Relevante wedstrijdverslagen

05 Apr

Uitslagen play-offs 5 april (heren) 4 reactie(s)

Ook bij de heren werden vandaag de eerste play-off wedstrijden gespeeld. Vooral Oranje Zwart deed goede zaken. Uit bij Rotterdam won de ploeg uit Eindhoven met maar liefst 1-3. Rotterdam zal dus morgen minimaal drie keer moeten scoren om nog zicht te houden op een finale plek.

Bloemendaal Kampong MdW Jonker Jolie (2)

Jolie weerhoudt Jonker van een schot. Credit: Maurice de Wert

Bloemendaal – Kampong: 2-1

Bloemendaal begint goed aan de wedstrijd tegen Kampong. De thuisploeg heeft in eerste helft het betere van het spel maar weet niet langs keeper David Harte te komen. Zo mag cornerspecialist Tom Boon  twee maal aanleggen op kopcirkel maar mist hij beide keren doel. Nadat Constantijn Jonker in de slotfase van de eerste helft een grote kans mist mag Bloemendaal aanleggen voor de derde strafcorner van de wedstrijd. Dit keer speelt Boon een variant op de  tip in maar wederom is het Harte die in de weg ligt en zijn team in de wedstrijd houdt. Wanneer de thuisploeg dan voor de zesde keer aanlegt op kopcirkel is de ban gebroken. Boon sleept Bloemendaal op een terechte voorsprong tegen een wat timide Kampong. De Belg heeft de smaak dan te pakken lijkt het want enkele minuten later tipt hij zijn team ook nog op 2-0. Lang lijkt Bloemendaal zonder tegendoelpunten op weg naar een ideale uitgangspositie voor de uitwedstrijd morgen in Utrecht. Roderick Weusthof steekt daar echter een stokje voor. In de slotfase van de wedstrijd schiet hij de 2-1 binnen voor zijn team. Een belangrijke treffer in dit nieuwe play-off systeem waarbij de uitdoelpunten ‘dubbel’ tellen. Toch zal Kampong morgen uit een ander vaatje moeten tappen wil het nog kans maken op een plek in de finale.

Rotterdam – Oranje Zwart: 1-3

Een wat voorzichtige eerste helft in Rotterdam. Een enkele keer wordt er een mooie aanval opgezet maar beide ploegen creëren weinig uitgelezen kansen. Pas na 25 minuten wordt de eerste corner van de wedstrijd toegekend aan Oranje Zwart. Pirmin Blaak redt en ziet zijn ploeg vervolgens ook een strafcorner pakken. Rotterdam speelt een mooie variant die uiteindelijk op de paal belandt. Lang lijken de teams met de brilstand op het scorebord te gaan rusten maar vlak voor het eindsignaal is het toch Rotterdam dat de leiding weet te nemen. Björn Kellerman zet zijn ploeg op 1-0. In de tweede helft krijgen beide teams hier en daar wat kansen maar zowel Blaak als keeper Mark Jenniskens staan hun mannetje. Tot de 50e minuut, dan tipt Jelle Galema, op voorzet van Bob de Voogd, de Eindhovenaren naast Rotterdam. In de slotfase van de wedstrijd krijgen de gasten nog enkele strafcorners die ze niet weten te benutten en dus lijken de ploegen de punten te gaan delen. Zover laat OZ het echter niet komen. Mink van der Weerden pusht zijn team middels een strafbal naar 1-2 en als Thomas Briels vervolgens in de laatste minuut ook nog de 1-3 maakt ziet Rotterdam het finale ticket steeds verder uit zicht verdwijnen. Door deze drie tegendoelpunten zal de ploeg van Reinoud Wolff morgen moeten winnen én minimaal drie keer moeten scoren om nog kans te maken op een plek in de finale.

01 Oct

De Telegraaf: “Van den Heuvel heeft een mooi stel”

Het werd op Het Kopje voor Michel van den Heuvel een weerzien met gemengde gevoelens. De huidige coach van de mannen van Oranje Zwart won met zijn ploeg op bezoek bij Bloemendaal de topper in de hoofdklasse met 4-3. Maar Van den Heuvel, van 1999 tot 2004 ook al coach van Oranje Zwart, vierde in dienst van Bloemendaal zijn grootste successen als clubcoach want hij pakte met ’De Musschen’ in de periode van 2006 tot en met 2008 driemaal achter elkaar de landstitel. „Ja, het is mooi om na vier jaar hier weer terug te zijn en al die bekenden te zien. Dat doet me goed. Bovendien spelen er bij Bloemendaal nog zeven jongens die ik zelf als coach nog meegemaakt heb.”

Van den Heuvel (48) werd na zijn periode bij Bloemendaal als bondscoach derde op het EK (2009) en derde op het WK (2010). Maar dat was voor de KNHB onvoldoende om door te gaan. Vervolgens werd hij bondscoach in Pakistan waar hij in maart van dit jaar zelf opstapte. „Na de Champions Trophy eind vorig jaar, had ik na tien weken van huis al besloten om na de Olympische Spelen, waar we met Pakistan direct voor geplaatst waren, terug te gaan naar Nederland. Door interne strubbelingen in Pakistan is dat balletje eerder gaan rollen en ben ik weer bij Oranje Zwart terechtgekomen.” Van den Heuvel heeft een contract voor vier jaar getekend: „Dat geeft duidelijkheid en de club wil op deze manier ook rust creëren rond het team.”

