Relevante wedstrijdverslagen

05 Apr

Uitslagen play-offs 5 april (heren) 4 reactie(s)

Ook bij de heren werden vandaag de eerste play-off wedstrijden gespeeld. Vooral Oranje Zwart deed goede zaken. Uit bij Rotterdam won de ploeg uit Eindhoven met maar liefst 1-3. Rotterdam zal dus morgen minimaal drie keer moeten scoren om nog zicht te houden op een finale plek.

Bloemendaal Kampong MdW Jonker Jolie (2)

Jolie weerhoudt Jonker van een schot. Credit: Maurice de Wert

Bloemendaal – Kampong: 2-1

Bloemendaal begint goed aan de wedstrijd tegen Kampong. De thuisploeg heeft in eerste helft het betere van het spel maar weet niet langs keeper David Harte te komen. Zo mag cornerspecialist Tom Boon  twee maal aanleggen op kopcirkel maar mist hij beide keren doel. Nadat Constantijn Jonker in de slotfase van de eerste helft een grote kans mist mag Bloemendaal aanleggen voor de derde strafcorner van de wedstrijd. Dit keer speelt Boon een variant op de  tip in maar wederom is het Harte die in de weg ligt en zijn team in de wedstrijd houdt. Wanneer de thuisploeg dan voor de zesde keer aanlegt op kopcirkel is de ban gebroken. Boon sleept Bloemendaal op een terechte voorsprong tegen een wat timide Kampong. De Belg heeft de smaak dan te pakken lijkt het want enkele minuten later tipt hij zijn team ook nog op 2-0. Lang lijkt Bloemendaal zonder tegendoelpunten op weg naar een ideale uitgangspositie voor de uitwedstrijd morgen in Utrecht. Roderick Weusthof steekt daar echter een stokje voor. In de slotfase van de wedstrijd schiet hij de 2-1 binnen voor zijn team. Een belangrijke treffer in dit nieuwe play-off systeem waarbij de uitdoelpunten ‘dubbel’ tellen. Toch zal Kampong morgen uit een ander vaatje moeten tappen wil het nog kans maken op een plek in de finale.

Rotterdam – Oranje Zwart: 1-3

Een wat voorzichtige eerste helft in Rotterdam. Een enkele keer wordt er een mooie aanval opgezet maar beide ploegen creëren weinig uitgelezen kansen. Pas na 25 minuten wordt de eerste corner van de wedstrijd toegekend aan Oranje Zwart. Pirmin Blaak redt en ziet zijn ploeg vervolgens ook een strafcorner pakken. Rotterdam speelt een mooie variant die uiteindelijk op de paal belandt. Lang lijken de teams met de brilstand op het scorebord te gaan rusten maar vlak voor het eindsignaal is het toch Rotterdam dat de leiding weet te nemen. Björn Kellerman zet zijn ploeg op 1-0. In de tweede helft krijgen beide teams hier en daar wat kansen maar zowel Blaak als keeper Mark Jenniskens staan hun mannetje. Tot de 50e minuut, dan tipt Jelle Galema, op voorzet van Bob de Voogd, de Eindhovenaren naast Rotterdam. In de slotfase van de wedstrijd krijgen de gasten nog enkele strafcorners die ze niet weten te benutten en dus lijken de ploegen de punten te gaan delen. Zover laat OZ het echter niet komen. Mink van der Weerden pusht zijn team middels een strafbal naar 1-2 en als Thomas Briels vervolgens in de laatste minuut ook nog de 1-3 maakt ziet Rotterdam het finale ticket steeds verder uit zicht verdwijnen. Door deze drie tegendoelpunten zal de ploeg van Reinoud Wolff morgen moeten winnen én minimaal drie keer moeten scoren om nog kans te maken op een plek in de finale.

01 Oct

De Telegraaf: “Van den Heuvel heeft een mooi stel”

Het werd op Het Kopje voor Michel van den Heuvel een weerzien met gemengde gevoelens. De huidige coach van de mannen van Oranje Zwart won met zijn ploeg op bezoek bij Bloemendaal de topper in de hoofdklasse met 4-3. Maar Van den Heuvel, van 1999 tot 2004 ook al coach van Oranje Zwart, vierde in dienst van Bloemendaal zijn grootste successen als clubcoach want hij pakte met ’De Musschen’ in de periode van 2006 tot en met 2008 driemaal achter elkaar de landstitel. „Ja, het is mooi om na vier jaar hier weer terug te zijn en al die bekenden te zien. Dat doet me goed. Bovendien spelen er bij Bloemendaal nog zeven jongens die ik zelf als coach nog meegemaakt heb.”

Van den Heuvel (48) werd na zijn periode bij Bloemendaal als bondscoach derde op het EK (2009) en derde op het WK (2010). Maar dat was voor de KNHB onvoldoende om door te gaan. Vervolgens werd hij bondscoach in Pakistan waar hij in maart van dit jaar zelf opstapte. „Na de Champions Trophy eind vorig jaar, had ik na tien weken van huis al besloten om na de Olympische Spelen, waar we met Pakistan direct voor geplaatst waren, terug te gaan naar Nederland. Door interne strubbelingen in Pakistan is dat balletje eerder gaan rollen en ben ik weer bij Oranje Zwart terechtgekomen.” Van den Heuvel heeft een contract voor vier jaar getekend: „Dat geeft duidelijkheid en de club wil op deze manier ook rust creëren rond het team.”

Oranje Zwart (slechts éénmaal landskampioen in 2005) heeft dit seizoen een ijzersterk team met de ’verloren zonen’ Robert van der Horst en Rob Reckers weer in de gelederen. Bovendien heeft Van den Heuvel naast vijf Oranje internationals en een Belgisch international ook twee Pakistaanse internationals aan zijn selectie toegevoegd. Dat alles maakt zijn ploeg een titelkandidaat.”

