Nieuwe zaalrubriek! 'Op weg naar.. Leipzig' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Nieuwe zaalrubriek! ‘Op weg naar.. Leipzig’

Naast de veld- internationals zijn ook de Nederlandse zaalteams weer begonnen met trainen. Zowel de heren als de dames bereiden zich voor op de Wereld Kampioenschappen die van 4 tot en met 8 februari plaatsvinden in Leipzig. De komende weken zullen we ze volgen in deze zaalrubriek ‘Op weg naar Leipzig’.

De vrouwen van bondscoach Marieke Dijkstra kwamen na het veldseizoen weer bij elkaar om de weg naar het WK in te zetten. De teruggekeerde Claire Verhage vertelt hoe het er voor staat bij de Oranje dames.

DEN HAAG-NEDERLANDS TEAM DAMES-ORANJE

Hoe verlopen de voorbereidingen tot nu toe?

We zijn sinds twee weken bezig en trainen op dinsdag en donderdag. We starten dan om tien uur met trainen, tot kwart over twaalf en daarna van kwart voor één tot drie. Godzijdank trainen we in Utrecht en niet in Almere ofzo anders zou ik echt om zeven uur weg moeten rijden maar nu is het prima te doen. De groep is nu nog best wel groot, volgens mij rond de twintig speelsters. Hoe deze wordt samengesteld? Geen idee, ik denk puur inzicht van Marieke. Gedurende het proces zullen er langzaam mensen afvallen maar Marieke doet dat heel netjes, ze geeft iedereen wel echt de tijd om weer te wennen. Zaalhockey is zo’n gek spelletjes en je hebt echt even de tijd nodig om dat weer in de vingers te krijgen.

Hoe lang speel jij al bij het Nederlands zaalteam?

Ik denk dat ik een jaartje of zeventien was, toen ben ik begonnen onder Eric Verboom. Dat is inmiddels al iets van twaalf jaar geleden. Vorig jaar heb ik niet mee gedaan toen ze het EK speelden. Ik wilde wel heel graag maar was toen net begonnen met een nieuwe baan en ik kon het niet verantwoorden om de hele winter weg te zijn en dus koos ik ervoor om in mijn werk te investeren. Nu heb ik veel meer ruimte en ben ik heel erg blij dat ik er weer bij kan zijn. Ik vind het echt een super leuk spelletje, ik hou heel erg van die systemen en daarbij word je er gewoon supertechnisch van. Ik kom ook altijd veel beter uit de winterstop als ik gezaalhockeyd heb. De sport is echt een ondergeschoven kindje, niemand boeit het iets maar het is lang niet zo makkelijk als het eruit ziet. Er komt heel veel tactiek en techniek bij kijken.

Inmiddels staan er niet zes maar vijf speelsters (1 keeper, 4 speelsters) in het veld. Ben je al een beetje gewend aan deze nieuwe regel?

Nee, het is voor mij voor het eerst en ik vind het echt heel anders. Ik roep alleen maar van, ‘het is zo groot’ en ‘je kunt ruimtes niet dichtzetten’. Ik hoop echt dat het teruggedraaid wordt. Ik denk dat niemand dit systeem boven het oude verkiest. Totaal niet. Het is gewoon minder zaalhockey. De ruimtes zijn groter waardoor het meer op veldhockey gaat lijken. Vroeger moest je elkaar kapot spelen, wachten op foutjes en hier kun je er ook soms op karakter gewoon doorheen beuken. Het enige positieve vind ik dat je veel kunt counteren. Je kunt namelijk bijna geen volle druk zetten dus je zakt in maar als je de bal dan afpakt ga je gelijk counteren en dat vind ik wel altijd leuk om te doen.

Jullie werken nu toe naar het WK in Leipzig dat begin februari van start gaat. Wie zijn daar denk je de grootste kanshebbers?

Die Oostbloklanden hebben altijd wel goede zaalteams, Polen, Duitsland, Oostenrijk. Het Hallenhockey komt daar ook vandaag. Het zijn stugge ploegen dus dat is lastig om tegen te spelen. Maar ben ook heel erg benieuwd naar Australië ofzo, die zijn altijd ontzettend fit terwijl een team als Duitsland technisch en tactisch supergoed is. Vroeger leek het erop dat zelfs wanneer die Duitse speelsters al twee kinderen gebaard hadden ze nog steeds konden zaalhockeyen en nu wordt dit fitheid ook wel belangrijk. Daarbij spelen ze in de Duitse competitie nog steeds met zes spelers dus ik ben heel benieuwd hoe zij met het andere systeem om zullen gaan.

Wat staat er de komende tijd op de planning?

We gaan vanaf volgend weekend heel veel oefenwedstrijdjes spelen. Aankomende zaterdag spelen we een toernooi tegen heren en ik ben heel benieuwd hoe dat gaat. Ik vind het altijd best spannend om tegen jongens te spelen want zij pushen bijvoorbeeld heel hard. Ik zei ook tegen Marieke dat ik wel benieuwd ben hoe wij gaan aanlopen op iemand van 80 kilo. Die zet je gewoon weg, dat soort dingen zijn dan wel lastig. Maar ik vind het wel fijn dat we veel wedstrijden gaan spelen, het is toch anders dan trainingspartijtjes. Tegen de heren gaat het ook allemaal net iets snellers waardoor je getraind wordt snel beslissingen te nemen en zo kunnen we ons spel ook finetunen. Verder denk ik dat we, Marieke kennende, ook nog wel tegen Duitse teams zullen gaan oefenen want die zijn gewoon heel goed.

Je klinkt in ieder geval blij om weer terug te zijn!

Ja, ben ik ook zeker. Het is een superleuke groep en heel gezellig. Iedereen is denk ik zichzelf, super enthousiast en we willen er gewoon echt voor gaan. Dat maakt het ontzettend leuk. Ik vind het ook echt knap hoe de jonge meiden het doen want het instapniveau is heel hoog. Echt leuk om te zien dat het de komende jaren in ieder geval wel goed zit met het Nederlands zaalteam.

Leave a Reply