Oranje Zwart (slechts éénmaal landskampioen in 2005) heeft dit seizoen een ijzersterk team met de ’verloren zonen’ Robert van der Horst en Rob Reckers weer in de gelederen. Bovendien heeft Van den Heuvel naast vijf Oranje internationals en een Belgisch international ook twee Pakistaanse internationals aan zijn selectie toegevoegd. Dat alles maakt zijn ploeg een titelkandidaat.”

Het duel tussen Bloemendaal en Oranje Zwart, waarbij de thuisclub steeds op voorsprong kwam, leek lange tijd te eindigen in een gelijkspel (3-3). Maar toen kreeg Bob de Voogd het op zijn heupen. De Voogd, die de eerste twee wedstrijden vanwege een voetblessure had moeten missen, liet met de bal aan zijn stick verdediger Wouter Jolie zijn hielen zien en passeerde Jaap Stockmann met een snoeiharde backhand. De Voogd: „Die voetblessure is nog niet helemaal over en het was maar de vraag of ik zou kunnen spelen. Maar met een paar pijnstillers ging het redelijk. Ik weet dat ik niets kapot kan maken, dus is het alleen een kwestie van de pijn verbijten. In de laatste vijf minuten zat ik er behoorlijk doorheen, maar met een alles-of-nietsactie maakte ik toch de winnende. En dat is een heerlijk gevoel.”

01 Oct

Volkskrant: “Oranje Zwart is dit seizoen in staat klappen uit te delen”

Bloemendaal – Oranje Zwart 3-4

Drie keer nam Bloemendaal uit een strafcorner de leiding, maar het slotakkoord was voor Oranje Zwart. In de laatste minuut rondde Bob de Voogd een fraaie rush af met een backhand die doelman Stockmann te machtig was, 3-4.

Zijn treffer luidde de eerste nederlaag van Bloemendaal in en betekende dat Oranje Zwart zijn ongeslagen status in de hoofdklasse behield. Oranje Zwart is samen met Kampong koploper in de hoofdklasse, dat dit weekeinde de meeste productieve competitieronde kende uit de historie. In zes duels werd er 45 keer gescoord.

Michel van den Heuvel, coach van Oranje Zwart, was blij dat zijn ploeg er in positieve zin een bijdrage aan had kunnen leveren. ‘Dit soort topwedstrijden wordt doorgaans beslist op de laatste kans. Die was voor ons en De Voogd bezat de rust en het zelfvertrouwen toe te slaan’, doceerde Van den Heuvel.

Na vier jaar keerde Van den Heuvel (48) zondag terug op ‘t Kopje in Bloemendaal dat hij na drie landstitels op rij inruilde voor de functie van bondscoach van het Nederlands elftal. Na derde plaatsen op het EK en WK werd de Eindhovenaar in april 2010 ontslagen vanwege een verschil van inzicht over het beleid.

De coach werd verweten angsthazenhockey te spelen en de noodzakelijke verjonging te traag door te voeren. Enkele maanden later trad hij in dienst van Pakistan waarmee hij Aziatisch kampioen werd en kwalificatie voor het olympisch toernooi afdwong. Vervolgens werd hij het slachtoffer van de vijfde colonne.

In maart van dit jaar werd hij op straat gezet wegens ‘contractbreuk’. De zaak is inmiddels uitgelopen op een juridisch geschil dat binnenkort voorkomt voor het Hof van Arbitrage in de sport (CAS) in Lausanne.

Al maanden voor zijn gedwongen vertrek uit Pakistan nam Van den Heuvel het besluit na de Olympische Spelen zijn werkterrein weer te verleggen naar Nederland. ‘In november was ik tien weken onafgebroken van huis. In die periode besloot ik terug te keren. Tot dat moment was hockey altijd nummer een geweest in mijn leven, maar ik wilde meer tijd bij mijn gezin doorbrengen. Mijn zoon is elf. Ik wil hem zien opgroeien, deel uitmaken van zijn leven.’

Bij Oranje Zwart waar hij zelf actief was als hockeyer en van 1999 tot 2004 coach was, was hij in die tijd lid van de commissie die het project OZ Vooruit opstelde. De groep zocht een nieuw bestuur bijeen, bracht de precaire financiën op orde en stelde een meerjarenplan op waarin voor Van den Heuvel een vierjarig contract klaar lag als baas van de sectie tophockey mannen.

Onder Van den Heuvel is OZ bezig aan een cultuuromslag. ‘De club leeft weer’, zegt Marcel Balkestein. ‘De sfeer is weer positief. Het verschil met vorig seizoen is groot. Toen zaten we in de hoek waar de klappen vielen. Nu delen we zelf de klappen uit.’

Zoals tegen Bloemendaal, dat teleurgesteld afdroop door de late treffer van De Voogd. ‘Dit was een spektakelstuk waarin de gelukkigste met de winst aan de haal ging’, erkende Balkestein. ‘Een gelijk spel had de verhoudingen beter weergegeven.’

Voor Balkestein is de hand van Van den Heuvel zichtbaar bij OZ. ‘We zijn vier, vijf weken bezig maar Michel is nog steeds een man van de discipline. Hij eist passie, strijd en energie. Als dat er niet is, zit hij er boven op.’