Het duel tussen Bloemendaal en Oranje Zwart, waarbij de thuisclub steeds op voorsprong kwam, leek lange tijd te eindigen in een gelijkspel (3-3). Maar toen kreeg Bob de Voogd het op zijn heupen. De Voogd, die de eerste twee wedstrijden vanwege een voetblessure had moeten missen, liet met de bal aan zijn stick verdediger Wouter Jolie zijn hielen zien en passeerde Jaap Stockmann met een snoeiharde backhand. De Voogd: „Die voetblessure is nog niet helemaal over en het was maar de vraag of ik zou kunnen spelen. Maar met een paar pijnstillers ging het redelijk. Ik weet dat ik niets kapot kan maken, dus is het alleen een kwestie van de pijn verbijten. In de laatste vijf minuten zat ik er behoorlijk doorheen, maar met een alles-of-nietsactie maakte ik toch de winnende. En dat is een heerlijk gevoel.”

01 Oct

Volkskrant: “Oranje Zwart is dit seizoen in staat klappen uit te delen”

Bloemendaal – Oranje Zwart 3-4

Drie keer nam Bloemendaal uit een strafcorner de leiding, maar het slotakkoord was voor Oranje Zwart. In de laatste minuut rondde Bob de Voogd een fraaie rush af met een backhand die doelman Stockmann te machtig was, 3-4.

Zijn treffer luidde de eerste nederlaag van Bloemendaal in en betekende dat Oranje Zwart zijn ongeslagen status in de hoofdklasse behield. Oranje Zwart is samen met Kampong koploper in de hoofdklasse, dat dit weekeinde de meeste productieve competitieronde kende uit de historie. In zes duels werd er 45 keer gescoord.

Michel van den Heuvel, coach van Oranje Zwart, was blij dat zijn ploeg er in positieve zin een bijdrage aan had kunnen leveren. ‘Dit soort topwedstrijden wordt doorgaans beslist op de laatste kans. Die was voor ons en De Voogd bezat de rust en het zelfvertrouwen toe te slaan’, doceerde Van den Heuvel.

Na vier jaar keerde Van den Heuvel (48) zondag terug op ‘t Kopje in Bloemendaal dat hij na drie landstitels op rij inruilde voor de functie van bondscoach van het Nederlands elftal. Na derde plaatsen op het EK en WK werd de Eindhovenaar in april 2010 ontslagen vanwege een verschil van inzicht over het beleid.

De coach werd verweten angsthazenhockey te spelen en de noodzakelijke verjonging te traag door te voeren. Enkele maanden later trad hij in dienst van Pakistan waarmee hij Aziatisch kampioen werd en kwalificatie voor het olympisch toernooi afdwong. Vervolgens werd hij het slachtoffer van de vijfde colonne.

In maart van dit jaar werd hij op straat gezet wegens ‘contractbreuk’. De zaak is inmiddels uitgelopen op een juridisch geschil dat binnenkort voorkomt voor het Hof van Arbitrage in de sport (CAS) in Lausanne.

Al maanden voor zijn gedwongen vertrek uit Pakistan nam Van den Heuvel het besluit na de Olympische Spelen zijn werkterrein weer te verleggen naar Nederland. ‘In november was ik tien weken onafgebroken van huis. In die periode besloot ik terug te keren. Tot dat moment was hockey altijd nummer een geweest in mijn leven, maar ik wilde meer tijd bij mijn gezin doorbrengen. Mijn zoon is elf. Ik wil hem zien opgroeien, deel uitmaken van zijn leven.’

Bij Oranje Zwart waar hij zelf actief was als hockeyer en van 1999 tot 2004 coach was, was hij in die tijd lid van de commissie die het project OZ Vooruit opstelde. De groep zocht een nieuw bestuur bijeen, bracht de precaire financiën op orde en stelde een meerjarenplan op waarin voor Van den Heuvel een vierjarig contract klaar lag als baas van de sectie tophockey mannen.

Onder Van den Heuvel is OZ bezig aan een cultuuromslag. ‘De club leeft weer’, zegt Marcel Balkestein. ‘De sfeer is weer positief. Het verschil met vorig seizoen is groot. Toen zaten we in de hoek waar de klappen vielen. Nu delen we zelf de klappen uit.’

Zoals tegen Bloemendaal, dat teleurgesteld afdroop door de late treffer van De Voogd. ‘Dit was een spektakelstuk waarin de gelukkigste met de winst aan de haal ging’, erkende Balkestein. ‘Een gelijk spel had de verhoudingen beter weergegeven.’

Voor Balkestein is de hand van Van den Heuvel zichtbaar bij OZ. ‘We zijn vier, vijf weken bezig maar Michel is nog steeds een man van de discipline. Hij eist passie, strijd en energie. Als dat er niet is, zit hij er boven op.’

Toch is de coach in de beleving van Balkestein een stuk rustiger geworden. ‘Natuurlijk kan hij soms nog uit zijn vel springen en slaat de vlam regelmatig in de pijp, toch komt hij veel relaxter over als vroeger. Zijn trainingen zijn als vanouds van hoge kwaliteit en analytisch behoort hij tot de top. Ik ga weer met plezier naar de trainingen. Hij laat ons hard werken, de vonken springen er van af, maar het klikt tussen de groep en de coach.’

Met de terugkeer van de verloren zonen Van der Horst en Reckers en de komst van twee Pakistaanse internationals beschikt Van den Heuvel over een brede, sterke selectie met acht spelers die actief waren in het Olympisch toernooi. ‘Ons eerste doel is de play-offs te halen’, zegt Van den Heuvel. Maar bovenal predikt de coach gedrevenheid en scherpte.

Tegen Bloemendaal zat hij vrij rustig op zijn plastic klapstoeltje naast de dug-out. ‘Ik zag dat we goed bezig waren. De focus, agressie en intentie waren aanwezig. Daarnaast toonden we veerkracht door drie keer een achterstand ongedaan te maken. Ik had het gevoel dat we deze wedstrijd niet konden verliezen.’

