HK Dames: jubileum voor Matla, SCHC ontsnapt aan puntenverlies | Hoofdklasse Hockey Nederland

HK Dames: jubileum voor Matla, SCHC ontsnapt aan puntenverlies

SCHC is vrijdagavond op de kletsnatte zesde speelronde in de Tulp Hoofdklasse Dames ontsnapt aan puntenverlies tegen Pinoké. In Bilthoven stelde de ploeg van coach Lucas Judge de 2-1 zege pas in de slotfase veilig. Amsterdam en Den Bosch behaalden eenvoudige zeges bij Hurley en Kampong. Bij Den Bosch passeerde Frédérique Matla de grens van tweehonderd officiële doelpunten voor de club.

SCHC – Pinoké 2-1

Pinoké leek lange tijd op weg naar een verrassende zege in Bilthoven, maar uiteindelijk lukte het de ploeg van coach Daan Sabel niet om voor het eerst sinds 7 maart 2010 weer eens te winnen van SCHC. Zelfs een puntje zat er uiteindelijk niet in voor de Steekneuzen, die in het laatste kwart steeds meer met de rug tegen de muur werden gedrukt. Pas in de laatste zeven minuten draaide de thuisploeg de 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong, door goals van Trijntje Beljaars en Pien Dicke. Voor laatstgenoemde was dat haar 49ste doelpunt namens SCHC in de Hoofdklasse.

Hurley – Amsterdam 1-4

Een soepel draaiend Amsterdam had in de Bosderby geen moeite met het doorgaans stugge Hurley en kwam geen moment in gevaar. Van de vier verschillende doelpuntenmakers aan Amsterdamse zijde konden Fay van der Elst en Michelle Fillet een mijlpaal vieren. Van der Elst tilde haar Hoofdklasse-productie met haar achtste treffer van het seizoen naar vijftig (twintig goals voor HDM en dertig voor Amsterdam) en de benutte strafbal van Fillet betekende haar vijftigste competitiedoelpunt in dienst van de Amsterdamse club. Hurley bleef ook in haar 21ste thuiswedstrijd tegen Amsterdam zonder winst (vier gelijke spelen, zeventien nederlagen).

Kampong – Den Bosch 0-6

Den Bosch kende een gemakkelijke avond tegen Kampong en bleef voor de 45ste (!) keer op rij ongeslagen tegen de Utrechters. Net als in de vier voorgaande seizoenen scoorde de Bossche formatie er lustig op los op De Klapperboom. Na een 1-9, 0-5, 1-5 en 1-7 werd het nu 0-6. Aanvaller Frédérique Matla nam de helft van de Bossche productie voor haar rekening. De eerste van dat trio treffers betekende haar tweehonderdste officiële goal in dienst van Den Bosch. Joosje Burg kwam ook weer tot scoren. Zij heeft dit seizoen al zeven goals gemaakt en is nog maar twee treffers verwijderd van een nieuw persoonlijk record. In de seizoenen 2021-2022 en 2022-2023 kwam zijn telkens tot negen goals in competitieverband. Aanwinst Charlotte Engelbert liet bij de 0-6 van Matla haar eerste assist van het seizoen aantekenen.

Oranje-Rood – Tilburg 1-1

Tilburg leek in de eerste Hoofdklasse-wedstrijd ooit tegen Oranje-Rood op weg naar haar eerste overwinning van het seizoen, maar door een late treffer van Madelief de Beer (strafbal) namens de thuisploeg eindigde de Brabantse derby onbeslist. De Beer heeft patent op late doelpunten, want zij scoorde dit seizoen op die manier ook belangrijke doelpunten tegen Bloemendaal (2-1) en HGC (1-1).

Rotterdam – Bloemendaal 3-3

In een heerlijke kelderkraker moesten Rotterdam en Bloemendaal uiteindelijk genoegen nemen met een punt. Voor Rotterdam, dat twee keer op voorsprong kwam tegen de Mussen, betekende de remise het eerste puntje van het seizoen in een thuiswedstrijd, na eerdere nederlagen tegen HDM (1-5) en Kampong (0-2). Bloemendaal bleef door het gelijkspel voor de zestiende keer op rij zonder zege in de Hoofdklasse (G4 V11). Geen enkele andere club in de Hoofdklasse wacht al zo lang op een driepunter.

HDM – HGC 3-1

De vijftigste onderlinge ontmoeting tussen HDM en HGC werd een prooi voor de thuisploeg. In een duel dat vooral vlak vóór en na rust zeer levendig was – alle doelpunten vielen tussen de 28ste en 33ste minuut – bewees Jip Dicke andermaal haar goede vorm van de laatste weken. De spits van Jong Oranje, die de assist gaf bij de fraaie 2-1 van Tessa Beetsma, stelde met haar vijfde goal van het seizoen de Haagse zege veilig. HDM bleef zodoende voor de zesde keer op rij ongeslagen in een thuiswedstrijd en krijgt langzaam maar zeker zicht op het clubrecord van tien thuisduels zonder nederlaag (1986-1987). Het ambitieuze HGC is door de nederlaag nu vijf wedstrijden op rij zonder winst en zakt steeds verder weg op de ranglijst.