Toch is de coach in de beleving van Balkestein een stuk rustiger geworden. ‘Natuurlijk kan hij soms nog uit zijn vel springen en slaat de vlam regelmatig in de pijp, toch komt hij veel relaxter over als vroeger. Zijn trainingen zijn als vanouds van hoge kwaliteit en analytisch behoort hij tot de top. Ik ga weer met plezier naar de trainingen. Hij laat ons hard werken, de vonken springen er van af, maar het klikt tussen de groep en de coach.’

Met de terugkeer van de verloren zonen Van der Horst en Reckers en de komst van twee Pakistaanse internationals beschikt Van den Heuvel over een brede, sterke selectie met acht spelers die actief waren in het Olympisch toernooi. ‘Ons eerste doel is de play-offs te halen’, zegt Van den Heuvel. Maar bovenal predikt de coach gedrevenheid en scherpte.

Tegen Bloemendaal zat hij vrij rustig op zijn plastic klapstoeltje naast de dug-out. ‘Ik zag dat we goed bezig waren. De focus, agressie en intentie waren aanwezig. Daarnaast toonden we veerkracht door drie keer een achterstand ongedaan te maken. Ik had het gevoel dat we deze wedstrijd niet konden verliezen.’

Bron: De Volkskrant/Rob Kramp

Meer wedstrijdverslagen »

Relevant nieuws

13 Dec

Oranje heren na shoot-outs langs België 4 reactie(s)

De Nederlandse heren hebben zich op het nippertje geplaatst voor de strijd om de vijfde plek. De ploeg van Max Caldas verspeelde een 2-0 voorsprong waarna het duel middels shoot-outs beslist moest worden. 

Nederland België Baart Dohmen

Oranje kende een goede start tegen België, dat aantrad zonder de geblesseerde hoofdklasse spelers Loïck Luypaert en Simon Gougnard, en wist al binnen enkele minuten twee corners te veroveren. Keeper Vincent Vanasch stond echter goed in de weg van een vroege voorsprong voor de ploeg van Max Caldas waarna de Belgen ook Pirmin Blaak een aantal keer het vuur voor de schenen wisten legden. Na elf minuten spelen was het toch Nederland dat de score opende toen Jeroen Hertzberger op kopcirkel mooi wegdraaide van zijn tegenstander om zo uit de draai de 1-0 knap binnen te schieten. Hierna zetten de Belgen weer wat aan, zo waren er goede kansen voor Thomas Briels en moest Blaak ook in actie komen bij een corner van Tom Boon. Op slag van rust gaf Sander Baart de ploeg van Max Caldas weer wat lucht door, wederom op goed aangeven van Van der Horst, de 2-0 middels een listig lobje langs Vanasch te pushen.

Naarmate de tweede helft vorderde drongen de Belgen meer en meer aan. Hoewel Blaak met een aantal sterke reddingen zijn doel schoon wist te houden kon hij niet voorkomen dat Boon vroeg in het slotkwart van dichtbij de aansluitingstreffer kon binnen pushen en zo de spanning in de wedstrijd terug bracht. Met nog enkele minuten op het scorebord besloot coach Delmee zijn keeper te verwisselen voor een extra veldspeler waarna Oranje een corner kreeg toegewezen en de 3-1 een feit leek. Leek, want de push van Mink van der Weerden werd er knap uitgelopen waarna België in de slotminuut ook op kopcirkel aan mocht leggen. De Red Lions grepen daar via een rake tip-inn van Tanguy Cosyns hun laatste kans waardoor de wedstrijd middels shoot-outs beslist moest worden. Doordat alle Nederlandse pogingen doel troffen en de speciaal ingebrachte Jaap Stockmann tot twee maal toe redding bracht gaan de Oranje heren zondag spelen om de vijfde plek. In dit duel treft het Argentinië dat met 1-2 won Engeland.

05 Nov

‘Caldas zei: Hoi, gefeliciteerd, ik zie je maandag’

Bondscoach Max Caldas maakte vandaag zijn selectie voor de Champions Trophy bekend. Naast een grote groep van de ‘gevestigde orde’ maken ook drie jongens hun debuut. Eén van deze debutanten is Martijn Havenga die vier jaar geleden zijn laatste interland met Jong Oranje speelde.

Bloemendaal Kampong MdW Havenga Schuurman

(c) Maurice de Wert

“Gistermiddag werd iedereen gebeld,” vertelt de verdediger van Kampong. “Ik moest best lang wachten, denk dat ik één van de laatste was maar uiteindelijk was het eigenlijk maar een heel kort gesprek. Dat had Max van tevoren ook aangegeven want je kan niet in een uur met meer dan 30 mensen uitgebreid gaan bellen. Wat hij zei? Hij zei iets van: Hoi, gefeliciteerd, ik zie je maandag’ en toen hing ‘ie weer op. Ik dacht echt ‘holy shit, what just happend?’. En toen ben ik een huisgenoot die thuis was ongeveer in de armen gevlogen en moest ik het op de familie whatsapp zetten, want dat had ik aan mijn zusje beloofd. Maar ja, dan gaat iedereen natuurlijk gelijk bellen dus uiteindelijk resulteerde dat in een soort van conference call met mijn hele familie. Ze waren allemaal heel trots en blij en ik zelf natuurlijk ook.”

