Australische Fitzpatrick: "Wij zijn gewend aan het trage veld en de extreme hitte op WK Hockey" | Hoofdklasse Hockey Nederland
Maddy Fitzpatrick in actie op het WK hockey 2022.

Australische Fitzpatrick: “Wij zijn gewend aan het trage veld en de extreme hitte op WK Hockey”

Op zaterdagavond gaat het avontuur voor de Oranje-dames weer verder. In de halve finale van het WK hockey neemt de ploeg het op tegen Australië. De Aussies worden gezien als een gevaarlijke outsider om de finale te halen. De Australische Maddy Fitzpatrick, die volgend seizoen in de Hoofdklasse dames gaat spelen, ziet dan ook kansen op het WK Hockey: “Wij zijn al gewend aan de hitte en het trage veld”.

Zwaar, dat gaat het worden voor de Oranje-dames. Nog weinig wedstrijden werden overtuigend gewonnen op dit WK hockey. Ondanks het feit dat er nog geen punt werd verloren in de poule en België in de kwartfinale opzij werd gezet, lijkt het spel van Oranje nog lang niet zo florissant te zijn als de afgelopen jaren. De strafcorner loopt moeizaam, in elke duel krijgen de dames een tegendoelpunt en er zijn veel kansen nodig om te scoren.

Afgelopen donderdag reisden de dames af naar Spanje (Terrassa). In de verzengende hitte (komende dagen stijgt de temperatuur overdag tot 36 graden), zal Oranje zich voorbereiden op de strijd die gaan om de medailles. Het niet behalen van een gouden medaille zal voor veel dames bij Oranje als verlies gaan voelen. Om deze gouden medaille te halen, zal in de halve finale afgerekend moeten worden met het taaie Australië.

Maddy Fitzpatrick in actie op het WK hockey 2022.
Maddy Fitzpatrick in actie op het WK hockey 2022. Foto: Worldsportpics

Terug van weg geweest

Lange tijd hebben de Australische dames het moeten doen zonder echte interlands. Door COVID, bleef de ploeg in eigen land en deed het bijvoorbeeld niet mee aan de FIH Pro League. Afgelopen maanden speelde het voor het eerst weer een aantal internationale testwedstrijden. Knap genoeg plaatsen de Aussies zich gemakkelijk voor de kwartfinale van het WK hockey.

Australië moest in de kwartfinale van het WK hockey 2022 afrekenen met thuisland Spanje. Ondanks de grote hoeveelheid Spaanse steun, lukte het de Australische dames vrij gemakkelijk om de overwinning naar zich toe te trekken. Vooral het degelijk verdedigende spel van Australië was noemenswaardig. Weinig kansen werden weggeven aan de opponenten.

Ontmoeting met Oranje

Door deze overwinning neemt Australië het in de halve finale op tegen Oranje, die op dit WK dus ook nog geen wedstrijd heeft verloren. Voor de Australische Maddy Fitzpatrick is de wedstrijd tegen Oranje misschien wel extra speciaal. De international gaat namelijk volgend jaar in de Hoofdklasse dames spelen: “Alyson Annan heeft mij gekoppeld aan Fleur van der Kieft, de coach van Kampong. Ik kijk er erg naar uit om na de Commonwealth Games me op te mogen maken voor de Hoofdklasse dames. Het doel is om minimaal twee jaar in Utrecht te blijven. Maar eerst gaan we proberen om op het WK het zo goed mogelijk te doen. De ontmoeting tegen Oranje, daar kijk ik misschien toch wel extra naar uit”.

Kansen

Normaal gesproken zouden de Oranje-dames de overwinning tegen Australië moeten pakken. Al jaren is Nederland niet te verslaan en kijkende naar de huidige selectie, dan zijn de individuen in vergelijking met andere teams beter. Toch lijkt Fitzpatrick optimistisch te zijn over de ontmoeting met Oranje: “Ze staan natuurlijk niet voor niets al jaren aan de top. Kansen voor ons zie ik zeker. België heeft mogelijkheden gezien om het Nederland erg lastig te maken. Wij gaan hier natuurlijk ook naar kijken en iets mee doen. In COVID tijd hebben we als team erg veel samen getraind. Als team zijn wel heel hecht geworden. Zaterdag gaan we kijken welk team het beste is”.

Australië lijkt goed om te kunnen gaan met de extreme hitte en het trage veld.
Australië lijkt goed om te kunnen gaan met de extreme hitte en het trage veld. Foto: Worldsportpics

Zware omstandigheden

Beide teams zullen uitkijken om zaterdag om 18.30 uur het tegen elkaar op te nemen. Voor Oranje misschien extra zwaar, tot nu toe hebben zij alleen nog maar een training mogen afwerken in de Spaanse zon. Ook schijnt het veld, waar Oranje op moet gaan spelen, zwaar te zijn. De bal rolt er minder goed dan in Nederland. Andere omstandigheden, waar Australië op het WK Hockey volgens Fitzpatrick misschien van kan profiteren: “Ze zullen zich zeker moeten aanpassen. Het zijn totaal andere omstandigheden dan wat zij gewend zijn. Je zult je moeten aanpassen op het gebied van slapen, eten, bescherming tegen de zon, etc. Daarnaast is het veld erg traag. Wij hebben gelukkig al langer ervaring met deze omstandigheden. Ik ben benieuwd wat er zaterdag gaat gebeuren. Wij ruiken in ieder geval kansen die we morgen dan ook daadwerkelijk proberen te pakken”.

Hoofdklassehockey is aanwezig in Terrassa om alle ontwikkelingen te volgen van de halve finales van het WK hockey. Volg bij ons de liveblogs, wedstrijdverslagen en reacties na de wedstrijd. De NOS zendt om 23.30 uur op zaterdag een samenvatting van deze halve finale uit.

Coverfoto: Worldsportpics

Reageer