Bron: De Volkskrant/Rob Kramp

26 Apr

Teun de Nooijer: “Dat doet pijn” 38 reactie(s)

Foto © Ben Haeck – www.hockeyfotografie.nl

Het was een kraker van een wedstrijd, de kwartfinale tussen Bloemendaal en Oranje Zwart in de EHL. Het publiek, dat wederom massaal naar Bloemendaal was gekomen, kreeg een wedstrijd op hoogspanning te zien en daarmee zeker waar voor hun geld. Oranje Zwart, dat momenteel derde staat in de Hoofdklasse, heeft dit seizoen nog niet weten te winnen van de koploper in de Nederlandse competitie, maar in de EHL staan de Eindhovenaren in hun voordeel. Het moest weliswaar via shoot-outs gebeuren, want na de reguliere speeltijd en de verlenging stond het nog steeds 1-1 (doelpunten van Jelle Galema en Martijn van Mierlo).

De shoot-outs zijn een veel besproken onderwerp in hockeyend Nederland. Aan het einde van de wedstrijd werden captains Jeroen Delmée en Teun de Nooijer, die door een kuit- en achillespeesblessure niet meespeelde, in de ABN AMRO Hockey Dome dan ook aan hetzelfde onderwerp onderworpen. “De shoot-outs zijn perfect voor ons,” lacht Delmée. En daar heeft de vertrekkende middenvelder gelijk in, want de Brabanders treinen door naar de halve finale door zaterdag en maandag te winnen na shoot-outs. “Ik weet nog niet of het een verrijking is voor de hockeywereld, maar het is in ieder geval wel spectaculair voor het publiek,” aldus Delmée.

De geblesseerde De Nooijer is er uiteraard iets minder enthousiast over. “De shoot-outs zijn zeker geen verrijking,” zegt de aanvoerder met een knipoog. “Vorig jaar verloren we de kwartfinale ook al door de shoot-outs. We hebben er op getraind, heel veel zelfs, maar het ging helaas niet goed.” Aan Bloemendaal-zijde raakte Ronald Brouwer de paal en lobde Laurence Docherty over. OZ’ers Simon Gougnard en David Alegre, die zaterdag nog miste, wisten de bal wel op de plank te krijgen en zo versloeg Oranje Zwart de geduchte Hoofdklasse-concurrent.

Foto © Euro Hockey League – Frank Uijlenbroek

Naast de shoot-outs is ook de tijdsindeling anders dan in de Hoofdklasse. In plaats van twee keer 35 minuten is het in Europa vier keer 17,5 minuut. International Marcel Balkestein is er over te spreken: “Ja, dat is zo lekker. Hoewel ik geen last heb gehad van de hitte vind ik het wel heerlijk om wat vaker rust te kunnen nemen.” Delmée beaamt dat. “Die extra rust is helemaal perfect voor mij,” grapt de 38-jarige oud-international. Of Delmée last had van zware benen na zaterdag? “Ja, dat voel ik wel, hoor. Maar we hebben een heel brede selectie die dat kan opvangen. Dat is ook onze kracht, want aan het einde van de wedstrijd kunnen we nog steeds 100% geven.”

En dat hadden de Eindhovenaren hard nodig, want hoewel OZ de eerste helft van de wedstrijd domineerde, was het Bloemendaal dat de tweede helft op de deur van de oranje-zwarten klopte. Met twee ballen op de paal en lat was het nagelbijten voor de fans op de tribune. Maar niet alleen voor het publiek was het zweten geblazen. Teun de Nooijer moest het spektakel vanaf de bank bekijken. “Ja, dat doet wel pijn. Maar ik probeer mijn team dan op een andere manier te helpen door ze te coachen. Ondanks het verlies ben ik trots op de jongens.”

Oranje Zwart kan zich in het weekend van 11 en 12 juni gaan opmaken voor een nieuwe Nederlandse Europese wedstrijd. HGC, dat zich zondag plaatste voor de halve finale ten koste van het Engelse Beeston, wordt namelijk de nieuwe opponent. Maar eerst spelen beide ploegen nog twee Hoofdklasse-wedstrijden (1 en 8 mei) voordat ze Europees weer mogen schitteren.

Foto onder: Roel Bovendeert wordt getroost door Nick Meijer

Meer wedstrijdverslagen »

Relevant nieuws

08 Oct

Geen schade bij Wouter Jolie

In de topper tegen Amsterdam schoot afgelopen zondag de knie van Bloemendaal captain Wouter Jolie ‘in het slot’. Om zeker te weten dat er niets ernstigs aan de hand was liet hij afgelopen week een MRI maken. Hieruit bleek dat er geen schade te zien was.

Bloemendaal Jolie fysio RV

De international, die zich de komende tijd niet beschikbaar stelt voor Oranje, twitterde: ‘Op de MRI was geen schade in mijn knie te zien! Goed nieuws!’. De kans is dus groot dat hij volgende week zondag tegen Hurley gewoon weer op het veld staat. Komend weekend heeft Bloemendaal vrij. De ploeg van Russell Garcia speelde enkele weken geleden al de topper tegen Kampong aangezien de Utrechtse formatie komend weekend de eerste EHL ronde speelt.

19 Sep

Kampong wint derde ‘topper’ op rij

De heren van Kampong hebben vrijdagavond hun derde ‘topper’ op rij gewonnen. Na overwinningen op Rotterdam en Amsterdam was de ploeg van coach Alexander Cox met 0-2 te sterk voor Bloemendaal.