Deze selectie is iets waar Havenga lang op heeft gehoopt. De verdediger doorliep verschillende nationale jeugdelftallen en speelde in 2010 zijn laatste toernooi met Jong Oranje dat op dat EK, onder leiding van Max Caldas, goud won. Hij vertelt dat Oranje wel altijd zijn doel is gebleven. “Daar ben ik ook echt mijn best voor blijven doen en daarom heb ik onder andere ook de stap van Laren naar Kampong gemaakt. Zo hoopt ik eventueel ook de stap richting het Nederlands elftal te kunnen maken, en je zou nu kunnen zeggen dat dat goed heeft uitgepakt,” grinnikt de nieuwbakken international.

Begin december gaat voor Havenga en de rest van de Oranje selectie van Max Caldas de Champions Trophy in India van start. Waar kijkt de verdediger het meest naar uit? “Ik vind het vooral heel vet dat ik mijn eerste interland ga spelen en ja, ook de hele ervaring van het toernooi zelf natuurlijk!”

08 Oct

Geen schade bij Wouter Jolie

In de topper tegen Amsterdam schoot afgelopen zondag de knie van Bloemendaal captain Wouter Jolie ‘in het slot’. Om zeker te weten dat er niets ernstigs aan de hand was liet hij afgelopen week een MRI maken. Hieruit bleek dat er geen schade te zien was.

Bloemendaal Jolie fysio RV

De international, die zich de komende tijd niet beschikbaar stelt voor Oranje, twitterde: ‘Op de MRI was geen schade in mijn knie te zien! Goed nieuws!’. De kans is dus groot dat hij volgende week zondag tegen Hurley gewoon weer op het veld staat. Komend weekend heeft Bloemendaal vrij. De ploeg van Russell Garcia speelde enkele weken geleden al de topper tegen Kampong aangezien de Utrechtse formatie komend weekend de eerste EHL ronde speelt.

19 Sep

Kampong wint derde ‘topper’ op rij

De heren van Kampong hebben vrijdagavond hun derde ‘topper’ op rij gewonnen. Na overwinningen op Rotterdam en Amsterdam was de ploeg van coach Alexander Cox met 0-2 te sterk voor Bloemendaal.

Kampong Bloemendaal MdW (59)

(c) Maurice de Wert

De wedstrijd tussen de teams van de assistent bondscoaches van Max Caldas, Alexander Cox en Russell Garcia, gaat afwachtend van start. Beide ploegen tasten af en laten zich regelmatig naar half court terug zakken. Kansen zijn er in de beginfase dan ook niet te over en op een mislukte corner van Bloemendaal na speelt het duel zich vooral op het middenveld af. Tien minuten voor rust zorgt Pieter Wiegman voor de ommekeer in de wedstrijd. Na een goede actie van Sander de Wijn neemt hij in volle sprint de bal mee de cirkel in en schiet hij, via een Bloemendaalse stick, de Utrechters op voorsprong. De Mussen reageren gelijk door het tempo hierna wat op te voeren en dat resulteert in een goede kans voor Rogier Hofman die na een snelle counter op kopcirkel uithaalt met zijn backhand. Hij raakt deze echter niet goed en dus blijft de 0-1 in tact. In de resterende minuten van deze helft is de rem er af bij beide ploegen en door het hoge tempo is er ook meer ruimte voor kansen. Zowel Thierry Brinkman als Tom Boon komen nog dichtbij een treffer maar weten deze niet te verzilveren en dus gaan de ploegen met een 0-1 stand rusten.

Bloemendaal schiet in de tweede helft uit de startblokken om weer aansluiting te vinden maar ziet Kampong vervolgens de voorsprong uitbreiden. Na vijf minuten gaat Hofman echter de fout in en daar weet Constantijn Jonker van te profiteren. Hij krijgt de bal op de stip aangespeeld en kan van dichtbij de 0-2 binnen flatsen. Voor de thuisploeg zit er niets anders op dan de druk nogmaals op te voeren en de aanval in te zetten. De heren van Kampong vinden het tegelijkertijd wel prima, zakken iets in en houden het achterin goed dicht. Bloemendaal heeft meer balbezit en komt een aantal keer dicht bij een doelpunt maar de inzet van onder meer Tim Jenniskens en Boon missen doel of vinden David Harte op hun pad. De wedstrijd eindigt hierdoor in een 0-2 overwinning voor Kampong dat daarmee de derde ‘topploeg’ op rij verslaat.

“Een waanzinnige start, drie topwedstrijden op rij en als je die wint kan je niet anders dan trots zijn op het team,” aldus de trotse coach Alexander Cox voor de camera’s van KampongTV. ‘Het was weer een teamprestatie. “Dit zijn hele moeilijke wedstrijden maar ik zag heel veel oplossingsvermogen aan onze kant dus we hebben het heel goed gedaan.”

Aankomende zondag mogen zowel Bloemendaal als Kampong nog een keer aan de bak. Bloemendaal gaat dan bij Push op bezoek en de heren van Kampong spelen tegen Tilburg.

27 Aug

Caldas maakt trainingsgroep Oranje heren bekend 1 reactie(s)

Bondscoach Max Caldas, heeft de trainingsgroep bekend gemaakt voor de Champions Trophy 2014 van 6-13 december 2014, Bhubaneswar in India. De groep bestaat uit 30 spelers en drie keepers.

