josine Koning de rebound pareerde. In de 26e minuut werd Engeland gevaarlijk via Petters na geel voor van Laarhoven, maar het backhandschot was onzuiver en ging ruim over.

Na de rust was de eerste mogelijkheid voor de Britten en bleef het veel druk zetten. Oranje zat niet lekker in de wedstrijd en het tempo moest echt omhoog wilde het tot grotere kansen komen. Ook Annan vond dat haar ploeg feller moest spelen in de tweede helft, maar het derde kwart begon redelijk stroef. De Engelsen waren dan ook gevaarlijker, wat ook leidde tot strafcorner nummer drie in de 38e minuut. De bal ging naast via Grace Balsdon. Aan het einde van het kwart volgde dan toch de eerste corners voor Oranje, waar de eerste niet werd gestopt was de tweede opeenvolgende corner via Lauren Stam iets gevaarlijker, maar Tennant pakte haar poging.

Het eerste gevaar in het laatste kwart kwam van Zerbo, die een kans miste die ze normaal niet laat liggen. De redding van Tennant was dan ook uitstekend. Er volgde wel een strafcorner van Oranje, die Caia van Maasakker prima op goal sleepte. Unsworth redde de bal fraai op de doellijn en het gevaar was geweken. Aan de andere kant waren de Britten ook meteen gevaarlijk en de vijfde strafcorner leidde tot een op het oog heerlijke treffer voor de Engelsen, echter werd deze na inschakeling van de videoref door de scheidsrechter afgekeurd omdat de bal bij de strafcorner niet buiten de cirkel was geweest. Wat volgde was een tien tegen tien situatie, toen Owsley en Welten kort na elkaar allebei geel pakten. In de slotfase had het er alle schijn van dat er niet gescoord ging worden en er shoot-outs zouden volgen, maar Oranje dacht daar toch anders over. In de voorlaatste minuut vond Lidewij Welten na een prima solo Kelly Jonker, die de bal binnen kon tippen en zo de wedstrijd besliste.