Kampong Bloemendaal MdW (59)

(c) Maurice de Wert

De wedstrijd tussen de teams van de assistent bondscoaches van Max Caldas, Alexander Cox en Russell Garcia, gaat afwachtend van start. Beide ploegen tasten af en laten zich regelmatig naar half court terug zakken. Kansen zijn er in de beginfase dan ook niet te over en op een mislukte corner van Bloemendaal na speelt het duel zich vooral op het middenveld af. Tien minuten voor rust zorgt Pieter Wiegman voor de ommekeer in de wedstrijd. Na een goede actie van Sander de Wijn neemt hij in volle sprint de bal mee de cirkel in en schiet hij, via een Bloemendaalse stick, de Utrechters op voorsprong. De Mussen reageren gelijk door het tempo hierna wat op te voeren en dat resulteert in een goede kans voor Rogier Hofman die na een snelle counter op kopcirkel uithaalt met zijn backhand. Hij raakt deze echter niet goed en dus blijft de 0-1 in tact. In de resterende minuten van deze helft is de rem er af bij beide ploegen en door het hoge tempo is er ook meer ruimte voor kansen. Zowel Thierry Brinkman als Tom Boon komen nog dichtbij een treffer maar weten deze niet te verzilveren en dus gaan de ploegen met een 0-1 stand rusten.

Bloemendaal schiet in de tweede helft uit de startblokken om weer aansluiting te vinden maar ziet Kampong vervolgens de voorsprong uitbreiden. Na vijf minuten gaat Hofman echter de fout in en daar weet Constantijn Jonker van te profiteren. Hij krijgt de bal op de stip aangespeeld en kan van dichtbij de 0-2 binnen flatsen. Voor de thuisploeg zit er niets anders op dan de druk nogmaals op te voeren en de aanval in te zetten. De heren van Kampong vinden het tegelijkertijd wel prima, zakken iets in en houden het achterin goed dicht. Bloemendaal heeft meer balbezit en komt een aantal keer dicht bij een doelpunt maar de inzet van onder meer Tim Jenniskens en Boon missen doel of vinden David Harte op hun pad. De wedstrijd eindigt hierdoor in een 0-2 overwinning voor Kampong dat daarmee de derde ‘topploeg’ op rij verslaat.

“Een waanzinnige start, drie topwedstrijden op rij en als je die wint kan je niet anders dan trots zijn op het team,” aldus de trotse coach Alexander Cox voor de camera’s van KampongTV. ‘Het was weer een teamprestatie. “Dit zijn hele moeilijke wedstrijden maar ik zag heel veel oplossingsvermogen aan onze kant dus we hebben het heel goed gedaan.”

Aankomende zondag mogen zowel Bloemendaal als Kampong nog een keer aan de bak. Bloemendaal gaat dan bij Push op bezoek en de heren van Kampong spelen tegen Tilburg.

27 Aug

Caldas maakt trainingsgroep Oranje heren bekend 1 reactie(s)

Bondscoach Max Caldas, heeft de trainingsgroep bekend gemaakt voor de Champions Trophy 2014 van 6-13 december 2014, Bhubaneswar in India. De groep bestaat uit 30 spelers en drie keepers.

Nieuw in de trainingsgroep zijn onder andere Eric Bouwens (Kampong), Roel Bovendeert (Bloemendaal), Mirco Pruyser (Amsterdam),  Thierry Brinkman (Kampong), Niek van der Schoot (OZ) en Nicki Leijs (Amsterdam).

Wouter Jolie heeft besloten zich het komende half jaar niet beschikbaar te stellen voor Oranje en sluit eventueel daarna weer aan. Klaas Vermeulen en Marcel Balkestein gaven al eerder aan helemaal te stoppen bij het Nederlands elftal.

Trainingsgroep

Seve van Ass H.C. Rotterdam
Sander Baart M.H.C. Oranje-Zwart
Billy Bakker Amsterdamsche H.& B.C.
Pirmin Blaak (GK) H.C. Rotterdam
Erik Bouwens S.V. Kampong
Roel Bovendeert H.C. Bloemendaal
Thierry Brinkman S.V. Kampong
Jan-Willem Buissant Amsterdamsche H.& B.C.
Jelle Galema M.H.C. Oranje-Zwart
Martijn Havenga S.V. Kampong
Jeroen Hertzberger H.C. Rotterdam
Tom Hiebendaal H.G.C.
Rogier Hofman H.C. Bloemendaal
Robert van der Horst M.H.C. Oranje-Zwart
Constantijn Jonker S.V. Kampong
Rik van Kan H.G.C.
Robbert Kemperman S.V. Kampong
Nicki Leijs Amsterdamsche H.& B.C.
Floris van der Linden H.G.C.
Pepijn Luijkx S.V. Kampong
Johannes Mooij Amsterdamsche H.& B.C.
Oliver Polkamp H.C. Rotterdam
Mirco Pruyser Amsterdamsche H.& B.C.
Diede van Puffelen H.C. Bloemendaal
Niek van der Schoot M.H.C. Oranje-Zwart
Glenn Schuurman H.C. Bloemendaal
Jaap Stockmann (GK) H.C. Bloemendaal
Hidde Turkstra H.C. Rotterdam
Sam van der Ven (GK) H.G.C.
Valentin Verga Amsterdamsche H.& B.C.
Bob de Voogd M.H.C. Oranje-Zwart
Mink van der Weerden M.H.C. Oranje-Zwart
Sander de Wijn S.V. Kampong

20 Jul

Jong Oranje heren beginnen EK met gelijkspel

De heren van Jong Oranje zijn het EK onder 21 begonnen met een gelijkspel tegen Spanje. In Waterloo werd het 3-3.

Jong Oranje heren EK Spanje RU

De Spanjaarden opende de score al in de eerste minuut via Albert Beltran maar deze vroege voorsprong werd tien minuten later weer teniet gedaan door een doelpunt van Johannes Luijkx. Thierry Brinkman zette de ploeg van Sjoerd Marijne vervolgens nog voor rust aan de leiding. In de tweede helft kwam Spanje echter weer op gelijke hoogte maar leek Bram van der Groesen tien minuten voor tijd de winst voor Nederland veilig te spelen. Twee minuten later stak Eduardo  Garriga daar echter een stokje voor. Hij zette de eindscore op 3-3.