Nieuw in de trainingsgroep zijn onder andere Eric Bouwens (Kampong), Roel Bovendeert (Bloemendaal), Mirco Pruyser (Amsterdam),  Thierry Brinkman (Kampong), Niek van der Schoot (OZ) en Nicki Leijs (Amsterdam).

Wouter Jolie heeft besloten zich het komende half jaar niet beschikbaar te stellen voor Oranje en sluit eventueel daarna weer aan. Klaas Vermeulen en Marcel Balkestein gaven al eerder aan helemaal te stoppen bij het Nederlands elftal.

Trainingsgroep

Seve van Ass H.C. Rotterdam
Sander Baart M.H.C. Oranje-Zwart
Billy Bakker Amsterdamsche H.& B.C.
Pirmin Blaak (GK) H.C. Rotterdam
Erik Bouwens S.V. Kampong
Roel Bovendeert H.C. Bloemendaal
Thierry Brinkman S.V. Kampong
Jan-Willem Buissant Amsterdamsche H.& B.C.
Jelle Galema M.H.C. Oranje-Zwart
Martijn Havenga S.V. Kampong
Jeroen Hertzberger H.C. Rotterdam
Tom Hiebendaal H.G.C.
Rogier Hofman H.C. Bloemendaal
Robert van der Horst M.H.C. Oranje-Zwart
Constantijn Jonker S.V. Kampong
Rik van Kan H.G.C.
Robbert Kemperman S.V. Kampong
Nicki Leijs Amsterdamsche H.& B.C.
Floris van der Linden H.G.C.
Pepijn Luijkx S.V. Kampong
Johannes Mooij Amsterdamsche H.& B.C.
Oliver Polkamp H.C. Rotterdam
Mirco Pruyser Amsterdamsche H.& B.C.
Diede van Puffelen H.C. Bloemendaal
Niek van der Schoot M.H.C. Oranje-Zwart
Glenn Schuurman H.C. Bloemendaal
Jaap Stockmann (GK) H.C. Bloemendaal
Hidde Turkstra H.C. Rotterdam
Sam van der Ven (GK) H.G.C.
Valentin Verga Amsterdamsche H.& B.C.
Bob de Voogd M.H.C. Oranje-Zwart
Mink van der Weerden M.H.C. Oranje-Zwart
Sander de Wijn S.V. Kampong

20 Jul

Jong Oranje heren beginnen EK met gelijkspel

De heren van Jong Oranje zijn het EK onder 21 begonnen met een gelijkspel tegen Spanje. In Waterloo werd het 3-3.

Jong Oranje heren EK Spanje RU

De Spanjaarden opende de score al in de eerste minuut via Albert Beltran maar deze vroege voorsprong werd tien minuten later weer teniet gedaan door een doelpunt van Johannes Luijkx. Thierry Brinkman zette de ploeg van Sjoerd Marijne vervolgens nog voor rust aan de leiding. In de tweede helft kwam Spanje echter weer op gelijke hoogte maar leek Bram van der Groesen tien minuten voor tijd de winst voor Nederland veilig te spelen. Twee minuten later stak Eduardo  Garriga daar echter een stokje voor. Hij zette de eindscore op 3-3.

De Jong Oranjemannen spelen dinsdag om 17:00 uur hun tweede poule-wedstrijd tegen Duitsland. Woensdag om 11:15 uur volgt de laatste wedstrijd in poule B tegen Oostenrijk.

01 Jul

Max Caldas nieuwe bondscoach hockeyheren 25 reactie(s)

Max Caldas is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeyheren. Dit werd dinsdagmiddag tijdens een persconferentie bekend gemaakt door Stephan Veen, KNHB bestuurslid Tophockey Heren. De Argentijnse oud-international schuift door van de nationale vrouwenploeg naar de Nederlandse hockeyheren. De nieuwe bondscoach volgt Paul van Ass op.

“Na het besluit om het contract van Paul van Ass niet te verlengen zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe bondscoach die de ingeslagen weg kan voortzetten op zijn eigen manier. We concludeerden dat we de opvolger al in huis hebben in de persoon van Max Caldas met zijn indrukwekkende CV. Aan hem de opdracht om de Hollandse speelstijl te verfijnen op basis van aanvallend, attractief en snel hockey vanuit een goede organisatie. Ook de weerbaarheid van de ploeg is een aandachtspunt.” Aldus Stephan Veen, bestuurslid Tophockey Heren.

Caldas was zelf international voor Argentinië en woont sinds 2000 in Nederland. Hij speelde in de hoofdklasse onder meer voor Klein Zwitserland en was coach van Amsterdam (vrouwen) en Bloemendaal (mannen). “Het is een enorme eer voor mij en een prachtige nieuwe uitdaging om bondscoach te worden van het Nederlands Elftal Heren. Met veel jongens heb ik al gewerkt bij Bloemendaal en tijdens mijn Jong Oranje periode. Ik kijk terug op een waanzinnige periode met het Nederlands Elftal Dames; ik ga ze erg missen en wil ze bedanken voor wat ze mij allemaal hebben gegeven”.

Wie Caldas gaat opvolgen bij het Nederlands Elftal Dames is nog niet bekend. KNHB bestuurslid Tophockey Dames Marjolein Bolhuis is gestart met de zoektocht naar een geschikte kandidaat.

15 Jun

Baart: ‘We moesten risico nemen’

Een droom armer en met de zilveren medaille om hun nek stonden de Oranje heren na de halve finale de pers te woord. De teleurstelling was groot want hoewel ze wisten dat het lastig zou worden, een einduitslag van 1-6 maakt de desillusie enkel groter. Werd Nederland simpelweg overklast?

Oranje Nederland Jolie

Overklast? “Ja, dat kun je wel zeggen ja,” zegt Sander Baart gelaten. “Die tweede helft krijgen we in één keer vier doelpunten om onze oren, niet te geloven eigenlijk.” Ook Jolie zag dat de tegenstander simpelweg beter was. “We wisten dat we vandaag wel heel goed moesten zijn om wereldkampioen te worden, maar dat waren we helaas niet.”

Oranje startte de wedstrijd degelijk, het wist dat de Kookaburra’s uit de startblokken zouden schieten maar verdedigde het gevaar in deze fase geduldig weg. “Voor mijn gevoel hebben we het eerste kwartier prima tegenstand kunnen bieden, gescoord en gespeeld zoals we wilden maar daarna werden we gewoon terug gedrukt,” blikt Jolie terug. Bij rust had Australië hun 1-0 achterstand al om weten te draaien naar een 1-2 voorsprong. “Op zich was er toen nog niet veel aan de hand maar als dan aan het begin van de tweede helft ook de 1-3 valt moet je meer risico naar voren gaan nemen. Dan komt er gelijk ook meer ruimte voor hen en scoren zij die goals,” is de nuchtere analyse van Baart.

Australië was vandaag de betere partij zijn maar Baart zag ook zeker verbeter voor zijn team. “De verdedigende strafcorner stond niet goed, ze scoren er gewoon drie,” ligt hij toe. “Ik bedoel daar trouwens niet alleen Jaap (Stockmann, red.) mee hoor, maar gewoon, wij allemaal. Sowieso verdedigend lieten we ons op momenten wegspelen. Die actie van Jamie Dwyer zag er waarschijnlijk heel mooi uit maar dat mag nooit gebeuren.”

Jolie vond dat de Kookaburras veel te makkelijk de Oranje cirkel betraden. “Zij spelen heel optimistisch, schieten ballen de cirkel die de ene keer door ons gepakt worden maar de andere keer halen zij er resultaat uit. Maar op een gegeven moment kwamen zij zo vaak die cirkel in dat er geen houden meer aan was en dat is gewoon niet goed gedaan van ons. We hadden ze verder voor ons goal moeten houden.”

Ondanks de grote teleurstelling over deze verloren finale lukt het Baart, desgevraagd, nog wel te beseffen wat voor een WKde hij en zijn teamgenoten meemaakten in het Oranje gekleurde Kyocera Stadion.  “Het was absoluut een geweldig toernooi, iets dat we waarschijnlijk nooit meer mee gaan maken en waar we nog vaak op terug zullen kijken. Op dit moment beleef ik alleen even de meest klote dag uit mijn leven.”

 

13 Jun

Van Ass: ‘Het werk is nog niet gedaan’

Enigszins gelaten sprak Paul van Ass na de gewonnen halve finale de pers toe. De coach was zeer tevreden over de prestatie van zijn team maar ziet het net als aanvoerder Robert van der Horst als een mooie overwinning op weg naar meer. 

Nederland WK RU Oranje

“Het voelt anders dan op de spelen, daar voelden we echt dat we zilver wonnen,” legt de bondscoach uit. “Nu is het nog niet gedaan. Ons toernooi zit er zeker nog niet op en zo voelt het ook. In Londen hadden we wat mooier hockey kunnen spelen daar waren we zeker ook niet niet klaar ervoor. Er zat toen meer emotie bij en nu is het meer zakelijk. Het werk is nog niet gedaan, dat gevoel heb ik echt.” Dat gevoel heerst niet alleen bij de coach maar ook bij de spelersgroep, beaamt Van der Horst. “Ik merk ook aan mezelf dat ik niet zo euforisch ben als twee jaar geleden. We staan nu in finale en deze overwinning was mooi maar ook niets meer dan dat. Je hebt nog niks.

Over de wedstrijd zelf kan Van Ass kort zijn. “We hebben verdiend gewonnen en hadden de overhand in het spel. We wachtten eigenlijk op het tweede goal, dan hadden we wat losser kunnen spelen. Ze gaven ons veel ruimte om het middenveld maar dat doen ze ook omdat wij dat niet willen. Uiteindelijk waren we geduldig maar hadden we weinig geluk in de afronding.”

Dat geduld had Nederland ook nodig. Engeland liet zich vanaf minuut één flink liet zakken om de aanvallers van Oranje optimaal op te kunnen vangen en dan te kunnen counteren. Door sterk te verdedigen hielden de Nederlanders ze lang bij het eigen doel weg maar vier minuten voor tijd leek het toch nog even mis te gaan en pakte de ploeg van Crutchley een korte hoekslag. “Een corner heb je zo tegen. Gelukkig ging ‘ie er niet in, dat had ik helemaal niet terecht gevonden gezien het veldspel,” blikt Van Ass terug. “De jongens hebben het heel goed gedaan, we waren vooral verdedigend heel sterk.”