De Jong Oranjemannen spelen dinsdag om 17:00 uur hun tweede poule-wedstrijd tegen Duitsland. Woensdag om 11:15 uur volgt de laatste wedstrijd in poule B tegen Oostenrijk.

01 Jul

Max Caldas nieuwe bondscoach hockeyheren 25 reactie(s)

Max Caldas is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeyheren. Dit werd dinsdagmiddag tijdens een persconferentie bekend gemaakt door Stephan Veen, KNHB bestuurslid Tophockey Heren. De Argentijnse oud-international schuift door van de nationale vrouwenploeg naar de Nederlandse hockeyheren. De nieuwe bondscoach volgt Paul van Ass op.

“Na het besluit om het contract van Paul van Ass niet te verlengen zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe bondscoach die de ingeslagen weg kan voortzetten op zijn eigen manier. We concludeerden dat we de opvolger al in huis hebben in de persoon van Max Caldas met zijn indrukwekkende CV. Aan hem de opdracht om de Hollandse speelstijl te verfijnen op basis van aanvallend, attractief en snel hockey vanuit een goede organisatie. Ook de weerbaarheid van de ploeg is een aandachtspunt.” Aldus Stephan Veen, bestuurslid Tophockey Heren.

Caldas was zelf international voor Argentinië en woont sinds 2000 in Nederland. Hij speelde in de hoofdklasse onder meer voor Klein Zwitserland en was coach van Amsterdam (vrouwen) en Bloemendaal (mannen). “Het is een enorme eer voor mij en een prachtige nieuwe uitdaging om bondscoach te worden van het Nederlands Elftal Heren. Met veel jongens heb ik al gewerkt bij Bloemendaal en tijdens mijn Jong Oranje periode. Ik kijk terug op een waanzinnige periode met het Nederlands Elftal Dames; ik ga ze erg missen en wil ze bedanken voor wat ze mij allemaal hebben gegeven”.

Wie Caldas gaat opvolgen bij het Nederlands Elftal Dames is nog niet bekend. KNHB bestuurslid Tophockey Dames Marjolein Bolhuis is gestart met de zoektocht naar een geschikte kandidaat.

15 Jun

Baart: ‘We moesten risico nemen’

Een droom armer en met de zilveren medaille om hun nek stonden de Oranje heren na de halve finale de pers te woord. De teleurstelling was groot want hoewel ze wisten dat het lastig zou worden, een einduitslag van 1-6 maakt de desillusie enkel groter. Werd Nederland simpelweg overklast?

Oranje Nederland Jolie

Overklast? “Ja, dat kun je wel zeggen ja,” zegt Sander Baart gelaten. “Die tweede helft krijgen we in één keer vier doelpunten om onze oren, niet te geloven eigenlijk.” Ook Jolie zag dat de tegenstander simpelweg beter was. “We wisten dat we vandaag wel heel goed moesten zijn om wereldkampioen te worden, maar dat waren we helaas niet.”

Oranje startte de wedstrijd degelijk, het wist dat de Kookaburra’s uit de startblokken zouden schieten maar verdedigde het gevaar in deze fase geduldig weg. “Voor mijn gevoel hebben we het eerste kwartier prima tegenstand kunnen bieden, gescoord en gespeeld zoals we wilden maar daarna werden we gewoon terug gedrukt,” blikt Jolie terug. Bij rust had Australië hun 1-0 achterstand al om weten te draaien naar een 1-2 voorsprong. “Op zich was er toen nog niet veel aan de hand maar als dan aan het begin van de tweede helft ook de 1-3 valt moet je meer risico naar voren gaan nemen. Dan komt er gelijk ook meer ruimte voor hen en scoren zij die goals,” is de nuchtere analyse van Baart.

Australië was vandaag de betere partij zijn maar Baart zag ook zeker verbeter voor zijn team. “De verdedigende strafcorner stond niet goed, ze scoren er gewoon drie,” ligt hij toe. “Ik bedoel daar trouwens niet alleen Jaap (Stockmann, red.) mee hoor, maar gewoon, wij allemaal. Sowieso verdedigend lieten we ons op momenten wegspelen. Die actie van Jamie Dwyer zag er waarschijnlijk heel mooi uit maar dat mag nooit gebeuren.”

Jolie vond dat de Kookaburras veel te makkelijk de Oranje cirkel betraden. “Zij spelen heel optimistisch, schieten ballen de cirkel die de ene keer door ons gepakt worden maar de andere keer halen zij er resultaat uit. Maar op een gegeven moment kwamen zij zo vaak die cirkel in dat er geen houden meer aan was en dat is gewoon niet goed gedaan van ons. We hadden ze verder voor ons goal moeten houden.”

Ondanks de grote teleurstelling over deze verloren finale lukt het Baart, desgevraagd, nog wel te beseffen wat voor een WKde hij en zijn teamgenoten meemaakten in het Oranje gekleurde Kyocera Stadion.  “Het was absoluut een geweldig toernooi, iets dat we waarschijnlijk nooit meer mee gaan maken en waar we nog vaak op terug zullen kijken. Op dit moment beleef ik alleen even de meest klote dag uit mijn leven.”

 

13 Jun

Van Ass: ‘Het werk is nog niet gedaan’

Enigszins gelaten sprak Paul van Ass na de gewonnen halve finale de pers toe. De coach was zeer tevreden over de prestatie van zijn team maar ziet het net als aanvoerder Robert van der Horst als een mooie overwinning op weg naar meer. 