Al eerder gaf de Oranje bondscoach aan dat een finale tegen Australië voor hem een droomscenario zou zijn en dat blijft onveranderd. Om 18:00 uur spelen de Kookaburras in de tweede halve finale tegen Argentinië. Bij winst zou de hoop op een Nederland-Australië finale uit kunnen komen. “Australië moet die wedstrijd gewoon winnen, grinnikt van Ass. “Het is leuker om tegen hen te spelen want zij spelen tot nu toe erg goed en zeer aanvallend. We zullen dan overal de duels aan moeten gaan en dat vind ik een mooie uitdaging. Alsnog geef ik de Argentijnen wel een grote kans vanmiddag, dus laten we eerst maar eens kijken wat er in de halve finale gebeurt.”

Kan Van Ass aangeven wat in zijn ploeg tot nu toe de grootste winst van het toernooi is geweest? “De winst nu is dat de groep zelf ook nog niet klaar is. Het is echt iets intrinsiek wat er nu aanwezig is en ik hoop dat we het waar kunnen maken. We zijn in ieder geval klaar voor een stevige finale.”

Meer nieuws »

Statistieken

Bloemendaal   Oranje Zwart
3 Gescoord 1
0 Geel 0
0 Rood 0
0 Corners verdiend 0
3 Punten 0

Fotogalerie

Wedstrijdfoto’s zaal: Nederland – Australië (dames)

Nederland Oranje zaal dames RU Heerbaart
Nederland Oranje zaal dames RU (15)
Nederland Oranje zaal dames RU (13)
Nederland Oranje zaal dames RU (10)
Nederland Oranje zaal dames RU (8)
Nederland Oranje zaal dames RU (4)
Nederland Oranje zaal dames RU (1) Collot d'Escury
Nederland Oranje Muyselaar zaal dames RU (7)
Nederland Oranje Heerbaart zaal dames RU (6)
Nederland Oranje Dijkstra zaal dames RU (23)
Nederland Oranje Australië zaal Vorstenbosch dames RU (12)
Nederland Oranje Australië zaal dames Verhage RU (3)
Nederland Oranje Australië zaal dames RU Vorstenbosch
Nederland Oranje Australië zaal dames RU Muyselaar
Nederland Oranje Australië zaal dames RU Leurink
Nederland Oranje Australië zaal dames RU Hulsen
Nederland Oranje Australië zaal dames RU den Ouden
Nederland Oranje Australië zaal dames RU Admiraal
Nederland Oranje Australië zaal dames RU Admiraal (2)
Nederland Oranje Australië zaal dames RU (22)
Nederland Oranje Australië Verhage zaal dames RU (9)
Nederland Oranje Australië  zaal dames RU (11)
Australië zaal dames RU (2)

Foto’s: Oranje dames winnen ook in officieel interland van Oosterburen

Nederland - Duitsland Oranje dames Keetels RU
Nederland - Duitsland Oranje dames Dirkse van den Heuvel Hoog RU
Nederland - Duitsland Oranje dames Hoog RU
Nederland - Duitsland Oranje dames Magis RU
Nederland Oranje dames RU Bos
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Bos Sombroek
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Dirkse van den Heuvel
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Hoog
Nederland - Naomi van As Oranje dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Van Maasakker van Geffen
Nederland Oranje dames RU
Frank Duitsland  dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Keetels
Duitsland dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU van Geffen
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Welten
Nederland Drost van As Oranje dames RU
Kruger Duitsland dames RU
Nederland Oranje dames RU
Duitsland dames RU
Fans RU
Scheidsrechters RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Müller de Waard
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Welten Müller
Nederland - Duitsland Oranje dames RU
Nederland Oranje dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU
Nederland - Paumen Oranje dames RU
Nederland - Magis Oranje dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Keetels

Foto’s: Oranje dames winnen eerste oefenduel van Duitsland

Nederland - Duitsland Oranje dames RU Verschoor
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Paumen
Nederland - Verschoor Oranje dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Van der Pols
Ellen Hoog Oranje dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU
Nederland - Welten Oranje dames RU
Nederland -  Oranje dames RU
interland Zwolle RU
Zwolle RU
Nederland - Sombroek Oranje dames RU
Nederland - Paumen Oranje dames RU
Frank Duitsland  dames RU
Duitsland  dames RU
Nederland Oranje dames RU
Nederland Oranje dames RU
Jamilon Mülders RU
Nederland Oranje dames RU
Nederland - Van Geffen Oranje dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Naomi van As
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Welten
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Nunnink
Nederland - Duitsland Oranje dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU Magis
Duitsland dames RU
Nederland Oranje dames RU
Nederland  Oranje dames RU
Welten van Geffen Marijne RU
fans Zwolle
fans Zwolle RU
van Maasakker fans RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU
Nederland - Duitsland Oranje dames RU
Nederland Oranje dames RU
Nederland Oranje dames RU
Nederland Naomi van As Oranje dames RU

Wedstrijdfoto’s: Den Bosch – Bloemendaal (dames)