Nederland WK RU Oranje

“Het voelt anders dan op de spelen, daar voelden we echt dat we zilver wonnen,” legt de bondscoach uit. “Nu is het nog niet gedaan. Ons toernooi zit er zeker nog niet op en zo voelt het ook. In Londen hadden we wat mooier hockey kunnen spelen daar waren we zeker ook niet niet klaar ervoor. Er zat toen meer emotie bij en nu is het meer zakelijk. Het werk is nog niet gedaan, dat gevoel heb ik echt.” Dat gevoel heerst niet alleen bij de coach maar ook bij de spelersgroep, beaamt Van der Horst. “Ik merk ook aan mezelf dat ik niet zo euforisch ben als twee jaar geleden. We staan nu in finale en deze overwinning was mooi maar ook niets meer dan dat. Je hebt nog niks.

Over de wedstrijd zelf kan Van Ass kort zijn. “We hebben verdiend gewonnen en hadden de overhand in het spel. We wachtten eigenlijk op het tweede goal, dan hadden we wat losser kunnen spelen. Ze gaven ons veel ruimte om het middenveld maar dat doen ze ook omdat wij dat niet willen. Uiteindelijk waren we geduldig maar hadden we weinig geluk in de afronding.”

Dat geduld had Nederland ook nodig. Engeland liet zich vanaf minuut één flink liet zakken om de aanvallers van Oranje optimaal op te kunnen vangen en dan te kunnen counteren. Door sterk te verdedigen hielden de Nederlanders ze lang bij het eigen doel weg maar vier minuten voor tijd leek het toch nog even mis te gaan en pakte de ploeg van Crutchley een korte hoekslag. “Een corner heb je zo tegen. Gelukkig ging ‘ie er niet in, dat had ik helemaal niet terecht gevonden gezien het veldspel,” blikt Van Ass terug. “De jongens hebben het heel goed gedaan, we waren vooral verdedigend heel sterk.”

Al eerder gaf de Oranje bondscoach aan dat een finale tegen Australië voor hem een droomscenario zou zijn en dat blijft onveranderd. Om 18:00 uur spelen de Kookaburras in de tweede halve finale tegen Argentinië. Bij winst zou de hoop op een Nederland-Australië finale uit kunnen komen. “Australië moet die wedstrijd gewoon winnen, grinnikt van Ass. “Het is leuker om tegen hen te spelen want zij spelen tot nu toe erg goed en zeer aanvallend. We zullen dan overal de duels aan moeten gaan en dat vind ik een mooie uitdaging. Alsnog geef ik de Argentijnen wel een grote kans vanmiddag, dus laten we eerst maar eens kijken wat er in de halve finale gebeurt.”

Kan Van Ass aangeven wat in zijn ploeg tot nu toe de grootste winst van het toernooi is geweest? “De winst nu is dat de groep zelf ook nog niet klaar is. Het is echt iets intrinsiek wat er nu aanwezig is en ik hoop dat we het waar kunnen maken. We zijn in ieder geval klaar voor een stevige finale.”

09 Jun

Kemperman zal nooit wennen aan het ‘heerlijke’ gejuich van 15.000 Oranje fans

Met een 7-1 overwinning en een halve finale plek op zak stonden de Oranje heren zondagavond opgewekt de pers te woord. Zo ook Robbert Kemperman die in de wedstrijd tegen Zuid-Afrika tekende voor zijn tweede én derde doelpunt van het toernooi. Is hij na drie keer scoren al een beetje gewend aan het indrukwekkende gejuich van 15.000 Oranje fans?

Nederland Oranje Zuid-Afrika WK heren RU

Van Ass en Hertzberger feliciteren Kemperman met zijn 4-0. Credit: Roel Ubels

“Nee,” glimlacht hij. “Dat is heerlijk en gaat nooit wennen. Het blijft absoluut speciaal.” Kemperman vertelt een goed gevoel over te hebben gehouden aan de vierde overwinning van Oranje. “7-1 winnen van Zuid-Afrika, de halve finale bereiken en twee goals maken.. het was gewoon een hele lekkere wedstrijd.” Nadat de middenvelder vlak voor rust voor de 4-0 tekende hij op zeer prachtige wijze ook voor de 5-0. Na een voorzet van Robert van der Horst schoot ‘Kempi’ de bal uit de draai keihard de kruising in. “Ja, die was lekker, hij zat er goed in,” beaamt de middenvelder met gepaste trots.

Nog voor rust liep Nederland zondagavond uit naar een riante 4-0 voorsprong waardoor het duel tegen de Zuid-Afrikanen toen eigenlijk al gespeeld was. Op het spel van de Oranje heren was weinig aan te merken, zij hadden de volledige controle over de wedstrijd. Wat viel er in de kleedkamer dan nog te bespreken? “Je merkt gewoon aan de wedstrijd dat de kracht afneemt, je wordt vermoeider en die Zuid-Afrikanen gaan natuurlijk ook wat minder doen,” legt Kemperman uit. “Dus we hebben gewoon gezegd luister: we gaan niet verslappen en we proberen het tempo zo hoog mogelijk te houden. Uiteindelijk hebben we alsnog een paar goals kunnen maken dus dat is heel lekker en goed van de ploeg ook,” besluit de tevreden international.

Na vier overwinningen rest in de WK-poulefase enkel nog de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Aan een gelijkspel hebben de mannen van Paul van Ass genoeg om de koppositie te behouden. Bij verlies zal het doelsaldo bepalend zijn. Kemperman en zijn teamgenoten zijn dus ook zeker niet van plan het dinsdag rustig aan te doen. “We gaan vol erop. Het heeft geen zin om te verslappen, dat is niet goed voor het gevoel, wij gaan gewoon door denderen naar die halve finale en dat gaan we op dezelfde manier doen als vandaag.”