Den Bosch Bloemendaal dames RU Taylor
Den Bosch Bloemendaal dames RU Paumen
Den Bosch Bloemendaal dames RU Taylor Verbruggen
Den Bosch Bloemendaal dames RU Koning
Den Bosch Bloemendaal dames RU Loots Welten
Den Bosch Bloemendaal dames RU Keetels
Den Bosch Bloemendaal dames RU Keil
Den Bosch Bloemendaal dames RU den Ouden Oosterveer
Den Bosch Bloemendaal dames RU Galama van Geffen
Den Bosch Bloemendaal dames RU (22)
Den Bosch Bloemendaal dames RU (26)
Den Bosch Bloemendaal dames RU (21)
Den Bosch Bloemendaal dames RU (18)
Den Bosch Bloemendaal dames RU (14)
Den Bosch Bloemendaal dames RU (12)
Bloemendaal dames RU Dell Anna
Bloemendaal dames RU Broek
Bloemendaal dames RU (4)
Den Bosch Welten dames RU (23)
Den Bosch van Geffen dames RU (3)
Den Bosch Paumen dames RU (17)
Den Bosch van den Assem dames RU (11)
Den Bosch dames RU (13)
Den Bosch dames RU Verbruggen
Den Bosch Bloemendaal dames RU Vorstenbosch Schildmeijer
Den Bosch Bloemendaal dames RU van Leeuwen van Geffen

Wedstrijdfoto’s: Marijne succesvol bij debuutwedstrijd

Oranje Nederland België dames RU Paumen
Oranje Nederland België dames RU
Oranje Nederland België dames RU
Oranje Nederland België dames RU Hoog
Oranje Nederland België dames RU Dirkse van den Heuvel
Oranje Nederland België dames RU Hoog
Oranje Nederland België dames RU
Oranje Nederland België dames RU
Oranje Nederland België dames RU Nunnink
Oranje Nederland België dames RU Paumen
Oranje Nederland België dames RU
Oranje Nederland België dames RU de Groof
Oranje Nederland dames RU
Oranje Nederland dames RU
Oranje Nederland dames RU
Oranje Nederland België dames RU Naomi van As
Oranje Nederland België dames RU Hoog
Oranje Nederland België dames RU Drost
Oranje Nederland België dames RU
publiek regen RU
Oranje Nederland België dames RU Dirkse van den Heuvel
Oranje Nederland België dames RU Naomi van As
Oranje Nederland België dames RU Drost
Oranje Nederland België dames RU Nunnink
Oranje Nederland België dames RU Welten
Sinia België dames RU
Oranje Nederland België dames RU Welten de Groof
Oranje Nederland België dames RU Naomi van As
Oranje Nederland België dames RU van Geffen
Oranje Nederland dames RU
Oranje Nederland België dames RU Paumen
Oranje Nederland België dames RU Welten

Finale Nederland – Australië (dames) in beeld

WK finale Oranje Nederland dames RU
WK finale Oranje Nederland dames RU
WK finale Oranje Nederland dames RU
WK finale Oranje Nederland dames RU
WK finale Oranje Eastham Nederland Australië dames RU Naomi van As
WK finale Oranje Nederland Australië dames RU
WK finale Paumen Oranje Nederland Australië dames RU
WK finale Oranje Nederland Hoog Australië dames RU

Wedstrijdfoto’s: Nederland – Engeland (heren)

Nederland Oranje Engeland WK heren RU Jonker
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Verga
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Galema
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Jolie
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Verga Galema
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Bakker
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU van der Weerden
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Galema
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Hofman
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Seve van Ass
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Oranje Nederland Engeland WK RU Bakker
Oranje Nederland Engeland WK RU Bakker

Wedstrijdfoto’s: Nederland – Argentinië (dames)

Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Naomi van As
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Jonker
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Jonker
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Meijer Sombroek
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU de Goede
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Lammers
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU hoog
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU De Waard
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Hoog
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Drost
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Drost
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Schoenaker
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Schoenaker
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Naomi van As
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU De Waard
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Drost
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Hoog
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Drost
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Lammers

Wedstrijdfoto’s: Nieuw-Zeeland – Nederland (heren)

Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Vermeulen
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU de Wijn
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Vermeulen
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Bakker
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Vermeulen
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Kemperman
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Bakker
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU jonker
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Seve van Ass
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU van der Weerden
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Kemperman
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU

Wedstrijdfoto’s: Nederland – Korea (dames)

Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU Caldas Cox
Nederland Oranje dames WK RU Naomi van As
Nederland Oranje dames WK RU Naomi van As
Nederland Oranje dames WK RU De Goede
Nederland Oranje dames WK RU Drost
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU De Goede
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU hoog
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU De Goede
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU Derkx
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU Jonker
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje WK dames Paumen

Stand Hoofdklasse

  GS PT GW GL VL V T DS
Rotterdam 22 47 15 2 5 77 54 23
Amsterdam 22 45 13 6 3 77 49 28
Kampong 22 44 14 2 6 56 48 8
Bloemendaal 22 42 13 3 6 77 41 36
Pinoké 22 42 12 6 4 64 45 19
Oranje Zwart 22 29 8 5 9 49 52 -3
HGC 22 23 6 5 11 40 47 -7
Laren 22 23 6 5 11 46 57 -11
SCHC 22 21 6 3 13 41 60 -19
Den Bosch 22 20 6 5 11 49 63 -14
Schaerweijde 22 20 6 2 14 39 73 -34
Hurley 22 14 4 2 16 39 65 -26
GS = Gespeelde wedstrijden | PT = Punten
GW = Gewonnen | GL = Gelijk gespeeld | VL = Verloren
V = Doelpunten voor | T = Doelpunten tegen | DS = Doelsaldo