07 Jun

Jolie: ‘De overwinning is supermooi maar het zegt nog niets’

Na de Nederlands dames wonnen vrijdagavond ook de Oranje heren hun derde poulewedstrijd. De ploeg van Paul van Ass domineerde het spel in de eerste helft maar zagen de Duitsers in het tweede bedrijf feller terugkomen. Voor onrust zorgde dit echter niet. De verdediging van Nederland stond als een huis en leken vastbesloten alles in de strijd te gooien om die gelijkmaker te voorkomen. Zo kreeg Marcel Balkestein een goede tik op zijn hand, werd keeper Jaap Stockmann ongelukkig geraakt door een Duits schot en moest ook Wouter Jolie het veld vroegtijdig verlaten nadat hij een harde bal op zijn knie kreeg via.. de stick van een teamgenoot.

WK heren Nederland-Oranje-RU Jolie Argentinië Paredes

Jolie eerder dit toernooi in duel met Matias Paredes. Credit: Roel Ubels

“Ja,” lacht de verdediger. “Baart tipte ‘m echt van een meter voor me ofzo vol op mijn knieschijf en  ik kon gewoon anderhalve minuut mijn knie niet buigen. Gelukkig trok het daarna wel snel weg en is het nu alleen maar wat blauw.”

De ontlading was van de gezichten van de Oranje heren te lezen. Na Argentinë en Korea was immers ook grootmacht Duitsland verslagen. “Het was een supermooie pot en superspannend. Dit was natuurlijk dé wedstrijd in de poule waar het om ging en dat merkte je niet alleen bij ons maar ook in het stadion,” vertelt Jolie. “We hadden hier in die twee rustdagen ook echt naar toegewerkt. Je zag vandaag dat het niet altijd alleen om het hockey gaat maar ook gewoon om de vechtlust en hoe graag je die winst wil pakken. We doken alles eruit, er zijn er hier en daar ook een paar gesneuveld, maar die bal mocht er vandaag gewoon niet in.”

Na een eerste helft waarin Nederland domineerde kwamen de Duitsers in de tweede helft gevaarlijk terug, zo beaamt ook de verdediger. “Ja, toen werden we wel echt een beetje met de rug tegen de muur gedrukt. Je weet gewoon dat zij ook al van Argentinië hebben verloren, dus zij moesten risico nemen en daardoor werd het een paar keer flink spannend in de cirkel. Op een gegeven moment zijn we één-op-één gaan spelen om iets meer druk op hun achterhoede te krijgen want als zij vanaf de 23-meterlijn de ballen de cirkel in kunnen flatsen wordt het bijna onmogelijk om goed te verdedigen. Uiteindelijk hebben we het achterin gewoon super goed gedaan en nu in drie wedstrijden maar twee goals tegen.”

Zoals de bondscoach al aangaf na de eerste WK-wedstrijd bepaalt bij Oranje de discipline zonder bal de uitkomst van de wedstrijd. Jolie is blij met de stappen die hij zijn ploeg daarin ziet maken. “Paul had woensdag wederom gezegd dat als wij wereldkampioen willen worden of verder willen komen in het toernooi we in niet-balbezit gewoon goed moeten staan. Daar zijn we de afgelopen paar wedstrijden ook heel hard mee bezig geweest en je ziet dat het effect heeft. Dat we vandaag dan ook geen goal tegen krijgen is dan ook wel lekker al heeft Jaap heeft natuurlijk wel een paar ballen mooi gered.”

Wanneer Jolie tot slot herinnerd wordt aan de Olympische Spelen in London moet hij lachen. “Ja, toen wonnen we in de groepsfase met 3-1 en zijn we ze later nog een keer tegen gekomen.. (Nederland verloor de finale van Duitsland, red.) Ach, deze overwinning is gewoon super mooi maar het zegt nog niets. Natuurlijk weten we dat we kanshebber zijn maar wij hebben altijd gezegd: Australië en Duitsland zijn favoriet en ons eerste doel is gewoon de poule-fase door te komen en de halve finale te halen en dan begint het allemaal weer opnieuw. Daarin hebben we nu een supergrote stap gezet dus op dit moment ben ik alleen maar mega blij.”

 

Meer nieuws »

Statistieken

Bloemendaal   Oranje Zwart
3 Gescoord 1
0 Geel 0
0 Rood 0
0 Corners verdiend 0
3 Punten 0

Fotogalerie

Finale Nederland – Australië (dames) in beeld

WK finale Oranje Nederland dames RU
WK finale Oranje Nederland dames RU
WK finale Oranje Nederland dames RU
WK finale Oranje Nederland dames RU
WK finale Oranje Eastham Nederland Australië dames RU Naomi van As
WK finale Oranje Nederland Australië dames RU
WK finale Paumen Oranje Nederland Australië dames RU
WK finale Oranje Nederland Hoog Australië dames RU

Wedstrijdfoto’s: Nederland – Engeland (heren)

Nederland Oranje Engeland WK heren RU Jonker
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Verga
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Galema
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Jolie
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Verga Galema
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Bakker
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU van der Weerden
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Galema
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Hofman
Nederland Oranje Engeland WK heren RU Seve van Ass
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Nederland Oranje Engeland WK heren RU
Oranje Nederland Engeland WK RU Bakker
Oranje Nederland Engeland WK RU Bakker

Wedstrijdfoto’s: Nederland – Argentinië (dames)

Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Naomi van As
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Jonker
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Jonker
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Meijer Sombroek
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU de Goede
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Lammers
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU hoog
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU De Waard
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Hoog
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Drost
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Drost
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Schoenaker
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Schoenaker
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Naomi van As
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU De Waard
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Drost
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Hoog
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Drost
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU
Nederland Oranje Argentinië dames WK RU Lammers

Wedstrijdfoto’s: Nieuw-Zeeland – Nederland (heren)

Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Vermeulen
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU de Wijn
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Vermeulen
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Bakker
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Vermeulen
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Kemperman
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Bakker
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU jonker
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Seve van Ass
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU van der Weerden
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU Kemperman
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU
Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU

Wedstrijdfoto’s: Nederland – Korea (dames)

Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU Caldas Cox
Nederland Oranje dames WK RU Naomi van As
Nederland Oranje dames WK RU Naomi van As
Nederland Oranje dames WK RU De Goede
Nederland Oranje dames WK RU Drost
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU De Goede
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU hoog
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje dames WK RU De Goede
Nederland Oranje dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU Derkx
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU Jonker
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje Korea dames WK RU
Nederland Oranje WK dames Paumen

Wedstrijdfoto’s: Zuid-Afrika – Nederland (heren)

Oranje nederland Zuid-Afrika Bakker heren WK RU
Oranje nederland heren WK RU
Oranje nederland Hertzberger heren WK RU
Oranje nederland heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU Balkestein
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU Balkestein
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland heren WK RU Verga
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland heren WK RU Verga
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU de Wijn
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU van der Weerden
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU Vermeulen
Baart Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren WK RU
Oranje nederland Zuid-Afrika heren Jonker WK RU
Nederland Oranje Zuid-Afrika WK heren RU
Nederland Oranje Zuid-Afrika WK heren RU Kemperman

Wedstrijdfoto’s: Australië – Nederland (dames)

Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU Dirkse van den Heuvel
Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU Kelly Jonker
Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU Schoenaker Smith
Flanagan Australië-dames-WK-RU
Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU
Nederland-Oranje-dames-WK-RU
Australië-dames-WK-RU
Australië-dames-WK-RU
Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU
Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU
Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU Kenny Lammers
Nederland-Oranje-dames-WK-RU Welten
Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU Bos
Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU de Goede
Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU de Waard
Nederland-Oranje-Australië-dames-WK-RU de Goede
Nederland-Oranje-Lammers-WK-dames

Wedstrijdfoto’s: Duitsland – Nederland (heren)

Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Hertzberger Bakker
Nederland-Oranje-WK-heren-RU Hertzberger
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Hertzberger Stralkowski
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Hertzberger Jacobi
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Wess van der Weerden
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Jonker Zeller
Nederland-Oranje-WK-heren-RU de Wijn
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Rühr
Duitsland-WK-heren-RU Müller
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Wess
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Bakker Hauke
Duitsland-WK-heren-RU
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Verga
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Bakker
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Seve van Ass
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Jonker Müller
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Jacobi Hertzberger
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Jonker Müller
Nederland-Oranje-Duitsland-WK-heren-RU Verga

Wedstrijdfoto’s: Nederland – Korea (heren)

WK heren Nederland Oranje Korea RU Galema de Wijn
WK heren Nederland Oranje Korea RU Galema de Wijn
WK heren Nederland Oranje Korea RU Bakker
WK heren Nederland Oranje Korea RU de Wijn
WK heren Korea RU
WK heren Nederland Oranje Korea RU Bakker
WK heren Nederland Oranje Korea RU Hertzberger
WK heren Nederland Oranje Korea RU Jonker
WK heren Korea RU
WK heren Nederland Oranje Korea RU Kemperman
WK heren Nederland Oranje Korea RU Balkestein
WK heren Nederland Oranje Korea RU Bakker
WK heren Nederland Oranje Korea RU van der Weerden
WK heren Nederland Oranje Korea RU van der Weerden
WK heren Nederland Oranje Korea RU Vermeulen
WK heren Nederland Oranje RU Van der horst
WK heren Nederland Oranje Korea RU Verga
WK heren Nederland Oranje Korea RU Galema
WK heren Nederland Oranje Korea RU Galema
WK heren Nederland Oranje Korea RU Galema
WK heren Nederland Oranje Korea RU Balkestein
WK heren Korea RU
WK heren Nederland Oranje Korea RU Baart
WK heren Nederland Oranje Korea RU Verga
WK heren Korea RU
WK heren Nederland Oranje Korea RU Hertzberger
WK heren Korea RU
WK heren Nederland Oranje RU
WK heren Nederland Oranje Korea RU Bakker
WK heren Nederland Oranje Korea RU Baart
WK heren Nederland Oranje Korea RU de Wijn
WK heren Nederland Oranje Korea RU Jonker
WK heren Nederland Oranje Verga RU
WK heren Nederland Oranje Korea RU
WK heren Nederland Oranje Korea RU

Wedstrijdfoto’s: Nederland – België (dames)

Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU de Waard
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU de Goede
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU de Goede
Oranje-Nederland-dames-WK-RU
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU
Oranje-Nederland-dames-WK-RU
dames-WK-België-RU
Oranje-Nederland-WK-RU Publiek
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Lammers
Oranje-Nederland-dames-WK-RU
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU van den Borre
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU van As
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Hoog
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Hoog de Vos
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Drost
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Drost
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Dirkse van den Heuvel
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Dirkse van den Heuvel
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Lammers D'Hooghe
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU de Waard
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Dirkse van den Heuvel
Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Keetels

Stand Hoofdklasse

  GS PT GW GL VL V T DS
Rotterdam 22 47 15 2 5 77 54 23
Amsterdam 22 45 13 6 3 77 49 28
Kampong 22 44 14 2 6 56 48 8
Bloemendaal 22 42 13 3 6 77 41 36
Pinoké 22 42 12 6 4 64 45 19
Oranje Zwart 22 29 8 5 9 49 52 -3
HGC 22 23 6 5 11 40 47 -7
Laren 22 23 6 5 11 46 57 -11
SCHC 22 21 6 3 13 41 60 -19
Den Bosch 22 20 6 5 11 49 63 -14
Schaerweijde 22 20 6 2 14 39 73 -34
Hurley 22 14 4 2 16 39 65 -26
GS = Gespeelde wedstrijden | PT = Punten
GW = Gewonnen | GL = Gelijk gespeeld | VL = Verloren
V = Doelpunten voor | T = Doelpunten tegen | DS = Doelsaldo